Piaţa meditaţiilor a explodat în pandemie la Iași. O ședință ajunge și la 150 lei

marți, 06 aprilie 2021, 02:00
8 MIN
 Piaţa meditaţiilor a explodat în pandemie la Iași. O ședință ajunge și la 150 lei

Cum învăţământul online a lăsat goluri mari în procesul de învăţare, părinţii s-au văzut nevoiţi să caute meditatori. De la chilipiruri studenţeşti de 40 de lei pe o şedinţă de 2 ore până la 150 de lei cu profesori cunoscuţi, piaţa e plină de oferte. Se poate face pregătire clasic, faţă în faţă, sau online şi cu profesori din alte judeţe

Atât părinţii, dar şi cadrele didactice se plâng de faptul că şcoala online şi nesiguranţa din perioada pandemiei, cu trecerea de la ore „faţă în faţă” la cele online şi invers, au dus la o mai slabă pregătire a elevilor. Dacă, pentru elevii care nu sunt preocupaţi deocamdată de examenele naţionale, lucrurile nu sunt atât de îngrijorătoare, părinţii elevilor care urmează să susţină în aceast an Evaluarea Naţională sau Bacalaureatul sunt aproape disperaţi să găsească un profesor bun care să le pregătească suplimentar copilul la obiectele de examen. Astfel, piaţa de meditaţii din Iaşi este în prezent înfloritoare, existând mai multe grupuri de Facebook pe care se fac tot felul de oferte sau se caută profesori meditatori. Iar oferta este una variată, de la studenţi care dau meditaţii pentru 30-40 de lei pe şedinţă, atât online, dar şi faţă în faţă, până la profesori cu experienţă şi elevi olimpici, cu preţuri care ajung să depăşească şi 150 de lei pe o şedinţă de două ore. În plus, o noutate este că pot fi găsite şi oferte ale unor profesori din alte oraşe care oferă meditaţii online.

Unul dintre cele mai active grupuri de Facebook dedicate meditaţiilor este Meditaţii/Pregătire Iaşi, cu peste 2.200 de membri. Zilnic, sunt postate anunţuri ale celor care oferă astfel de servicii, dar şi mesaje ale părinţilor care caută profesori meditatori pentru anumite discipline sau pentru anumite examene, de la Evaluare Naţională, Bacalaureat, admitere la facultate, pentru Academia de Poliţie, dar şi pentru elevii mai mici, de clasa a IV-a, pentru admiterea în clasa a V-a la liceele de elită, unde numărul de locuri este depăşit cu mult de numărul celor înscrişi.  

Ce spun părinţii

Majoritatea părinţilor se plâng în prezent atât de ineficacitatea orelor online, de faptul că elevii au trebuit să se adapteze din mers la diferitele schimbări care au tot apărut, dar şi de faptul că, chiar şi atunci când aceştia sunt prezenţi, elevii ajung să facă cu totul altceva în timpul orelor online. „Noi nu contestăm măsurile luate de autorităţi, însă realitatea este că orele online au drept rezultat elevi mai puţin pregătiţi. Băiatul meu trebuie sa susţină anul acesta Evaluarea Naţională. Este printre primii din clasă, dar nu de puţine ori l-am prins făcând cu totul altceva în timpul orelor online. Suntem nevoiţi să facem pregătire cu el acum, cu un profesor care a aceptat meditaţii faţă în faţă, nu online, şi să ne asigurăm că o să ia notă mare la Evaluare”, povesteşte un părinte, de asemenea cadru didactic.

Citește și: O iniţiativă interesantă poate arunca piaţa meditaţiilor în aer

Dificultăţi de învăţare pentru examenele naţionale au inclusiv elevii de la licee de elită din Iaşi, fie pentru că există probleme de concentrare la orele online, fie pentru că numărul de elevi de la clasă este prea mare, iar profesorul nu poate acorda suficientă atenţie fiecărui elev şi ritmului său de învăţare. „Fata mea este la o clasă de matematică, cu profesor care a face pregătire cu elevi pentru olimpiade, profesor foarte bun. Cu toate acestea nu se poate adapta la stilul lui de predare şi a trebuit să îi luăm ore de meditaţii”, povesteşte un alt părinte despre adevărata situaţie a învăţământului românesc. Acesta afirmă faptul că deşi s-au făcut mereu ore online în primul semestru, cu profesori care au păstrat legătura cu elevii şi că în cel de-al doilea semestru, când au fost reluate orele faţă în faţă, multe cadre didactice de la obiectele de examen au suplimentat chiar numărul de ore cu cei din ani terminali, este dificil pentru un elev care nu face meditaţii să obţină note mari. „Am un băiat care acum e la facultate. El nu a prins pandemie în liceu şi era şi printre primii din clasă. A trebuit să îl dau la medidaţii la Limba română şi Istorie pentru că nu făcea faţă la volumul de materie. Iar la şcoală profesorii recurgeau deja la tot felul de artificii, cu ore de opţional la disciplinele de examen, deci oricum se pregăteau suplimentar”, explică acelaşi părinte.

