anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Plan european pentru combaterea cancerului . Zece inițiative emblematice

GALERIE
plan, tratament, cancer
 • plan, tratament, cancer
- +

O iniţiativă similară este aşteptată şi în România, existând premise de a fi legiferată până la sfârşitul acestui an. Până atunci, bolnavii de cancer din România se luptă cu lipsa medicamentelor

Cu obiectivele sale politice, susținute de zece inițiative emblematice și de mai multe acțiuni de sprijin, Planul va ajuta statele membre să lupte împotriva cancerului. Acesta va permite partajarea expertizei și a resurselor în întreaga UE - sprijinind țările, regiunile și orașele cu mai puține cunoștințe și capacități. Acesta îi va ajuta pe cercetători să facă schimb de concluzii între statele membre mici și mari și să aibă acces la date cruciale de sănătate cu privire la cauzele potențiale ale cancerului și la tratamentele promițătoare pentru acesta. Personalul medical și spitalele vor putea folosi o mulțime de informații comune. În cele din urmă, se va asigura că pacienții din întreaga UE pot beneficia de o îngrijire și tratament mai bune. „Respectând acești markeri europeni, și în România se lucrează la un Plan național de cancer.

Începem cu cancerul colorectal, de sân, bronho-pulmonar și, evident, ulterior, vom avea în vedere toate formele de cancer. Acest plan se află în Parlament și sperăm ca până la sfârșitul anului să fie legiferat. Oricum suntem la coada Europei. În Franța, de exemplu, se lucrează deja la un al patrulea plan de acest tip. Noi încă ne chinuim cu elaborarea primului dar ce să ma spunem când bolnavii de cancer nu au acces la medicație. Să vă spun că acestor pacienți nu le este asigurată nici măcar banala bleomicină (medicament folosit pentru diferite tipuri de cancer - n.r.)? Mă întrebați ce se întâmplă cu bolnavii de cancer dacă nu au acces la medicamente? Ei bine, răspunsul este unul singur: mor!“, a comentat pentru Ziarul de Iași Cezar Irimia, președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România și președinte al Alianței pacienților cronici din România. Iată cele zece inițiative europene la care, bolnavii de cancer din România, deocamdată, doar visează.

Inițiativa 1: Un nou Centru de cunoaștere a cancerului a fost lansat în 2021 în cadrul Centrului comun de cercetare pentru a ajuta la coordonarea inițiativelor științifice și tehnice legate de cancer la nivelul UE. Acesta va acționa ca un broker de cunoștințe, difuzând implementarea celor mai bune practici și prezentând linii directoare pentru a asigura proiectarea și lansarea de noi acțiuni în cadrul Planului european de luptă împotriva cancerului. Acesta va contribui, de exemplu, la Inițiativa Europeană privind Imagistica Cancerului, la Spațiul European de Date privind Sănătatea și la cercetările desfășurate în cadrul Misiunii împotriva Cancerului.

Inițiativa 2: Inițiativa Europeană pentru Imagistica Cancerului va fi înființată în 2022 pentru a dezvolta un „atlas“ al UE de imagini legate de cancer, făcând astfel imaginile anonimizate accesibile unei game largi de părți interesate din aria spitalelor, laboratoarelor de cercetare și inovare. Inițiativa va urma propunerea de a crea Spațiul European de Date privind Sănătatea și va implica noile facilități de testare și experimentare planificate pentru a conecta datele la instrumente, precum calculul de înaltă performanță și IA, inclusiv, de asemenea, repere pentru algoritmii de screening al cancerului. Susținută de Digital Innovation Hubs, inițiativa va îmbunătăți și mai mult medicina personalizată și va sprijini soluții inovatoare, datorită preciziei și fiabilității mai mari în diagnosticarea minim invazivă și urmărirea tratamentelor.

Inițiativa 3: Cu fonduri dedicate în cadrul programului EU4Health și a altor instrumente de finanțare, Planul european de luptă împotriva cancerului va sprijini eforturile statelor membre de a extinde vaccinarea de rutină împotriva papilomavirusurilor fetelor și băieților - pentru a elimina cancerul de col uterin și alte tipuri de cancer cauzate de papilomavirusurile umane.

