Nouă locuri la SRI pentru studenţii de la Politehnica ieşeană. Studenţii capătă statut militar şi primesc 950 lei/lună

sâmbătă, 02 martie 2024, 02:50
4 MIN
 Nouă locuri la SRI pentru studenţii de la Politehnica ieşeană. Studenţii capătă statut militar şi primesc 950 lei/lună

Nouă studenţi ai Universităţii Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iaşi (TUIASI) pot avea o carieră în Serviciul Român de Informaţii (SRI) după urmarea unor cursuri de licenţă organizate de Politehnica ieşeană în parteneriat cu SRI.

Astfel, oferta de şcolarizare a Serviciului Român de Informaţii prin studii universitare de licenţă organizate de institute civile de învăţământ superior, în acest caz TUIASI, este următoarea:

“Avem 9 locuri pe universitate, 4 la AC şi 5 la Electronică. Deci aşa sunt împărţite locurile. Sunt specificate clar. Facultatea de Electronică, Telecomunicaţii şi Tehnologia Informaţiei, Domeniul «Electronică aplicată» – 1 loc. Apoi, «Tehnologii şi sisteme de telecomunicaţii» – 4 locuri, şi la Facultatea de Automatică şi Calculatoare, «Calculatoare şi Tehnologia Informaţiei» – 4 locuri”, a declarat prof.univ.dr. Vasile Manta, decanul Facultăţii de Automatică şi Calculatoare.

Termenul de înscriere este până pe 31 martie 2024, iar obiectivul vizează formarea de ofiţeri care vor fi încadraţi după absolvire în unităţile SRI.

Ce studenţi se pot înscrie la concurs

Candidaţii interesaţi se vor înscrie în procesul de selecţie prin transmiterea unui CV la adresa hr.tehnic@sri.ro (cu titlul Licenţă zona tehnică – Nume şi prenume) şi cu precizarea, în corpul e-mail-ului, a localităţii unde le este mai facilă contactarea de către un reprezentant HR al SRI.

De asemenea, este important de precizat că cei care doresc să participe la concursul de admitere pentru studii universitare de licenţă în cadrul instituţiilor civile de învăţământ superior, pe locurile SRI, trebuie să îndeplinească, în mod cumulativ, aşa cum apare pe site-un instituţiei, următoarele condiţii: au cetăţenie română şi domiciliul stabil în România; au vârsta de până la 23 ani împliniţi în cursul anului 2024; sunt absolvenţi de liceu, cu diplomă de bacalaureat (se pot înscrie şi elevii din ultimul an de studii liceale care, la momentul participării la concursul de admitere, vor face dovada absolvirii cu examen de bacalaureat). Mai departe, au avut, pe perioada studiilor liceale mediile anuale la purtare minim 8,00 şi media minimă la examenul de bacalaureat 7,00; nu au repetat, în timpul liceului, unul sau mai mulţi ani de studiu, din motive imputabile; nu au fost condamnaţi penal printr-o hotărâre judecătorească rămasă definitivă pentru infracţiuni şi nu sunt în curs de cercetare sau judecată.

În plus, în situaţia în care fac parte din partide, formaţiuni sau organizaţii politice, declară în scris că, după admitere, renunţă la calitatea de membru al acestora. Apoi, candidaţii care participă ca asociat unic sau direct la administrarea ori conducerea unei organizaţii sau societăţi comerciale declară în scris că, după admitere, vor renunţa la aceste calităţi.

Tot aceştia nu trebuie să facă parte din organizaţii aflate în afara legii, culte sau organizaţii religioase ale căror precepte contravin normelor de păstrare a ordinii publice, încalcă bunele moravuri sau nu sunt compatibile cu exercitarea profesiei de militar şi trebuie să accepte, în situaţia în care vor fi declaraţi „admis”, interzicerea ori restrângerea exercitării unor drepturi şi libertăţi cetăţeneşti prevăzute de reglementările specifice statutului de cadru militar. Mai mult, trebuie să accepte şi derularea verificărilor de securitate prevăzute în H.G. nr. 585/2002 privind accesul la informaţii secrete de stat, iar după finalizarea programului de studii universitare de licenţă, acceptă încadrarea ca ofiţer în SRI (cu toate drepturile şi obligaţiile ce decurg din acest statut) şi au disponibilitatea de a fi repartizaţi în orice zonă a teritoriului naţional, potrivit intereselor şi nevoilor Serviciului.

Ce se întâmplă după admitere

Ulterior, pe durata studiilor universitare de licenţă, candidaţii declaraţi „Admis” pe locurile alocate Serviciului Român de Informaţii vor fi înmatriculaţi la instituţia civilă de învăţământ superior şi luaţi în evidenţă de Academia Naţională de Informaţii „Mihai Viteazul” din cadrul SRI, cu statut de student militar.

Pe perioada deţinerii statutului de student militar, Academia Naţională de Informaţii „Mihai Viteazul” asigură pregătirea militară şi acordă drepturile de personal aferente acestui statut, o sumă de aproximativ 950 ron/lună, decontarea cheltuielilor de transport dus-întors, o singură dată, pentru fiecare vacanţă din cursul unui an de învăţământ, dacă au domiciliul sau reşedinţa în altă localitate decât cea în care se află instituţia de învăţământ, precum şi contravaloarea cazării în căminele studenţeşti. De asemenea, pot beneficia de burse, ce se acordă pe toată durata anului universitar (12 luni), cu excepţia celor sociale care se acorda pe o perioada de 6 luni, prin hotărâre a Senatului universităţii, la propunerea Consiliului de administraţie (în cuantum de 950 ron).

Studenţii militari înmatriculaţi de instituţiile civile de învăţământ superior în beneficiul Serviciului Român de Informaţii încheie un contract de şcolarizare cu Academia Naţională de Informaţii „Mihai Viteazul” pe componenta de pregătire militară şi un angajament cu Serviciul Român de Informaţii privind perioada de timp pentru care au obligaţia de a activa în cadrul Serviciului, respectiv 10 ani de la finalizarea studiilor universitare de licenţă. 

Comentarii