Media e la 100-120 lei şedinţa de două ore

Situaţia învăţământului din România a creat o adevărată „piaţă” a meditaţiilor, care a devenit şi mai înfloritoare în perioada pandemiei. Multe dintre cadrele didactice „de renume” care dau meditaţii o fac perfect legal, având un PFA deschis şi plătind taxe către stat. Cei care fac acest lucru ocazional sau la un nivel mai mic nu taie nicio factură sau nu declară nimic către Stat, dar au şi tarife mai mici, aşa că şi părinţii şi profesorii meditatori sunt mulţumiţi. În medie, majoritatea cadrelor didactice care dau meditaţii şi declară acest lucru către Stat iau aproximativ 100-120 de lei pentru o şedinţă de două ore. Ceilalţi au tarife ceva mai mici, în funcţie de perioada de pregătire, de examenul pentru care se pregăteşte elevul, dar şi de numărul de părinţi care solicită acest serviciu de la cadrul didactic respectiv.

Citește: Părinţii, „arşi“ la buzunar de meditaţii. „50 de lei pentru o şedinţă este puţin”

Un astfel de profesor de Limba şi literatura română de la o şcoală din municipiu, care a  dorit să îşi păstreze anonimatul, a menţionat faptul că în prezent are 19 elevi la meditaţii, cu care face câte două şedinte de pregătire pe săptămână, aceştia fiind împărţiţi în grupe de trei sau patru elevi. „Deja sunt mai mulţi copii decât luam de obicei. Înainte făceam ore cu câte doi elevi, care ajungeau la mine prin diferite cunoştinţe. Acum e la fel, nu mi-am făcut niciodată reclamă”, explică cadrul didactic. Acesta povesteşte că a fost asaltat de cereri pentru meditaţii încă din primul semestru şi că, pentru a mulţumi pe toţi şi a avea timp pentru toată lumea, a redus tariful pe care îl lua de obicei, 80 de lei pe şedinţă, la 70 de lei, dar a crescut numărul de elevi din grupa de lucru. „Părinţii sunt îngrijoraţi de nivelul de pregătire. Oricât de bună este tehnologia, nu se compară cu orele de la clasă. Iar pentru un copil care abia şi-a început adolescenţa este dificil să se adapteze. Trecerea de la online la orele de la clasă i-a bulversat şi mai tare. Adevărul este că pentru cei mai mulţi elevi meditaţiile sunt singura soluţie pentru o notă cât de cât bună”, afirmă profesorul.

În cazul său, orele se desfăşoară la el acasă şi, afirmă acesta, are o cameră suficient de mare pentru a păstra distanţa fizică, iar atât el, cât şi elevii poartă mască.

Ce „chilipiruri” pot fi găsite pe grupurile de meditaţii

Pe grupurile destinate meditaţiilor există însă oferte şi pentru cei care doresc medidaţii pe diferite platforme online, existând chiar posibilitatea de a obţine serviciile unui cadru didactic din alt judeţ. Tot pe astfel de grupuri pot fi găsite şi „chilipiruri” în acest domeniu, studenţii fiind cei care percep tarife mult mai mici. „Bună! Eu sunt Cristiana şi te pot ajuta să obţii nota maximă la bacalaureat la materia  #LOGIC|. Sunt studentă în anul 2 la facultatea de Filosofie şi Ştiinţe Social Politice, secţia Comunicare şi urmez modulul pedagogic. Şedința de meditaţie durează 2 ore, iar preţul este de 40 de lei. Putem să ne vedem pe ZOOM, dar putem să ne vedem şi fizic (respectând toate normele de siguranţă  impuse pentru prevenirea virusului). Vom parcurge fiecare lecţie, îţi voi explica cu răbdare toată materia, iar pe baza la ce am învăţat împreună, o să lucrăm pe variantele de bac”, afirmă o tânără pe un astfel de grup de discuţie.

O altă ofertă vine din partea unui student care afirmă că „Ofer meditaţii la informatică, clasele 5-12 pentru bac. Sunt student la informatică şi ofer seriozitate! Preţul pentru o şedinţă (2 ore) este de 40 de lei, mai multe detalii în privat. Şedinţele se vor desfăşura online!”. O altă studentă oferă meditaţii pentru un preţ şi mai mic, 30 de lei pentru o şedinţă. „Ofer meditaţii pentru bacalaureat la materiile limba şi literatura română, (profil real), matematică şi biologie (anatomie). Preţul unei şedinţe este de 30 de lei (2 ore). Şedinţele se desfăşoară atât fizic cât şi online. Mai multe detalii în privat”, afirmă tânăra, conform profilului ei de Facebook fiind în prezent studentă la Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor.

Pe aceleaşi grupuri destinate medidaţiilor pot fi găsite numeroase mesaje din partea părinţilor, care caută oferte pentru meditaţii în diferite zone ale oraşului, la diferite materii sau pentru anumite examene. Mesajele acestora primesc, în cele mai multe cazuri, diferite recomandări de la alţi membri sau sunt contactaţi chiar de cadrele didactice care oferă meditaţii. 

Comentarii