Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Povestea ieşeanului care joacă în Wednesday, serialul Netflix de mare succes. “Cum am ajuns? Am vrut să chiulesc”

GALERIE
cezar-grumazescu1cezar-grumazescu
  • cezar-grumazescu1
  • cezar-grumazescu
- +

Ieşeanul Cezar Grumăzescu joacă rolul antrenorului Vlad în cunoscutul serial Wednesday, semnat de regizorul Tim Burton. A început să cocheteze cu actoria încă din liceu, atunci când s-a înscris în trupa de teatru a Colegiului „Mihai Eminescu” din Iaşi, iar de atunci au urmat o serie de roluri atât în lumea cinematografică, cât şi a teatrului. A jucat în filme precum „Imaculat”, „Coborâm la prima”, „Diaz - Don't Clean Up This Blood” şi „Soldiers: Story from Ferentari”, iar în prezent este actor al Teatrului Mic din Bucureşti. Cum a ajuns să joace în cunoscutul serial Netflix?

Serialul Wednesday este în topul serialelor accesate pe platforma Netflix, având premiera pe 23 noiembrie 2022. Faptul că se focusează pe Wednesday, fiica cunoscutei familii Addams, dar şi faptul că este semnat de regizorul Tim Burton, l-a făcut unul dintre cele mai aşteptate seriale.

Întregul serial a fost filmat în România, în locuri precum: Castelul Cantacuzino din Buşteni, Grădina Botanică din Bucureşti, Universitatea Politehnică din Bucureşti, Gara Regală din Sinaia şi Conacul Olga Greceanu de lângă Bucureşti.

Trei actori români au jucat în serialul Wednesday. Este vorba despre Cezar Grumăzescu - care l-a interpretat pe antrenorul Vlad, Victor Dorobanţu - care a fost Thing, şi George Burcea - care l-a jucat pe Lurch. Cezar Grumăzescu are 34 de ani, s-a născut la Iaşi, a învăţat la Colegiul „Mihai Eminescu” din Iaşi şi a absolvit Universitatea de Arte Teatrale şi Cinematografie în anul 2011.

Totul a început la Iaşi

Cezar Grumăzescu a învăţat la Colegiul “Eminescu”, locul unde a şi luat primul contact cu actoria încă din clasa a IX-a. În şcoală exista o trupă de teatru în limba franceză, coordonată de o profesoara Mira Cucinschi. A văzut că se fac preselecţii şi s-a înscris, chiar dacă nu era atât de priceput la limba franceză.

Cezar recunoaşte că s-a dus mai mult pentru a scăpa de la o oră de Limba română, însă această joacă a unui licean a fost primul pas spre cariera de actor.

„Spre surprinderea mea, dintr-un număr de 80 de copii înscrişi, am fost selectat. În clasa a IX-a, a X-a şi a XI-a am făcut parte din acea trupă şi am fost împreună la mai multe festivaluri din Franţa. Când am fost la Saint-Malo am luat şi premiul pentru interpretare, iar acest lucru i-a făcut pe părinţii mei să mă susţină în ideea de a deveni actor”, povesteşte acesta.

Începând cu clasa a XII-a, Cezar s-a concentrat pe admiterea la Universitatea de Arte Teatrale şi Cinematografie.

„Am fost nevoit să mă duc constant la Bucureşti, la teatru, ca să intru şi eu în temă. Nu eram prea bine documentat despre acest domeniu, pentru că nu prea mergeam la teatru. Îmi plăcea ce făceam la trupa de teatru, dar nu pot spune că mă duceam prea des la spectacole. Am recuperat, însă, în ultimul an de liceu. Mă duceam la Bucureşti destul de des, făceam pregătiri şi mergeam tot timpul la spectacole”, spune actorul.

