anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Primele carii la copii: când şi de ce apar?

GALERIE
carii copii
 • carii copii
- +

Ce se întâmplă dacă nu sunt tratate cariile dinţilor de lapte şi cum pot fi prevenite acestea, explică prof. dr. Irina Zetu, medic primar în ortodonţie şi ortopedie dento-facială

 

Prof. dr. Irina Zetu, medic primar în ortodonţie şi or topedie dento-facială:”Caria dentară este cea mai răspândită afecţiune orodentară la copii, putând să apară de la vârste foarte fragede. În afară de periaj şi alimentaţie sunt  şi alte câteva elemente de care părinţii ar trebui să ştie pentru a intervene la timp. În momentul în care apar nişte puncte negre pe dinţişori şi, din păcate de multe ori apar foarte devreme, ar trebui vizitat medicul stomatolog.  Există ideea că dacă e dinte de lapte copilul nu trebuie tratat pentru că dintele respectiv oricum se schimbă. Ori de la o carie simplă se poate avansa şi să se ajungă la o infecţie, un abces. La copii trecerea de la o carie simplă la abces se face foarte repede, nu ca la adult. Dacă abcesul fistulizează singur şi are loc drenajul, e bine. Dar, de multe ori, nu se întâmplă aşa şi e nevoie de o intervenţie pentru a drena infecţia. Pentru a nu ajunge la astfel situaţii, ar fi bine ca mama să verifice săptămânal starea dinţişorilor de lapte şi dacă apare un punctişor negru, să meargă cu copilul la stomatolog.

Teama copilului de medicul stomatolog

Părinţii au tendinţa să creadă că un copil foarte mic nu poate merge la medicul stomatolog.  Se teme, nu stă....Acest lucru se poate întâmpla dacă ajungem cu copilul la stomatolog doar când apar probleme şi durere. Dar, dacă sunt obişnuiţi de la vârste foarte fragede să meargă la stomatolog, copilul va fi mult mai cooperant. Ideal ar fi ca micuţul să însoţească părintele la vizitele la stomatolog. Să facă cunoştinţă cu medicul, eventual la următoarea vizită doar să se aşeze pe scaun, apoi treptat să înveţe să arate dinţişorii medicului. Subliniez că în familie nu trebuie să existe discuţii de genul:dacă nu eşti cuminte te duc la doctor sau ţi se va face o injecţie! În subconştientul copilului se întipăreşte teama de doctor. Şi oricum atunci când un copil ajunge în cabinetul unui medic, frica apare instinctiv. Dacă şi mai alimentăm teama aceasta, problemele vor fi şi mai mari.

Se pot face tratamente stomatologice la copiii mici!

Subliniez: dacă e nevoie, tratamentele stomatologice se pot face la orice vârstă! Există medici care tratează cu predilecţie aceşti copii mici. Cu sau fără anestezie. Legat de anestezie, există posibilitatea de  halosedare care asigură confort şi care nu pricinuieşte nici un rău copilului. Părinţii se tem de anestezie, unii considerând că e periculoasă sau, mai grav, că astfel se iau nu ştiu câţi ani din viaţa copilului. E un mare neadevăr. Sunt anestezişti specializaţi pe acest tip de anestezie, sănătatea copilului nu este afectată şi în nici un caz nu se pierd ani de viaţă.  Adevărat e însă că dacă evităm controlul şi tratamentul stomatologic, riscul ca o căriuţă să se transforme în abces şi chiar să se piardă dintele, este foarte mare.

De la o simplă căriuţă a unor dinţi de lapte se poate ajunge la anomalii dentomaxilare

Aşa cum spuneam orice căriuţă la dinţii de lapte trebuie tratată. Pentru că se poate ajunge la abces şi chiar până la nevoia de a extrage acest dinte de lapte cu mult înainte apariţiei dentiţiei definitive. Pierderea dinţilor de lapte cu mult înaintea apariţiei celor definitivi, poate duce la anomalii dentomaxilare, la înghesuiri dentare. Dinţii definitivi nu mai erup corect, nu sunt aliniaţi bine. şi atunci de la o simplă căriuţă a unor dinţi de lapte se poate ajunge la anomalii dentomaxilare care necesită aparate ortodontice şi o durată lungă de tratament. Repet: orice problemă trebuie tratată din timp la un medic stomatolog care are experienţă cu copiii.

Carii în stadii avansate la molarii de şase ani, primele măsele definitive 

Doresc să mai atrag atenţia asupra unei probleme legate de dentiţia definitivă. Să spunem că dentiţia temporară a părut până la doi ani şi jumătate sau trei ani, cu o mică întârziere. În jurul vârstei de şase ani, trebuie să apară primele măsele definitive, aşa numiţii molari de şase ani. Molarii de şase ani nu înlocuiesc un dinte care cade: aceştia cresc în completarea dinţilor de lapte! Părinţii nu  ştiu că e vorba de măsele definitive, crezând că de obicei acestea apar după ce au căzut cele de lapte. Dar, în cazul molarilor de şase ani, nu trebuie să cadă nici un alt dinte înainte de erupţie. Nefiind o erupţie zgomotoasă, părinţii nu o observă.  Ignoră cariile care apar timpurii, crezând că e vorba de măseluţe de lapte care oricum se vor schimba. Iar aceste măseluţe sunt afectate cu predilecţie la copii. Pot să le piardă foarte de timpuriu şi să se ajungă la extracţia acestor molari de şase ani care fac parte din dentiţia definitivă. Aceştia au o mare importanţă pentru dezvoltarea osului şi a arcadei dentare, a sănătăţii cavităţii orale.  Medicul stomatolog cunoaşte însă situaţia, ştie că este vorba de molari definitivi şi dacă apar probleme se poate interveni la timp. De aceea e bine să obişnuim copilul de la vârste fragede să meargă la un control stomatologic de două ori pe an. O vizită de control  la stomatolog o dată la şase luni poate surprinde orice problemă, orice deviere. şi se poate interveni la timp.

