Primul examen greu pentru noul manager de la „Spiridon”: UMF o vrea şefă la Dermato pe dr. Solovăstru, care şi-a internat în spital părinţii 1.229 de zile

miercuri, 12 iulie 2023, 01:50
4 MIN
 Primul examen greu pentru noul manager de la „Spiridon”: UMF o vrea şefă la Dermato pe dr. Solovăstru, care şi-a internat în spital părinţii 1.229 de zile

Noul manager interimar al Spitalului „Sf. Spiridon” din Iaşi, ec. Corneliu Mihai, începe activitatea cu o „temă” grea dată de Senatul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi. La finalul lunii iunie, aşa cum au menţionat şi cei de la 7iaşi.ro, Senatul UMF a votat mai multe recomandări cu privire la numirea şefilor de secţie de la unităţi medicale din toată capitala Moldovei. În ceea ce priveşte Spitalul „Sf. Spiridon”, două recomandări atrag atenţia: la Chirurgie III ar trebui să revină dr. Dan Timofte, care a fost înlăturat de Ministerul Sănătăţii din funcţia de manager, în timp ce la Dermato-Venerologie recomandarea universităţii este chiar fostul şef de secţie, dr. Laura Gheucă-Solovăstru.

Vă reamintim faptul că „Ziarul de Iaşi” a prezentat, în exclusivitate, cum dr. Laura Gheucă-Solovăstru s-a folosit de serviciile secţiei pe care o conducea şi de angajaţii acesteia pentru a oferi servicii de paliaţie pentru părinţii săi, internaţi cu lunile în unitatea medicală, pe costurile statului român (VEZI AICI). În urma seriei de materiale publicate de ziarul nostru, aceasta a fost schimbată din funcţia de şef de secţie, au fost unele controale de la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate, dar nu au fost operate alte modificări, aceasta continuându-şi activitatea la spital în paralel cu cea de la UMF Iaşi. Singura diferenţă era că mu a mai ocupat funcţia de şef de secţie.

Senatul UMF a făcut zeci de recomandări, la aproape toate spitalele clinice din Iaşi, pentru a pune în aplicare prevederile legii nr. 310 din 17 noiembrie 2022. Aceasta a introdus o prevedere în Legea Sănătăţii care spune că funcţia de şef de secţie, de laborator şi de serviciu medical se ocupă „de către cadrul didactic universitar medical cu gradul cel mai mare de predare, la propunerea senatului universităţii în care se află instituţia de învăţământ medical superior, cu avizul managerului”.

Legea spune că organizarea unui concurs este obligatorie atunci când în secţia respectivă sunt mai mulţi medici cu acelaşi grad didactic, aşa cum se întâmplă la Dermato.

„În secţiile universitare clinice, laboratoarele clinice şi serviciile medicale clinice, funcţia de şef de secţie, şef de laborator şi şef de serviciu medical pentru care nu se poate aplica procedura prevăzută la alin. (7) din lipsa unui cadru didactic cu funcţie de predare sau în cazul în care există mai multe persoane care îndeplinesc condiţiile de a fi numite şi care deţin acelaşi grad didactic, funcţia se ocupă de către un cadru didactic universitar medical desemnat pe bază de concurs”, conform textului legii.

Noul manager cere timp de acomodare

După ce Senatul UMF a trecut cu vederea acuzaţiile aduse dr. Laura Gheucă-Solovăstru de către angajaţii spitalului, ignorând şi decizia conducerii trecute de a o schimba din funcţie, mingea este acum în terenul noului manager. Contactat de către „Ziarul de Iaşi”, acesta a lăsat să se înţeleagă faptul că sunt foarte multe focuri care trebuie stinse acum din punct de vedere administrativ la nivelul unităţii medicale, iar numirea unor noi şefi de secţie nu este prioritară.

„Am două săptămâni de când sunt manager, am să ajung şi la problema aceasta. Nu, nu am luat decizia de a-i numi nici pe dr. Timofte, nici pe dr. Gheucă-Solovăstru în funcţia de şefi de secţie. Nu mă pronunţ încă cu privire la nicio numire, nu cunosc istoria nimănui, voi avea o şedinţă de comitet director şi vom vedea acolo exact care este situaţia”, a declarat ec. Corneliu Mihai pentru „Ziarul de Iaşi”.

Reamintim faptul că, în octombrie 2022, multiple persoane din „Sf. Spiridon” ne-au confirmat cum, în ultimii trei ani, tatăl prof.dr. Laura Gheucă-Solovăstru, şefa secţiei la momentul respectiv, a stat mai mult timp internat la unitatea medicală decât acasă. Cum bărbatul era imobilizat la pat şi nu se putea îngriji singur, surse din spital au explicat pentru publicaţia noastră că acesta a fost ajutat în permanenţă de personalul secţiei, de asistentele şi infirmierele de acolo, primind inclusiv medicamente de la farmacia unităţii medicale. Totul pe banii contribuabililor, în condiţiile în care la secţiile de paliaţie din ţară tarifele lunare porneau de la câteva mii de lei doar pentru cazare.

Contactată telefonic, şefa secţiei a negat toate acuzaţiile în primă fază, dar în urma investigaţiei „Ziarului de Iaşi” conducerea spitalului a verificat registrele de internare: tatăl şi mama medicului figurau cu „multiple perioade de spitalizare continuă” începând cu anul 2018, respectiv 2019. În total, în trei ani, tatăl avusese 927 de zile de spitalizare, iar mama 302.

Practic, calculând zilele de spitalizare ale celor doi, aşa cum apar în actele oficiale, părinţii dr. Laura Gheucă-Solovăstru au stat 3 ani şi 4 luni non stop în spital, figurând internaţi timp de 1.229 de zile. Reamintim faptul că acestea sunt doar datele oficiale din registrele unităţii medicale, fiindcă sursele noastre au explicat că tatăl medicului a stat internat perioade îndelungate de timp fără a avea documentaţia de rigoare, fiind îngrijit de personalul secţiei ca la un spital de paliaţie.

Miercuri, 2 noiembrie 2022, aceasta a fost schimbată din funcţie de şef de secţie, după ce o anchetă a conducerii spitalului a confirmat rezultatele expuse de investigaţia ZDI.

Comentarii