Olandezul bănuit de crimă, suspect că ar fi agresat sexual o fetiță din județul Iași în 2016

joi, 26 septembrie 2019, 09:43
4 MIN
 Olandezul bănuit de crimă, suspect că ar fi agresat sexual o fetiță din județul Iași în 2016

Parchetul General a preluat de la Iași un dosar din 2016 în care se fac cercetări în cazul unei fetițe de 8 ani agresată sexual de un bărbat, existând speculații că agresorul ar fi olandezul care ar fi ucis-o pe fata de 11 ani din Gura Șuții (Dâmbovița), potrivit unor surse judiciare. Reprezentanții Poliției Române spun că nu pot confirma la acest moment că este vorba despre cetățeanul olandez și se fac verificări.

UPDATE

Comunicatul oficial al autorităților:

Referitor la imaginile aparute in aceasta dimineata, in spatiul public cu privire la suspectul in cazul agresiunii sexuale de la Iasi, Centrul de Informare si Relatii Publice face urmatoarele precizari:

In acest moment, politistii sub coordonarea procurorului din cadrul  Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație si Justitie desfășoară activități de documentare a întregii activităti infracționale a principalului suspect din cazul fetitei dispărute din județul Dâmbovița.

De asemenea, din dispozitia conducerii Politiei Romane, toate dosarele penale înregistrate cu autor necunoscut sunt reanalizate.

Punctual, in cazul agresiunii sexuale din judetul Iasi, in care a fost deschis dosar penal in anul 2016 sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Iasi si in cadrul caruia politistii au desfasurat activitati investigative dispuse de procuror, inclusiv difuzarea  imaginilor in spatiul public a unui posibil suspect, in urma carora nu au rezultat elemente suficiente care sa duca la identificarea autorului, precizam ca, in acest moment, politistii desfasoara activitati sub coordonarea procurorului de caz.

UPDATE

Jurnaliștii de la "Ziarul de Iași" au vorbit cu familia fetiței agresate în 2016. Tatăl copilei a spus că individul care a atacat-o vorbea perfect limba română. El fusese văzut dând târcoale în jurul centrului de copii din satul Bogdănești, comuna Horlești.

Polițiștii nu sunt convinși că agresorul din Horlești este olandezul, însă sunt siguri că acesta a fost în Iași, fiind surprins de camerele de supraveghere în 2018.

În urmă cu două zile, reprezentanții MAI spuseseră că olandezul a trecut prin patru județe din România, Iașul fiind pe listă cu semnul întrebării.

TEXT INIȚIAL

"În iunie 2016, o minoră de 8 ani, din comuna Horlești, a fost de agresată sexual de un bărbat, dosarul a fost preluat de Serviciul de Investigații Criminale, au făcut tot ce se putea face. Dosarul era cu autor necunoscut. În 2018 s-a solicitat ajutorul populației pentru a afla ce s-a întâmplat”, a declarat Beatrice Romanescu, purtător de cuvânt al Poliției Iași.

Potrivit unor surse, între 13 și 16 iunie 2016 olandezul s-ar fi aflat la Iași, de unde a plecat la Viena. El s-ar fi plimbat cu o mașină prin județ, iar în comuna Horlești a abordat o minoră care mergea la magazin, i-ar fi dat o gumă și ar fi dus-o pe un câmp, unde ar fi strâns-o în brațe și ar fi atins-o în părțile intime. În momentul în care fetița s-a speriat și a început să plângă, el ar fi dus-o înapoi în localitate. Acest incident ar fi avut loc pe 15 iunie.

Imaginile cu posibilul agresor al fetiței din Iași, care pare a fi olandezul din cazul Dâmbovița, au fost transmise în spațiul public în anul 2018, pentru a cere sprijin din partea populației în identificarea bărbatului, deși dosarul penal de agresiune sexuală a fost deschis în 2016.

"În acest moment polițiștii efectuează cercetări sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului General pentru documentarea activității infracționale a persoanei care apare în imagini. În anul 2016, în județul Iași a fost înregistrat un dosar penal în care s-au făcut cercetări sub coordonarea unui procuror al Parchetului de le lângă Judecătoria Iași. Au fost desfășurate activități de cercetare penală, dar nu au fost elemente suficiente care să ducă la identificarea persoanei care apare în imagini”, a declarat Bogdan Ghebaur, purtătorul de cuvânt al Poliției Române.

Cetățeanul olandez mai fusese în România de cel puțin patru ori, a declarat, marți dimineață, procurorul general interimar Bogdan Licu. El a spus că "există suspiciuni că activitatea infracțională a individului s-a derulat pe mai multe județe", iar anchetatorii încearcă acum să identifice locurile în care a mai fost bărbatul și să stabilească dacă a mai avut complici. Procurorul general a mai spus că atunci când va fi primită "dovada oficială" că olandezul s-a sinucis, dosarul va fi clasat, având în vedere "decesul făptuitorului", dar aceasta nu înseamnă că ancheta se va închide.

Comentarii