Igiena dentară trebuie începută încă de la naştere

E foarte important de ştiut că pentru a preveni apariţia cariei dentare igiena orală trebuie începută încă de la naştere. Însă nu toţi părinţii merg la un stomatolog pentru a primi un sfat avizat referitor la modul în care trebuie efectuată igiena orală care începe chiar de la vârsta de sugar. “Chiar şi la copilul alimentat la sân după fiecare alăptare sau înainte - deoarece majoritatea copiilor adorm la sân – ar trebui să aplice o igienă foarte simplă. Cu degetul înfăşurat într-un tifon steril, îmbibat într-o soluţie alcătuită din ceai de muşeţel şi o linguriţă de bicarbonat alimentar, se şterge guriţa copilului. La fel se poate proceda şi în cazul copiilor alimentaţi cu biberonul. 

Când şi cum învăţăm copilul să se spele pe dinţi

Primii dinţişori de lapte erup la 6 luni, dar pot apărea şi la patru luni. Erupţia tuturor dinţilor de lapte continuă până la doi ani şi jumătate. Timp în care copilul poate fi învăţat treptat să se spele pe dinţi. În momentul când micuţul poate imita, mama îl poate învăţa manevrele de periaj, prin exemplificare. În fiecare zi, în faţa oglinzii, mama îi arată ce face şi lasă copilul să o imite. Acesta nu trebuie obligat să execute corect periajul. Şi nici certat dacă nu face bine mişcările de periaj. Asta se învaţă în timp. Dar, periajul efectuat zilnic, de preferat la aceeaşi oră, ca o joacă, nu perceput ca o obligaţie sau corvoadă, ne va duce în timp acolo unde dorim: copilul va învăţa să se spele corect pe dinţi şi va deveni o obişnuinţă pentru el.

Copilul ar trebui să fie obişnuit şi cu alimente mai dure. Nu dăm totul pasat, totul moale!

De adăugat că sănătatea orală nu înseamnă doar un periaj corect, bine făcut. Alimentaţia naturală, la sân, este de asemenea foarte importantă pentru dezvoltarea întregului aparat dento-oral. Apoi, în momentul în care apar dinţişorii şi se diversifică alimentaţia, copilul ar trebui să fie obişnuit şi cu alimente mai dure. Nu dăm totul pasat, totul moale pentru că aceste alimente se lipesc de dinţişori şi dacă nu se face o igienă imediată, pot stagna şi determina apariţia unor carii. Ori,  alimentele mai dure fac şi o autocurăţire la nivelul dinţişorilor”, încheie dr. Irina Zetu.

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Vremurile, ambiţiile neo-imperiale ale Rusiei, guvernele şi noi

Alexandru LĂZESCU

Vremurile, ambiţiile neo-imperiale ale Rusiei, guvernele şi noi

Războiul din Ucraina nu a făcut decât să amplifice crize globale deja existente; în condiţiile unui nou Război Rece, iluziile că mai este posibil modul de viaţă din trecut şi mai pot fi menţinute politicile sociale generoase, deja nesustenabile, trebuie abandonate.

opinii

Oglinda fisurată a lui Nicolae Stan

Nichita DANILOV

Oglinda fisurată a lui Nicolae Stan

Lumea lui Nicolae Stan se configurează rotindu-se melancolic în jurul pipei din lemn de cireş pe care o fumează agale stând în cerdacul casei parohiale tânărul preot al satului Crăsani, Radu Plămadă, pătruns până dincolo de adâncul sufletului său de ceea ce crede că ar fi menirea sa.

Un top al problemelor sociale din judeţul Iaşi şi din împrejurimile sale

Ciprian IFTIMOAEI

Un top al problemelor sociale din judeţul Iaşi şi din împrejurimile sale

Orice demers ştiinţific, implicit sociologic, începe cu definirea conceptelor, cu o definiţie, pentru ca toată lumea să ştie despre ce vorbim. În cazul ne faţă, trebuie să lămurim ce este o „problemă” şi ce anume o face să fie „socială”. De pildă, consumul de alcool sau droguri poate să fie o problemă individuală sau poate să devină socială la un moment dat. În genere, problema socială este un dezechilibru, o disfuncţie la nivelul societăţii, sau un eveniment care afectează oamenii negativ, despre care există percepţia că poate fi rezolvată prin anumite măsuri din partea statului (strategii, politici, metode, tehnici şi proceduri de intervenţie) şi/sau din partea mediului neguvernamental.

Sportul alb şi Războiul negru

Michael ASTNER

Sportul alb şi Războiul negru

A iscat ceva vâlvă decizia organizatorilor turneului de mare şlem de la Wimbledon, atunci când au decis să nu permită participarea jucătorilor şi jucătoarelor din Rusia şi din Belarus. 

pulspulspuls

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Foială mare de câteva zile la poştalionul ieşean, stimaţi telespectatori. Motivul: nu vreo chestiune profesională sau vreun eveniment legat de instituţiune, ci cu totul altceva: faptul că şeful de la Iaşi, un locotenent de-al menajerului de oraş Grămadă, va candida la alegerile pemepiste din filiala judeţeană, alegeri care au loc chiar astăzi. 

Caricatura zilei

Tik Tok Yoga

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.