Noua medii de zece în judeţul Iaşi la examenul de Bacalaureat. Unde s-au obţinut note maxime
În judetul Iasi s-a înregistrat o rata de promovare de 81,7-, judetul fiind din acest pu (...)
citeste totluni, 27.06.2022
Ce se întâmplă dacă nu sunt tratate cariile dinţilor de lapte şi cum pot fi prevenite acestea, explică prof. dr. Irina Zetu, medic primar în ortodonţie şi ortopedie dento-facială
Prof. dr. Irina Zetu, medic primar în ortodonţie şi or topedie dento-facială:”Caria dentară este cea mai răspândită afecţiune orodentară la copii, putând să apară de la vârste foarte fragede. În afară de periaj şi alimentaţie sunt şi alte câteva elemente de care părinţii ar trebui să ştie pentru a intervene la timp. În momentul în care apar nişte puncte negre pe dinţişori şi, din păcate de multe ori apar foarte devreme, ar trebui vizitat medicul stomatolog. Există ideea că dacă e dinte de lapte copilul nu trebuie tratat pentru că dintele respectiv oricum se schimbă. Ori de la o carie simplă se poate avansa şi să se ajungă la o infecţie, un abces. La copii trecerea de la o carie simplă la abces se face foarte repede, nu ca la adult. Dacă abcesul fistulizează singur şi are loc drenajul, e bine. Dar, de multe ori, nu se întâmplă aşa şi e nevoie de o intervenţie pentru a drena infecţia. Pentru a nu ajunge la astfel situaţii, ar fi bine ca mama să verifice săptămânal starea dinţişorilor de lapte şi dacă apare un punctişor negru, să meargă cu copilul la stomatolog.
Teama copilului de medicul stomatolog
Părinţii au tendinţa să creadă că un copil foarte mic nu poate merge la medicul stomatolog. Se teme, nu stă....Acest lucru se poate întâmpla dacă ajungem cu copilul la stomatolog doar când apar probleme şi durere. Dar, dacă sunt obişnuiţi de la vârste foarte fragede să meargă la stomatolog, copilul va fi mult mai cooperant. Ideal ar fi ca micuţul să însoţească părintele la vizitele la stomatolog. Să facă cunoştinţă cu medicul, eventual la următoarea vizită doar să se aşeze pe scaun, apoi treptat să înveţe să arate dinţişorii medicului. Subliniez că în familie nu trebuie să existe discuţii de genul:dacă nu eşti cuminte te duc la doctor sau ţi se va face o injecţie! În subconştientul copilului se întipăreşte teama de doctor. Şi oricum atunci când un copil ajunge în cabinetul unui medic, frica apare instinctiv. Dacă şi mai alimentăm teama aceasta, problemele vor fi şi mai mari.
Se pot face tratamente stomatologice la copiii mici!
Subliniez: dacă e nevoie, tratamentele stomatologice se pot face la orice vârstă! Există medici care tratează cu predilecţie aceşti copii mici. Cu sau fără anestezie. Legat de anestezie, există posibilitatea de halosedare care asigură confort şi care nu pricinuieşte nici un rău copilului. Părinţii se tem de anestezie, unii considerând că e periculoasă sau, mai grav, că astfel se iau nu ştiu câţi ani din viaţa copilului. E un mare neadevăr. Sunt anestezişti specializaţi pe acest tip de anestezie, sănătatea copilului nu este afectată şi în nici un caz nu se pierd ani de viaţă. Adevărat e însă că dacă evităm controlul şi tratamentul stomatologic, riscul ca o căriuţă să se transforme în abces şi chiar să se piardă dintele, este foarte mare.
De la o simplă căriuţă a unor dinţi de lapte se poate ajunge la anomalii dentomaxilare
Aşa cum spuneam orice căriuţă la dinţii de lapte trebuie tratată. Pentru că se poate ajunge la abces şi chiar până la nevoia de a extrage acest dinte de lapte cu mult înainte apariţiei dentiţiei definitive. Pierderea dinţilor de lapte cu mult înaintea apariţiei celor definitivi, poate duce la anomalii dentomaxilare, la înghesuiri dentare. Dinţii definitivi nu mai erup corect, nu sunt aliniaţi bine. şi atunci de la o simplă căriuţă a unor dinţi de lapte se poate ajunge la anomalii dentomaxilare care necesită aparate ortodontice şi o durată lungă de tratament. Repet: orice problemă trebuie tratată din timp la un medic stomatolog care are experienţă cu copiii.