Rolul lui Vlad, antrenorul din serialul Wednesday

Cezar Grumăzescu este unul dintre actorii care nu crede atât de mult în noţiunea de personaj. „Textul fiecărui spectacol mă ghidează către ceea ce trebuie să fie la final. Eu sunt un actor care vrea să joace şi situaţia. Jucând situaţia, iese şi personajul la iveală. În principiu, nu e o chestie dificilă să treci de la un rol la altul. Adică am spectacole în care joc chiar mai multe personaje. L-aş numi, mai degrabă, rol, pentru că nu îmi place noţiunea de personaj”, mărturiseşte ieşeanul.

În România există diverse agenţii de casting la care actorii sunt sfătuiţi să se înscrie încă din timpul facultăţii şi la care trebuie să ducă constant fotografii cât mai recente. Aceste firme organizează castinguri pentru diferite proiecte, iar actorii sunt chemaţi.

De cele mai multe ori, primă probă este cu un agent de casting sau cu un director de casting, iar la cea de-a doua actorul deja începe să se întâlnească cu regizorul sau cu producătorul.

„Castingul pentru Wednesday a fost ca orice alt casting. Am fost sunat, mi s-a explicat despre ce rol este vorba şi am dat o probă. Mi s-a spus de la început că voi fi în rolul antrenorului Vlad, iar la a doua probă nu a mai fost nevoie să fac o scenă cu text, ci doar să fac o demonstraţie de scrimă”, povesteşte Cezar.

Ieşeanul a fost felicitat în multe rânduri după apariţia în serialul Wednesday, întrucât prezenţa unui actor român într-o producţie americană pare mai mult un vis.

„Am fost felicitat de multă lume, cunoscuţi şi necunoscuţi. Nu-mi dau seama ce impact a avut la nivelul mondial al publicului. Am văzut postări pe Reddit despre personaj, iar profilul meu de Instagram s-a dublat de când a început serialul. Am primit multă atenţie de când a apărut serialul şi vreau să cred că am făcut o treabă bună. Nu e un personaj foarte dezvoltat, şi atunci mă bucut cu atât mai mult că a produs o impresie bună şi că am primit această atenţie”, menţionează el.

Şansa României de a creşte

„Mi se pare un lucru extraordinar pentru România faptul că un serial american a fost filmat integral aici. Dovedeşte încă o dată că avem o ţară frumoasă şi o istorie nemaipomenită. Mă gândesc, de exemplu, la toate clădirile şi castelele în care s-a filmat”, precizează actorul. Acesta spune că filmarea unui serial american la noi în ţară este un lucru benefic şi pentru economie.

„Producţia Wednesday a avut un buget imens, cred că o sută de milioane de dolari. Foarte importante sunt şi locurile de muncă ce apar cu o asemenea producţie. Noi, actorii din România, care suntem într-o industrie foarte mică, nu visăm şi nici nu ne permitem să visăm că vom lucra cu cei de la Hollywood, din Anglia, din Franţa, unde sunt actori cunoscuţi. Însă, când vin astfel de producţii în România, este o şansă foarte mare pentru noi, actorii, să lucrăm mai mult şi să ne vedem alături de nume mari din industria filmului”, mărturiseşte ieşeanul.

Industria din România face în jur de 20-30 de filme pe an, după spusele acestuia, ceea ce este foarte puţin, dacă ne raportăm la numărul de actori care există. Un actor poate fi foarte bun, dacă se află într-o industrie mică, nu va apuca să lucreze prea mult sau chiar deloc.

Astfel, este cu atât mai mult un lucru important faptul că producţiile străine se filmează în România şi cooptează în echipa lor actori români.

„Nu sunt foarte bine documentat, dar ştiu că cei din industria filmului se bat foarte mult cu cei din politică pentru a crea nişte condiţii mai uşoare străinilor ca să vină să filmeze la noi, în România. Există o luptă de ceva timp, pentru a facilita producţiile străine să vină să filmeze la noi. Dacă acest lucru s-ar schimba şi ar veni tot mai multe producţii, ar fi foarte bine pentru toată industria”, explică Cezar Grumăzescu.

