Până la 10.000 de lei amendă pentru parcare fără drept. Iată noul Regulament

joi, 28 aprilie 2022, 23:16
4 MIN
 Până la 10.000 de lei amendă pentru parcare fără drept. Iată noul Regulament

Ieşenii care nu respectă regulamentul de parcare pot ajunge şi la sancţiuni de 10.000 de lei dacă ocupă locul destinat unei persoane cu handicap. Cei care parchează fără drept pe un loc rezervat pot fi sancţionaţi cu sume între 600 şi 1.500 de lei

 

Noul regulament privind parcările în Iaşi prevede amenzi usturătoare pentru cei care nu respectă normele locale. Documentul a fost aprobat ieri de plenul Consiliului Local (CL), iar sancţiunile minime au crescut de cel puţin zece ori faţă de cuantumul actual. Pe raza oraşului, există acum circa 10.000 de locuri în parcări de reşedinţă şi parcări publice, dar numărul acestora poate creşte de cinci ori, conform estimărilor Primăriei. În prezent, preţul de pornire la o licitaţie pentru un loc într-o parcare de reşedinţă este de 33 lei/lună, cuantumul fiind stabilit anual prin decizia CL. În perioada 2016 – 2021, încasările din exploatarea parcărilor la nivelul oraşului au crescut în mod constant: în 2016, veniturile erau de 2,5 milioane lei, iar anul trecut au ajuns la 9,5 milioane lei. În următoarele trei luni, Primăria va inventaria toate contractele în baza cărora au fost închiriate parcări pentru populaţie. Cea mai nouă investiţie anunţată de municipalitate în domeniul parcărilor constă în amplasarea pe arterele principale de circulaţie a unor panouri electronice care să afişeze numărul de locuri libere dintr-o parcare publică plătită. În schimb, la Iaşi nu se prefigurează în viitorul apropiat vreun proiect prin care să fie construită o parcare supra- sau subterană, aşa cum alte oraşe mari din ţară au realizat de mai mulţi ani.

Care sunt amenzile în cazul parcărilor de reşedinţă

Cele mai mici amenzi vizează necurăţarea locului de parcare de către chiriaş, efectuarea de lucrări la autovehicul în perimetrul parcajului sau adnotări pe placa de semnalizare a parcajului (200 – 400 lei). Tot în cazul parcărilor de reşedinţă, este prevăzută o amendă cuprinsă între 500 şi 1.000 lei în următoarele cazuri: distrugerea platformei sau neeliberarea locului în caz de lucrări edilitare. O altă amendă face referire la blocarea căii de acces în parcare, respectiv între 600 şi 1.500 lei, acelaşi cuantum fiind stabilit şi în cazul ocupării fără drept a unui loc de parcare. În context, amintim că cei care închiriază locuri în parcări de reşedinţă au asigurat acest loc în intervalul 16.00 – 08.00, cu excepţia zilelor de sâmbătă, duminică şi zilele de sărbători legale când dreptul de utilizare este 24/24 ore. Un nivel similar este şi în cazul sancţiunii privind amplasarea vreunui marcaj pe un loc de parcare fără deţinerea unui contract de închiriere (600 – 1.000 lei). În schimb, cea mai mare amendă în cazul parcărilor de reşedinţă vizează amplasarea de orice tip de construcţii (garaj, ţarc etc.) pe locul de parcare (1.000 – 2.000 lei).

Parcările publice: amenzi cu o valoare de până la 10.000 lei

Noul regulament prevede amenzi şi în cazul problemelor legate de parcări publice. Cea mai mare sancţiune poate ajunge la suma de 10.000 lei în cazul în care este ocupat fără drept un loc pentru persoane cu handicap (minimul este 2.000 lei). În situaţia în care un şofer blochează accesul în parcare, atunci este pasibil de o sancţiune cuprinsă între 1.500 şi 2.500 lei, iar staţionarea fără achitarea tarifului atrage o amendă cuprinsă între 600 şi 2.000 lei. Chiar şi în situaţia în care se achită tariful, dar dovada este afişată defectuos, atunci şoferul poate fi sancţionat cu până la 1.000 lei (mimumul este 500 lei). Acelaşi cuantum al amenzii mai este valabil şi în alte cazuri, precum: nerespectarea marcajului rutier (ocuparea mai multor locuri sau parcarea pe zonele haşurate), efectuarea de reparaţii la maşini în parcare, staţionarea vehiculelor de comerţ ambulant sau staţionarea maşinilor cu defecţiuni. Nu în ultimul rând, cu o amendă de până la 2.000 lei pot fi sancţionate fapte în situaţii precum: amplasarea de dispozitive de menţinere liberă a unui loc de parcare, amplasarea oricărui tip de indicator care să sugereze rezervarea unui loc, ocuparea fără drept a locurilor rezervate pentru maşini electrice, vandalizarea aparatelor de autotaxare sau ocuparea zonelor nemarcate pentru parcare. "Cuantumul amenzilor a rămas la nivelul anului 2013, unele dintre acestea având valori nesemnificative (…) De exemplu, amenda minimă anterioară de 25 lei prevăzută pentru blocarea accesului în parcarea publică sau neachitarea tarifului de parcare să încurajeze mai curând neplata tarifului, amenda, în cazul aplicării, devenind mai avantajoasă", este unul dintre argumentele Serviciului de parcări al Primăriei pentru schimbarea Regulamentului.

Mai mult, conform legislaţiei în vigoare, cei sancţionaţi au posibilitatea să plătească jumătate din amenda aplicată în termen de 15 zile. În ceea ce priveşte parcările publice cu plată, programul de funcţionare este 8.00 – 20.00, de luni până sâmbătă, în timp ce duminica şi în sărbătorile legale se poate parca fără achitarea unui tarif. Noul Regulament a intrat în vigoare de ieri, dar noile amenzi vor putea fi aplicate de agenţii constatatori (împuterniciţi ai primarului, Poliţia Municipiului şi Poliţia Locală) după 30 de zile de la publicarea hotărârii, respectiv începând cu luna iunie 2022. 

Comentarii