O crimă zguduitoare! Ucis de trei copii pentru banii din buzunar: 14 lei

sâmbătă, 25 august 2018, 01:50
4 MIN
 O crimă zguduitoare! Ucis de trei copii pentru banii din buzunar: 14 lei

Găsirea cadavrului unui bărbat necunoscut într-o zonă centrală a Iaşului, în dimineaţa unei zile de iulie a.c., s-a transformat, după o anchetă de mai bine de două luni a procurorilor şi poliţiştilor, într-un dosar de crimă odioasă şi înfricoşătoare u după primele cercetări s-a dovedit că bărbatul, în vârstă de 74 de ani, a fost de fapt lovit. Aprofundând cercetările, oamenii legii au ajuns încet-încet şi la criminali. Surprinzător este faptul că aceştia s-au dovedit a fi trei adolescenţi din oraş, dintre care cel mai mare are 17 ani. Şi mai surprinzător pare a fi motivul crimei: jefuirea bărbatului de banii din buzunar, adică exact 14 lei. Ce alte motive ar putea avea trei adolescenţi să facă o crimă ce le ratează întreaga viaţă, asupra unei victime pe care nici măcar nu o cunosc?

O crimă ale cărei detalii incredibile s-au aflat abia zilele acestea îţi face efectiv părul măciucă. Trei puşti din Iaşi au omorât un bărbat în bătaie pentru infima sumă de numai 14 lei, pe care victima acestora îi avea în buzunar. Omorul a avut loc în urmă cu mai bine de o lună, în noaptea de 8 spre 9 iulie, dar procurorii şi poliţiştii au reuşit abia zilele trecute să îi identifice pe făptaşi. Aceştia sunt, spre surprinderea tuturor, trei adolescenţi din oraş. Dintre cei trei, a fost arestat deja cel mai mare dintre ei, Irinel Petronel T., în vârstă de 17 ani. Toţi trei sunt cu domiciliul în municipiul Iaşi, oamenii legii neoferind însă amănunte despre situa­ţia lor sau a familiilor acestora.

Cum a decurs crima

Din puţinele date oferite de anchetatori reiese că cei trei adolescenţi se aflau pe o stradă intens circulată din centrul municipiului Iaşi, şi la un moment dat au observat un bărbat care dormea pe spaţiul verde. Nu se ştie dacă pentru a face rost cu orice preţ de bani pentru droguri sau altceva considerat de tineri de strictă necesitate pentru ei în acel moment, dar cert este că aceştia l-au trezit din somn şi l-au abordat agresiv: i-au cerut mai întâi tot ce are prin buzunare. Omul s-a împotrivit găştii de tineri înfierbântaţi, însă aceştia, întărâtaţi de opoziţia bărbatului, şi posibil la gândul că din moment ce ripos­tează înseamnă că are pentru ce o face, l-au luat la pumni. Potrivit anchetatorilor, tânărul de 17 ani, cel mai mare dintre cei trei adolescenţi, i-a aplicat omului cele mai multe lovituri, fiind cel mai agresiv. După ce l-au lăsat „lat“, în inconştienţă, aceştia l-au cotrobăit prin toate buzunarele. Aveau să aibă parte însă de o dezamăgire: nu au găsit decât insignifianta sumă de 14 lei. Nervoşi, au luat puţinii bani cu ei, apoi au plecat, lăsând bărbatul efectiv să moară, niciunul dintre ei nefiind preocupat de starea victimei.

A doua zi dimineaţă, pe data de 9 iulie, un trecător a observat corpul bărbatului şi şi-a dat seama că este o problemă cu el, din cauza poziţiei. S-a dus la el, a constatat că nu mai respiră şi a anunţat situaţia la numărul de urgenţă 112. O ambulanţă a ajuns la faţa locului, dar nu a avut decât de constatat decesul, corpul bărbatului fiind apoi transportat la Institutul de Medicină Legală Iaşi, pentru necropsie şi stabilirea oficială a cauzelor morţii. Medicii legişti aveau să constate rapid că omul a murit din cauza bătăii şi a numeroaselor lovituri în zone vitale, şi au anunţat Poliţia. În urma cercetărilor efectuate de către poliţiştii Secţiei 3 Iaşi (Centru), s-a aflat că omul bătut avea vârsta de 74 de ani şi nu avea o locuinţă, fiind un om al străzii. De asemenea, în urma cercetărilor mai laborioase care au urmat, au fost identificaţi cei trei adolescenţi criminali, care au recunoscut totul, fiind apoi deferiţi justiţiei. Ei sunt cercetaţi într-un dosar penal pentru săvârşirea infracţiunilor de omor calificat şi tâlhărie. Irinel Petronel T., cel mai mare şi cel mai agresiv dintre cei trei, a fost arestat pentru 30 de zile de către judecători.

De unde vin pornirile criminale

Cazul situţiei sociale a celor trei rămâne deocmdată necunoscut. Ce îi face însă pe adolescenţi să fie uneori atât de agresivi? Este cunoscut faptul că adolescenţii au tendinţa de a adopta comportamente riscante, în general. Iar de aici până la crimă în unele cazuri nu e drum lung. Valorile, atitudinile şi educaţia contribuie de asemenea în formarea unui caracter violent, potrivit site-ului specializat Sfatul­medicului.ro. Mulţi copii au învăţat sau au ajuns să considere că violenţa este o metodă legitimă de a rezolva probleme personale şi conflicte. Studii recente arată, potrivit aceleiaşi surse, că un adolescent care s-a dezvoltat într-un mediu caracterizat de abuz are tendinţa de a aplica acelaşi tratament celorlalţi. De asemenea, copiii neglijaţi sau abuzaţi sunt mai predispuşi comiterii de crime pe parcursul vieţii. În mod similar, abuzul sexual în copilărie duce, de multe ori, la transformarea victimei în agresor odată cu atingerea pragului de adult. Neglijarea şi abuzarea copiilor persistă de multe ori de-a lungul multor generaţii; astfel, ciclul de abuzuri, sociopatie şi crime se repetă. De partea cealaltă, specialiştii spun că acei copii susţinuţi şi iubiţi de părinţi dezvoltă încredere personală, stimă de sine şi interes faţă de mediul social; de regulă, copiii din această categorie au o altă viziune asupra relaţiilor interpersonale şi sunt mai puţini predispuşi către violenţe, chiar omucidere. 

Comentarii