Producţii româneşti vs producţii străine

După părerea actorului Cezar Grumăzescu, diferenţa majoră dintre producţiile româneşti şi cele străine este reprezentată de buget. „Producţiile străine, de obicei, au un buget mult mai mare şi, atunci, echipa e mai mare, se folosesc alte camere, decorul e mai impresionant, costumele sunt diferite şi condiţiile sunt mai bune. De exemplu, în cazul serialului Wednesday aveam rulota mea, aşa cum avea orice alt actor, precum Jenna Ortega (protagonista). Toată lumea avea rulota lui, iar chestia asta nu se întâmplă de foarte multe ori la un film românesc, pentru că presupune foarte mulţi bani”, spune acesta.

Nu a observat un nivel diferit de implicare a oamenilor sau de profesionalism, afirmând că în cazul amândurora toţi oamenii îşi fac treaba corespunzător.

Zilele de filmare pentru Wednesday

Zilele de filmare pentru serialul Wednesday au fost repartizate în funcţie de secvenţele pe care fiecare actor le avea de filmat. În total, filmările s-au desfăşurat timp de 8-9 luni în România, fiind împărţite în patru părţi.

„Eu făceam parte din prima şi din a patra parte, iar în ambele am avut filmări timp de 5-6 zile. Având un buget mare, echipa a fost numeroasă, iar atmosfera creată a fost una foarte bună. Totul se mişca bine şi nu se pierdea timp. Toţi am avut aceleaşi condiţii, iar cineva avea în permanenţă grijă de mine. Am interacţionat şi m-am împrietenit cu unii dintre ceilalţi actori străini. De exemplu, cu Joy Sunday (Bianca - în serial) m-am înţeles foarte bine. Sunt oameni ca noi, iar eu nu am simţit niciun fel de barieră. Erau curioşi să afle mai multe despre noi, despre ţara noastră şi despre industria noastră. Au fost nişte profesionişti”.

„Pur şi simplu mi s-au înmuiat genunchii”

Cezar nu şi-a permis niciodată să viseze că va juca într-o producţie semnată de Tim Burton. Faptul că face parte dintr-o industrie mică l-a făcut să vadă imposibilă şansa ca nume atât de sonore să vină în România şi să apeleze la actori români.

„Ce m-a impresionat foarte tare a fost că pe platourile de filmare am discutat normal cu Tim Burton, ştia cum mă cheamă, ştia cine sunt. Am vorbit despre anumite lucruri legate de personaj. A fost un mediu de lucru absolut normal. Nu a fost niciun fel de barieră din cauza faptului că eu sunt un actor aproape necunoscut în România şi dumnealui e un regizor cunoscut mondial. Este once in a lifetime opportunity”, spune acesta.

Perioada filmărilor a reprezentat un moment memorabil pentru Cezar Grumăzescu, moment pe care îl va păstra toată viaţa.

„Când am terminat zilele de filmare din prima parte, eram chiar în ultima zi şi îmi doream foarte mult să îi mulţumesc lui Tim Burton că m-a selectat să lucrez cu el şi pentru tot ce se întâmplă acum cu mine. În acelaşi timp nu voiam să îl deranjez de la lucru doar pentru a-i mulţumi. Cât mă învârteam pe acolo, a venit el spre mine şi toate lucrurile pe care eu voiam să i le spun mi le-a zis el mie: «Mulţumesc pentru munca pe care ai depus-o, e foarte bine ce faci, mă bucur că eşti cu noi la filmare şi abia te aşteptăm în următoarea perioadă de filmare». Pur şi simplu mi s-au înmuiat genunchii!”, îşi aminteşte actorul.

În viitor, Cezar Grumăzescu plănuieşte să se lanseze la nivel internaţional: „Îmi doresc ca din când în când să am contact cu industria din afara României. Vreau să devină o normalitate ca o dată la câteva luni să am o producţie străină şi să plec în străinătate să filmez. Vreau să cunosc alte industrii, alţi regizori şi alţi actori, să lucrez în altă limbă”. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri