De Sănătate

Punem punctul pe știi

Plasmafereza: situaţie de neînţeles! Aparatul ce poate salva vieţi zace tot sub cheie la Iaşi

luni, 27 aprilie 2020, 01:50
5 MIN
 Plasmafereza: situaţie de neînţeles! Aparatul ce poate salva vieţi zace tot sub cheie la Iaşi

Doar şase ieşeni depistaţi ieri la Iaşi cu COVID-19, dar specialiştii atrag atenţia că nu am ajuns în vârful pantei preconizate după Sărbătorile Pascale. Totodată, de mai multe zile la Iaşi persistă o situaţie greu de înţeles: locurile la Terapie Intensivă de la Spitalul de Boli Infecţioase sunt complet ocupate, în timp ce aparatul minune de plasmafereză, care ar urma să recolteze plasmă pentru vindecarea coronavirozei, stă tot nescos din cutie, sub cheie, la Centrul de Transfuzii Sangvine Iaşi.

În momentul de faţă, tratamentul bolnavilor de COVID 19 la Iaşi a rămas neschimbat, respectiv Kaletra şi Plaquenil, medicamente destinate tratării malariei, dar şi pentru bolnavii cu HIV. Pentru formele grave ale bolii există în Iaşi un aparat de plasmafereză, donat de o firmă privată şi adus la Centrul Regional de Trasfuzii sangvine în urmă cu o săptămână. Avem aparat minune, dar în ţiplă Aparatul stă însă şi la această oră în ţiplă, în timp ce locurile de la Terapie Intensivă, cel puţin de la Spitalul de Boli Infecţioase, sunt ocupate complet. Cu ajutorul acestui aparat va fi colectată plasmă de la persoane vindecate, după ce au fost infectate cu coronavirus.

Condiţia pentru a fi donator este să fi trecut cel puţin 14 zile de la recuperarea completă. Persoanele asimptomatice confirmate prin teste de laborator pot dona şi ele plasmă la 14 zile de la momentul încetării izolării sau carantinei, transmite Radio România Iaşi. Deşi în urmă cu patru zile a fost elaborată metodologia pentru colectarea, testarea , procesarea, stocarea şi distribuţia plasmei, situaţia este aceeaşi la Iaşi, şi asta pentru că lipsesc alte protocoale care trebuiesc încheiate. Situaţia este valabilă atât la Iaşi, cât şi la Bucureşti. „Este important, dar mai ales obligatoriu, să existe dialog între reprezentanţii centrelor regionale de transfuzie sanguină şi firma care a donat aparatele de plasmafereză, ca acestea să fie puse în funcţiune cât mai repede pentru a salva vieţile pacienţilor bolnavi de Covid 19. Am făcut toate demersurile legale astfel încât la CRTS Iaşi să avem un asemenea aparat. Am discutat cu ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, cu Horaţiu Moldovan, secretar de stat la MS, medici specialişti în domeniu, precum şi cu Florin Hozoc, reprezentantul firmei donatoare, pentru a găsi cea mai rapidă soluţie în ceea ce priveşte elaborarea documentaţiei necesare pentru colectare, prelucrare, stocare, distribuire şi administrarea tratamentului. Am solicitat ministrului să controleze rapid de ce nu sunt încă utilizate sau nu funcţionează la capacitate normală aceste aparate, iar unde se impune, cei care nu-şi realizează atribuţiile să fie eliminaţi din sistem. Vinovată de această tărăgănare este condu – cerea Institutului Naţional de Hematologie şi Transfuzie Sangvină“, a declarat Petru Movilă, deputat PMP de Iaşi şi membru în comisia de sănătate a Camerei Deputaţilor 9 cadre medicale şi 10 pacienţi, dintre care unul mort, la Paşcani Alte cazuri de infecţie cu noul coronavirus la Secţia de Îngrijiri Paliative de la Spitalul de Urgenţă din Paşcani. Vineri, 24 aprilie, au fost confirmate pozitiv încă două cadre medicale, o infirmieră şi un asistent medical. Cei doi au fost trimişi cu ambulanţa la Spitalul de Boli Infecţioase din Iaşi. Pentru că s-au simţit rău, pentru că prezentau simptome specifice şi erau contacţi direcţi ai unei persoane confirmate pozitiv, soţul, fiul şi nora infirmierei au fost testaţi de urgenţă. Fiind diagnosticaţi cu COVID 19, aceştia au fost transportaţi în cursul zilei de ieri la Iaşi cu o maşină ATVM SMURD. Tot ieri, alte 15 cadre medicale de la aceeaşi unitate sanitară aşteptau rezultatele la teste. „La Paşcani a fost un forcar instituţional. Întotdeauna când apare un astfel de focar numărul infectaţilor creşte; şi creşte exploziv în zona respectivă. Trebuie să le asigurăm tot ceea ce înseamnă îngrijire, pentru că sunt pacienţi veniţi dintr-o zonă de Paliaţie, unde categoric grija noastră trebuie să fie înmulţită, dat fiind faptul că sunt mai multe intrări la astfel de pacienţi, iar cadrele medicale au un spor crescut de muncă“, a declarat Carmen Dorobăţ, managerul Spitalului de Boli Infecţioase.

De precizat este faptul că, până acum, au fost depistate cu COVID -19 nouă cadre medicale şi 10 pacienţi, toţi din aceeaşi secţie. Unul dintre pacienţi a decedat, la sfârşitul săptămânii trecute. La acelaşi spital, dar la Compartimentul de Primiri Urgenţe, au mai fost depistaţi pozitiv trei medici, o asistentă medicală şi o persoană din serviciul administrativ, iar anchetă epidemiologică este în curs de desfăşurare. Secţia ATI de la Infecţioase, plină În acelaşi timp, la Spitalul de Boli Infecţioase cele nouă paturi de la Terapie Intensivă sunt ocupate, secţia funcţionând la capacitate maximă. „Peste weekend am avut circa 20 de locuri libere, dar nu la terapie intensivă. Au venit doi pacienţi în stare extrem de gravă de la Suceava. Din acest moment, cazurile grave urmează să fie preluate de către clinică special amenajată de AŢI de la Spitalul de Neurochirurgie. Suntem într-un echilibru, pentru că ne-au ajutat şi colegii de la Spitalul CFR, unde am transferat persoane asimptomatice şi cu forme uşoare“, a subliniat Carmen Dorobăţ. Referitor la decizia autorităţilor de a trece la relaxarea unor măsuri impuse prin ordonanţele militare, medicii atrag atenţia asupra faptului că distanţarea socială şi regulile stricte de igienă comunitară trebuie respectate în continuare.

„La nivelul Moldovei există o oscilaţie de la o zi la alta , când jos, când sus, cam aşa arată numărul noilor infectaţi. Din punctul de vedere al prognosticului acestei afecţiuni, în centrul regional Iaşi am avut o rată de supravieţuire de 47%, deci mult peste media naţională. Am avut pacienţi de toate vârstele, din toate domeniile de activitate, cu morbidităţi şi fără morbidităţi. Din păcate au fost şi două cazuri de persoane tinere care au decedat, acolo boala evoluând exploziv. Ceea ce atragem noi atenţia este faptul că, după ce se vor relaxa aceste măsuri restrictive, pe care de fapt ar trebui să le considerăm normale, pentru că ne protejează sănătatea, cetăţenii trebuie să respecte aceeaşi distanţare socială atunci când merg în spaţii închise şi aceleaşi reguli de igienă. Altfel, spitalele se vor umple iar“, a avertizat Carmen Dorobăţ. 

Comentarii