Carii în stadii avansate la molarii de şase ani, primele măsele definitive
Doresc să mai atrag atenţia asupra unei probleme legate de dentiţia definitivă. Să spunem că dentiţia temporară a părut până la doi ani şi jumătate sau trei ani, cu o mică întârziere. În jurul vârstei de şase ani, trebuie să apară primele măsele definitive, aşa numiţii molari de şase ani. Molarii de şase ani nu înlocuiesc un dinte care cade: aceştia cresc în completarea dinţilor de lapte! Părinţii nu ştiu că e vorba de măsele definitive, crezând că de obicei acestea apar după ce au căzut cele de lapte. Dar, în cazul molarilor de şase ani, nu trebuie să cadă nici un alt dinte înainte de erupţie. Nefiind o erupţie zgomotoasă, părinţii nu o observă. Ignoră cariile care apar timpurii, crezând că e vorba de măseluţe de lapte care oricum se vor schimba. Iar aceste măseluţe sunt afectate cu predilecţie la copii. Pot să le piardă foarte de timpuriu şi să se ajungă la extracţia acestor molari de şase ani care fac parte din dentiţia definitivă. Aceştia au o mare importanţă pentru dezvoltarea osului şi a arcadei dentare, a sănătăţii cavităţii orale. Medicul stomatolog cunoaşte însă situaţia, ştie că este vorba de molari definitivi şi dacă apar probleme se poate interveni la timp. De aceea e bine să obişnuim copilul de la vârste fragede să meargă la un control stomatologic de două ori pe an. O vizită de control la stomatolog o dată la şase luni poate surprinde orice problemă, orice deviere. şi se poate interveni la timp.
Igiena dentară trebuie începută încă de la naştere
E foarte important de ştiut că pentru a preveni apariţia cariei dentare igiena orală trebuie începută încă de la naştere. Însă nu toţi părinţii merg la un stomatolog pentru a primi un sfat avizat referitor la modul în care trebuie efectuată igiena orală care începe chiar de la vârsta de sugar. “Chiar şi la copilul alimentat la sân după fiecare alăptare sau înainte - deoarece majoritatea copiilor adorm la sân – ar trebui să aplice o igienă foarte simplă. Cu degetul înfăşurat într-un tifon steril, îmbibat într-o soluţie alcătuită din ceai de muşeţel şi o linguriţă de bicarbonat alimentar, se şterge guriţa copilului. La fel se poate proceda şi în cazul copiilor alimentaţi cu biberonul.
Când şi cum învăţăm copilul să se spele pe dinţi
Primii dinţişori de lapte erup la 6 luni, dar pot apărea şi la patru luni. Erupţia tuturor dinţilor de lapte continuă până la doi ani şi jumătate. Timp în care copilul poate fi învăţat treptat să se spele pe dinţi. În momentul când micuţul poate imita, mama îl poate învăţa manevrele de periaj, prin exemplificare. În fiecare zi, în faţa oglinzii, mama îi arată ce face şi lasă copilul să o imite. Acesta nu trebuie obligat să execute corect periajul. Şi nici certat dacă nu face bine mişcările de periaj. Asta se învaţă în timp. Dar, periajul efectuat zilnic, de preferat la aceeaşi oră, ca o joacă, nu perceput ca o obligaţie sau corvoadă, ne va duce în timp acolo unde dorim: copilul va învăţa să se spele corect pe dinţi şi va deveni o obişnuinţă pentru el.
Copilul ar trebui să fie obişnuit şi cu alimente mai dure. Nu dăm totul pasat, totul moale!
De adăugat că sănătatea orală nu înseamnă doar un periaj corect, bine făcut. Alimentaţia naturală, la sân, este de asemenea foarte importantă pentru dezvoltarea întregului aparat dento-oral. Apoi, în momentul în care apar dinţişorii şi se diversifică alimentaţia, copilul ar trebui să fie obişnuit şi cu alimente mai dure. Nu dăm totul pasat, totul moale pentru că aceste alimente se lipesc de dinţişori şi dacă nu se face o igienă imediată, pot stagna şi determina apariţia unor carii. Ori, alimentele mai dure fac şi o autocurăţire la nivelul dinţişorilor”, încheie dr. Irina Zetu.
Cuvinte cheie: + carii, copii, Iasi, medici, stomatolog
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Sute de persoane s-au bătut la o piscină din Berlin, după ce o femeie a scuipat un bărbat
Localnicii şi turiştii din Sinaia, anuntaţi prin mesaj RO-Alert despre prezenţa unui urs în staţiune
Iaşul are un nou secretar de stat. Profesorul care a demontat un mit
Cea mai mare pensie din Vaslui este de 27.825 lei. Cine o încasează
Zece morţi şi 251 răniţi, în urma unei scurgeri de gaze toxice în portul Aqaba din Iordania
Turcan: ”Pensiile speciale presupun 1,3 miliarde de lei pe an, impactul nu e mare”
„Trumpistul” Bolsonaro, parteneriat strategic cu Vladimir Putin
Franţa: Un jucător a fost suspendat 15 ani pentru că a lovit un arbitru
Ucraina: Tatăl marocanului condamnat la moarte îi cere lui Vladimir Putin să intervină
Importanța serviciilor de software development pentru afaceri (P)
Un mall din Ucraina, lovit de rachete. Peste o mie de persoane erau înăuntru - Zelenski
Camera Deputaţilor - Comisia juridică a votat pentru ridicarea imunităţii lui Adrian Chesnoiu
Incendiu la Movileni: O femeie rănită, un porc şi un ied au murit
Baseball: Încăierare generală la meciul dintre Seattle Mariners şi Los Angeles Angels
Teodor Lazăr (USR): Depozitele de gaz ale României sunt la mai puțin de 40%. Polonia a depășit 97%
Ambasadorul României în SUA, ieşeanul Andrei Muraru, s-a întâlnit cu Joe Biden
Damiano Tommasi, fost internaţional italian, a devenit primarul Veronei
OFICIAL: România, calificată direct la Cupa Mondială de Rugby din 2023
“F*ck America”: Solistul formaţiei Green Day renunţă la cetăţenia americană
Gheorghe Flutur vrea reînfiinţarea Mitropoliei Bucovinei, cu sediul la Suceava
Absolvenţi de matematică notaţi cu 2 şi 3 la examenul de Bacalaureat. Cum se explică?
În oraşul Harkov alarmele antiaeriene nu contenesc niciodată
Ce se întâmplă dacă statele baltice vor fi atacate? NATO şi-a schimbat strategia
Croatia ar putea fi primită în zona Schengen de la 1 ianuarie 2023
Prinţul Paul al României, condamnat la 3 ani şi patru luni de închisoare, a fost capturat la Paris
Borduri lăsate în mijlocul drumului. Cum se face asfaltarea în Iași (GALERIE FOTO)
4032 de candidaţi din Iaşi au obţinut note de trecere la examenul de Bacalaureat 2022
A murit copilul de 10 ani care a fost lovit de o maşină în Hârlău
Celebrul portar Petr Cech nu va mai fi consilier tehnic şi de performanţă la Chelsea
Preşedintele Klaus Iohannis pleacă la Summit-ul NATO de la Madrid. Cea mai gravă criză de securitate
Vasile Blaga, fostul şef al PDL, scapă de dosarul în care era acuzat de trafic de influenţă
Consiliul Județean Iași consolidează relațiile cu Republica Moldova (P)
Gustavo Petro, noul preşedinte columbian, îi pune la adăpost pe traficanţii de droguri
Sorin Cîmpeanu: În 2027 cel mai devreme putem să avem un examen de Bacalaureat radical schimbat
Interceptări telefonice masive în Venezuela. Se vorbeşte despre o ”supraveghere în masă”
Parada Gay de la Istanbul a fost reprimată agresiv. Peste 200 de participanţi au fost arestaţi
Ciolacu susţine că impozitarea progresivă nu poate fi implementată începând de anul viitor
Cum şi-a cunoscut Bono fratele vitreg. El a aflat de existenţa lui abia în urmă cu 11 ani
Andrei Lupu a demisionat din USR. Deputatul pleacă la REPER, partidul lui Cioloş
Anunţ lansare proiect „Granturi pentru capital de lucru FAST SERVICE SRL” (P)
Noua medii de zece în judeţul Iaşi la examenul de Bacalaureat. Unde s-au obţinut note maxime
ONU avertizează că războiul Rusiei din Ucraina este un teren fertil pentru droguri
Bacalaureat 2022: Iaşul, pe locul II în ţară după rata de promovare - 81,7%
Alexandru LĂZESCUVremurile, ambiţiile neo-imperiale ale Rusiei, guvernele şi noi |
Nichita DANILOVOglinda fisurată a lui Nicolae Stan |
Ciprian IFTIMOAEIUn top al problemelor sociale din judeţul Iaşi şi din împrejurimile sale |
Michael ASTNERSportul alb şi Războiul negru |
Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.