Obiectivul este vaccinarea a cel puțin 90% din populația țintă de fete a UE și creșterea semnificativă a vaccinării băieților până în 2030. Statele membre vor juca un rol critic în îndeplinirea acestui obiectiv .

Inițiativa 4: Planul european de luptă împotriva cancerului va prezenta un nou sistem de screening al cancerului, sprijinit de UE, pentru a ajuta statele membre să se asigure că 90% din populația UE care se califică pentru screening-ul cancerului de sân, col uterin și colorectal va beneficia de screening până în 2025. Schema va fi susținută de finanțarea UE și se concentrează pe îmbunătățirea în trei domenii cheie: acces, calitate și diagnostic.

Inițiativa 5: Comisia va înființa, până în 2025, o rețea a UE care conectează centre naționale globale de cancer recunoscute în fiecare stat membru. Aceasta va facilita adoptarea unui diagnostic și tratament asigurat de calitate, inclusiv instruire, cercetare și studii clinice în întreaga UE. Această colaborare transfrontalieră va îmbunătăți accesul pacienților la diagnostic și îngrijire de înaltă calitate și la cele mai noi tratamente inovatoare. De asemenea, poate ajuta la mobilitatea pacienților pentru a asigura un tratament adecvat pacienților cu afecțiuni complexe.

Un nou proiect „Cartografierea capacității și a capabilității pentru tratamentul cancerului din UE“ va ajuta la cartografierea și difuzarea diferitelor capacități și expertiză disponibile în întreaga UE. Această acțiune va contribui la furnizarea de îngrijiri de calitate superioară și la reducerea inegalităților în întreaga UE, permițând în același timp pacienților să beneficieze de diagnostic și tratament aproape de casă. Planul își propune să asigure că 90% dintre pacienții eligibili au acces la astfel de centre până în 2030.

Inițiativa 6: Noua inițiativă „Diagnosticul și tratamentul cancerului pentru toți“, care va fi lansată până la sfârșitul anului 2021, va contribui la îmbunătățirea accesului la diagnostic și tratamente inovatoare pentru cancer. Va utiliza tehnologia „secvențierea următoarei generații“ pentru profiluri genetice rapide și eficiente ale celulelor tumorale, permițând centrelor de cancer să difuzeze profiluri de cancer, aplicând astfel aceleași abordări diagnostice și terapeutice pacienților cu profiluri de cancer comparabile. Inițiativa va contribui în cele din urmă la optimizarea diagnosticului și a tratamentului cancerului și la reducerea accesului inegal la medicamente personalizate în îngrijirea cancerului.

Inițiativa 7: Alături de proiectul „Genomică pentru sănătatea publică“, Inițiativa europeană pentru înțelegerea cancerului (UNCAN.eu), planificată să fie lansată în cadrul Misiunii împotriva Cancerului pentru a crește înțelegerea modului în care se dezvoltă cancerul, va contribui, de asemenea, la identificarea persoanelor cu risc ridicat de cancer folosind tehnica scorurilor de risc poligenic. Acest lucru ar trebui să faciliteze abordări personalizate de prevenire și îngrijire a cancerului, permițând luarea de măsuri pentru a reduce riscul sau pentru a detecta cancerul cât mai curând posibil.

Inițiativa 8: Finanțată de programul EU4Health, Comisia va lansa „Inițiativa pentru o viață mai bună pentru pacienții cu cancer“. Acesta își propune să ofere, până în 2022, un „Smart-Card pentru supraviețuitorul cancerului“ pentru a rezuma istoricul lor clinic și a facilita și monitoriza îngrijirea, inclusiv propria experiență a pacienților. Acest „card“ personalizat și voluntar, sub forma unui eCard-uri portabil sau a unei aplicații, va conecta pacientul cu profesioniștii din domeniul sănătății pentru a îmbunătăți comunicarea și coordonarea în ceea ce privește monitorizarea medicală. Acesta va fi completat de crearea unui „centru digital european pentru pacienți cu cancer“, în cadrul Misiunii de luptă împotriva pentru cancerului prevăzute de Horizon Europe, pentru a sprijini o abordare standardizată a schimbului voluntar de date ale pacienților și a monitorizării condițiilor de sănătate ale supraviețuitorilor până în 2023.

Inițiativa 9: Începând din 2021, Comisia va stabili un registru al inegalităților în cancer. Acesta va identifica tendințele, disparitățile și inegalitățile dintre statele membre și regiuni. Pe lângă evaluările calitative periodice ale situației specifice fiecărei țări, registrul va identifica provocările și domeniile specifice de acțiune pentru a ghida investițiile și intervențiile la nivel UE, național și regional în cadrul Planului european de luptă împotriva cancerului. Inițiativa 10: Începând din 2021, Comisia va lansa „Inițiativa de ajutorare a copiilor cu cancer“ pentru a se asigura că copiii au acces la detectare, diagnostic, tratament și îngrijire, rapide și optime. Această inițiativă va fi finanțată în cadrul viitorului program EU4Health pentru a facilita accesul la diagnosticarea precoce și la tratamentul de calitate prin noua rețea de centre de cancer. Acesta va sprijini formarea și va permite schimbul de bune practici și standarde de îngrijire pentru copiii cu cancer, completând acțiunile puse în aplicare de noile rețele europene de referință.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Celălalt război (I)

Cătălin ONOFREI

Celălalt război (I)

Când memele ucid genele.

opinii

Şoc şi groază…

Briscan ZARA

Şoc şi groază…

Nu e de râs, e de fapt de plâns. Orice dependenţă e rea, chiar şi aceea faţă de propriul copil. Şi cu cât mediul în care trăim e mai sigur, cu atât uităm faptul că acel om nu e făcut să stea cu noi, ci să trăiască fără noi. Datoria noastră e să îl învăţăm să zboare nu să îl ţinem în aer agăţat de sfori. E greu să înţelegem asta, dar nu e imposibil...

Opt ore în Turnul Babel

Cristina DANILOV

Opt ore în Turnul Babel

Extrovertiții au mai multe șanse să dea instantaneu o soluție unei probleme. Introvertiții, pe de altă parte, se simt mai confortabili când iau decizii bine gândite. Nu le place să fie zoriți, repeziți și puși la colț doar fiindcă nu-s ca șeful iute ca piperul. Pentru extrovertiți, recunoașterea socială și sprijinul colegilor sunt deosebit de importante. Pentru introvertiți, acest lucru este, de asemenea, valoros, dacă există, dacă nu, nu vor suferi, ei își pot face treaba oricum, cu sau fără aprecieri și statui prea multe.

Mitocanul de la volan (I)

Eugen MUNTEANU

Mitocanul de la volan (I)

Suntem asaltați zilnic cu știri și imagini despre accidente de circulație atroce. Statisticile spun că România este țara europeană cu cei mai mulți morți în accidente de circulație. Dincolo de precaritatea șoselelor, cred că o cauză a acestei situații îngrijorătoare este și existența în libertate a fiarei sălbatice pe care am ales să o numesc mitocanul de la volan.

pulspulspuls

O cabală preoţească ţesută pe îndelete de multă vreme

O cabală preoţească ţesută pe îndelete de multă vreme

Ehehei, iubiţi dreptcredincioşi, iată că încurcate mai sunt căile Domnului de când treburile lumeşti şi dorinţele de parvenire şi câştig şi-au băgat coada tot mai adânc în sânul şi buzunarele largi de popă ale unor înalţi prelaţi din mitropolia noastră de la Iaşi, atât de greu încercată în ultima vreme. Iacătă aşadar, dragilor, ce au mai putut zămisli minţile întunecate de aceste lucrături diavoleşti: citiţi şi vă cruciţi, nu alta! 

Caricatura zilei

Ambulanța

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.