Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Număr record de dosare la admiterea de la Politehnică. Sunt cu 15% mai mulţi candidaţi

GALERIE
Politehnica Iasi
  • Politehnica Iasi
- +

Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iaşi (TUIASI) a înregistrat un record în ceea ce priveşte numărul de candidaţi înscrişi la admiterea din acest an la studiile de licenţă, fiind cu 15% mai mulţi candidaţi faţă de anul trecut, când au fost înregistrat cel mai mare număr de candidaţi din ultimii 12 ani. 

Rezultatele se explică atât prin faptul că interesul tinerilor pentru domeniile tehnice a crescut în ultimii ani având în vedere cererea de pe piaţa muncii tot mai ridicată, dar şi prin faptul că tinerii s-au putut înscrie la toate facultăţile şi specializările de la Politehnica ieşeană plătind o singură taxă şi depunând un singur dosar.

„Necesitatea dezvoltării domeniilor industriale va solicita din ce în ce mai mulţi specialişti”

În mod concret, la TUIASI, au fost înregistraţi 4.216 candidaţi, dintre aceştia 3.453 pe locurile de la buget, 214 pentru locurile cu taxă şi 549 pentru locurile destinate românilor de pretutindeni, anul trecut fiind înregistrate doar 3.600 de dosare atât pentru locuri de la buget destinate candidaţilor români, cât şi pentru cele destinate candidaţilor români de pretutindeni.

„Numărul înscrierilor din acest an la studiile de licenţă confirmă trendul ascendent de care se bucură în ultima vreme educaţia care pune bazele profesiilor de inginer şi arhitect. Aşa cum spuneam şi cu alte ocazii, necesitatea dezvoltării domeniilor industriale producătoare de bunuri va solicita din ce în ce mai mulţi specialişti, fenomen amplificat de criza pandemică prin care trecem, revenirea la o economie normală nefiind posibilă fără implicarea acestor specialişti”, punctat rectorul instituţiei de învăţământ universitar, prof. univ. dr. ing. Dan Caşcaval.

O altă explicaţie pentru numărul mare de candidaţi este sistemul de admitere implementat în 2017 de către Politehnica ieşeană, sistem prin care, cu un singur dosar şi plătind o singură taxă, fiecare candidat se poate înscrie la toate specializările celor 11 facultăţi. Astfel, dacă un candidat nu are media necesară pentru prima opţiune, va intra automat în calcul pentru cea de-a doua. De asemenea, sistemul permite şi monitorizarea în timp real a candidaţilor, până la repartizarea finală fiind afişată însă doar prima opţiune a acestora.

„Menţinând acelaşi sistem de admitere, numărul candidaţilor fizici a depăşit cu aproape 50% numărul locurilor alocat la buget pentru studenţii români şi cu peste 70% numărul de locuri pentru românii de pretutindeni. În mod evident, aceste cifre reprezintă o reuşită care se încadrează în evoluţia ultimelor admiteri. Comparativ cu 2019, un an de referinţă, anul acesta am înregistrat o creştere cu 15% la numărul înscrierilor la studiile de licenţă pentru români şi 25% pentru românii de pretutindeni, în principal din Republica Moldova. Deci putem discuta despre un nou record al admiterii la Politehnica ieşeană”, a completat prof. univ. dr. ing. Dan Caşcaval.

Număr dublu de candidaţi la Automatică şi Calculatoare

În ceea ce priveşte cifrele record înregistrate la admiterea din acest an de la TUIASI, cele mai mare număr de dosare depuse anul acesta ca primă opţiune pentru Politehnica ieşeană a fost înregistrat la Facultatea de Automatică şi Calculatoare. Astfel, dacă în anii anteriori erau înregistrate aproximativ 700-800 de dosare, anul accesta au fost depuse 1.387 de dosare pentru locurile la buget, aproape dublu, cu o concurenţă de aproximativ 4,5 candidaţi pe un loc. Rectorul Politehnicii, prof. univ. dr. ing. Dan Caşcaval, a explicat însă că această cifră nu este neapărat relevantă. „Având în vedere că anul acesta nu a fost susţinut examen de admitere, mulţi dintre candidaţi doar şi-au încercat norocul. Majoritatea însă vor rămâne la TUIASI, fiind redistribuiţi, în ordinea mediilor şi a opţiunilor, la celelalte facultăţi”.

Şi interesul tinerilor români din afara graniţelor a crescut pentru Politehnia ieşeană, fiind înregistrate cu aproximativ 100 de dosare mai mult faţă de anul trecut. De asemenea, potrivit reprezentanţilor TUIASI, a crescut şi ponderea tinerilor care vin din sudul ţării, explicaţia fiind că Politehnica ieşeană şi-a promovat în ultimii doi ani specializările şi în afara zonei Moldovei, care este principalul „bazin” de unde provin candidaţii.

Număr mic de candidaţi la masterat. Inginerii sunt angajaţi imediat după licenţă

Chiar dacă prima sesiune de admitere pentru studiile de licenţă s-a încheiat, absolvenţii de facultate se pot înscrie până pe 5 august pentru studiile de masterat. Data de admitere pentru aceste studii a fost prelungită faţă de anii trecuţi, având în vedere că examenele de finalizare a studiilor de licenţă a fost prelungită la TUIASI până pe 31 iulie în urma măsurilor de prevenţie luate la nivel naţional în contextul pandemiei COVID-19. Până la acest moment au fost depuse aproximativ 320 de dosare pentru locurile la buget şi câteva zeci de dosare pentru locurile la taxă pentru studiile de masterat, fiind disponibile 1.600 de locuri la buget şi 821 la taxă. Rectorul TUIASI, prof. univ. dr. ing. Dan Caşcaval, explică însă că deocamdată nu poate fi prevăzută situaţia finală de la înscrierea la masterat, subliniind totuşi că promoţia de absolvenţi de licenţă din acest an nu este foarte numeroasă. „În plus, solicitarea ridicată de specialişti ingineri pe piaţa muncii îi determină pe absolvenţi să se angajeze imediat, într-un număr care devine de la an la an tot mai ridicat, ceea ce este firesc, şi să renunţe la continuarea studiilor de master, ceea ce le poate afecta dezvoltarea profesională”, a specificat Dan Caşcaval.

Acesta a adăugat pentru „Ziarul de Iaşi” că, în cazul în care nu vor fi ocupate locurile la studiile de master, va solicita la Ministerul Educaţiei ca aceste locuri să fie transformate în locuri la licenţă pentru sesiunea de admitere din toamnă, care va avea loc în perioada 7 – 18 septembrie. Numărul preliminar de locuri disponibile pentru admiterea din toamnă, la taxă şi la buget, fără eventualele suplimentări, va fi comunicat după perioada de confirmare a înscrierilor. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri