anunturi
grandchef
Mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

miercuri, 30.11.2022

Primul mesaj public al pr. Calistrat: cu jumătate de gură își cere scuze, cu altă jumătate acuză

GALERIE
Calistrat
 • Calistrat
- +

Mitropolia Moldovei şi Bucovinei a anunţat că una dintre multiplele pagini de Facebook care poată numele părintelui Calistrat a postat un mesaj chiar din partea acestuia, în care îşi cere parţial iertare pentru fapta de lovire a enoriaşei în curtea Mănăstirii Vlădiceni. Mesajul său este însă presărat de sugestii că vina nu este doar a sa şi ironii la adresa presei care „apelează la metode clasice de distorsionare a realităţii lucrurilor”.

Cititi si: Preotul Calistrat Chifan, oprit de la slujire. O comisie specială întocmită la Mitropolie pentru a-l ancheta

De menţionat este faptul că pr. Calistrat nu spune nimic, în intervenţia sa, despre acuzele aduse de pr. Gherasim, care a spus că a fost bătut de două ori de pr. Calistrat şi încă o dată de un ucenic al său, pe perioada în care a fost călugăr al Mănăstirii Vlădiceni.

„După prima săptămână de post al bucuriei, am putut străbate cu mintea printre avalanşele de insulte care de care mai dure şi mai pătimaşe. Cuvinte grele, replici dure, tot felul de confecţii verbale răutăcioase izvorâte din prisosul unor inimi pline de dreptate, justiţie, adevăr, sau păreri bine construite în ceea ce priveşte o faptă negheobă săvârşită la un moment de neatenţie şi neluare aminte. Un moment în care sigur Duhul Sfânt pleacă de la om, cum mi s-a întâmplat şi mie”, a spus pr. Calistrat în deschiderea mesajului său.

Cititi si: Preotul Calistrat Chifan, acuzat că a lovit două femei, a fost oprit de la slujirea celor sfinte

Acesta continuă în mesajul său folosindu-se de trimiteri la cărţile sfinte pentru a vorbi despre cum „valurile de prieteni” ai diavolului şi-au îndreptat „artileria răutăţii asupra Bisericii” în urma faptelor sale. Fapta de a lovi enoriaşa în curtea mănăstirii o numeşte întâi „manifestarea mea infantilă şi nedemnă”, spunând imediat că a fost făcută asupra unor enoriaşe „cu un comportament nedemn de viaţa noastră creştină în Biserică”.

Îşi cere scuze atacând cele două enoriaşe: „un gest injust, pe fondul unor ambiţii feminine”

„Mai întâi lui Dumnezeu şi celor bine credincioşi le cer iertarea creştină, pentru că le-am tulburat liniştea postului, a sufletului şi a minţii, prin proasta ieşire din fire, şi gestul brutal de răfuială cu cele două femei mici sufleteşte şi moral. Scuzele nu folosesc la nimic, fapta este incalificabilă şi demnă de pedeapsa primită, atât din partea superiorilor, a publicului, a societăţii consternate de un gest injust, pe fondul unor ambiţii feminine, provocate în formă continuă, instigând la dezordine în timpul slujbelor, însă raportate la persoana mea, omul iute şi neatent în momentul nedorit, s-au petrecut cele ştiute”, a mai spus preotul.

Refuzând să-şi asume integral faptele pe care le-a comis, le numeşte o „lecţie de la Dumnezeu” prin care a vrut să-i arate că este „un om cu slăbiciune”. Lovirea enoriaşei care a căzut pe macadamul din faţa bisericii a fost, prin urmare, o lecţie pe care călugărul spune că a primit-o din partea lui Dumnezeu. Sugerează apoi că lucrurile ar fi putut să fie rezolvate şi altfel, după petrecerea evenimentului, acuzând deschis presa de faptul că a distorsionat realitatea şi că l-a transformat „într-un personaj negativ al societăţii”.

Cititi si: OFICIAL: Mitropolia îl anchetează doar pe părintele Calistrat, nu şi pe „călugărul care îmbrăţişează

„Acum cu mintea limpede, fără a mima vreo umbră de smerenie, sincer îmi asum întreaga greşeală petrecută, peste care poate s-ar fi putut păşi în cu totul vreo altă formulă. Nu este doar vina mea personală, chiar o parte din «media», şi-a adus un aport deosebit prin metodele ei clasice de distorsionare a realităţii lucrurilor, să facă dintr-un călugăr obişnuit, un personaj de carton, un impostor, un pericol public, un personaj negativ al societăţii. Nu sunt supărat, nici afectat, trebuie să mulţumim Domnului şi pentru ocară”, a continuat pr. Calistrat.

Ironii şi sarcasm adresate presei

Acesta şi-a continuat ironiile adresate presei, spunând că îi pare rău că „am distras atenţia” de la probleme mult „mai serioase şi importante, necesar societăţii, cu infantilul şi mediocrul meu conflict cu cele două femei”. După ultima încercare de a minimaliza cele împlinite, cât şi a sugera că pedepsele care au fost oferite sunt suficiente şi nu trebuie continuată în vreun fel ancheta, acesta numeşte incidentul, în care un preot loveşte o femeie în curtea mănăstirii, ca fiind unul „care se putea întâmpla oricui”.

 „Într-adevăr, de la acest incident izolat, care se putea întâmpla oricui, nu neapărat numai mie personal, s-a creat un suflu de răutate inimaginabil de tendenţios şi duşmănos, în mod inexplicabil, care a cuprins întreaga suflare. Chiar nu am grija nimănui, am treabă doar în atribuţia ce mă reprezintă. (...) Nu am intenţii ascunse sau necreştine, sau neortodoxe, nu înţeleg de ce această aversiune sufletească bruscă faţă de un derapaj din neatenţie”, a mai spus pr. Calistrat.

Cititi si: Cum se apără părintele Calistrat de acuzaţia că ar fi omorât un cal în bătaie la mănăstirea Sihăstria

Acelaşi părinte care are conturi pe toate reţelele de socializare unde îşi promovează predicile ţinute la Mănăstirea Vlădiceni şi care participă săptămânal la emisiuni televizate online în care le spune oamenilor ce să facă, cum şi când să se roage, scrie în mesajul său faptul că „nu are grija nimănui” şi că „nu mă ofer gratuit, nesolicitat, la dat sfaturi sau păreri cuiva”.

„Ziarul de Iaşi” a rămas în continuare cu o solicitare la care pr. Calistrat nu a răspuns, legată de plângerile făcute de pr. Gherasim la adresa sa şi a ucenicilor săi, care l-ar fi bătut de trei ori, o dată chiar în altarul paraclisului Mănăstirii Vlădiceni. Nici Exarhatul mănăstirilor, entitatea care ar trebui să îl ancheteze pe pr. Calistrat, nu a făcut vreun pas oficial în demararea anchetei: sursele „Ziarului de Iaşi” spun că nici Calistrat, nici cele două enoriaşe nu au fost încă audiate în mod oficial.

Cititi si: Victimele părintelui Calistrat revin cu filmări în care se văd morminte distruse de infiltrațiile de apă

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Upgrade pe flancul estic al NATO

Lucian DÎRDALA

Upgrade pe flancul estic al NATO

Agenda miniştrilor de externe nu se putea limita la situaţia din estul Europei, dată fiind anvergura geopolitică globală a Alianţei. Vom vedea, probabil, un efort de consolidare a unei poziţii unitare faţă de China, principalul competitor strategic al Occidentului.

opinii

Mândru că sunt

Florin CÎNTIC

Mândru că sunt

De Ziua Naţională, pe lângă pocnetele sticlelor de şampanie şi exploziile artificiilor, mai stăruie un zgomot de fond: concertul înfundat al pumnilor bătuţi în piept de compatrioţii care, asemenea popcornului în tigaia încinsă, se înfoaie bombastic, „mândri că sunt români”.

Să nu-i jignim pe ruşi

Radu PĂRPĂUȚĂ

Să nu-i jignim pe ruşi

Aşa spunea preşedintele Macron cu ceva timp în urmă: Vai, vai, să nu-i jignim pe ruşi!

Muzicieni români în lume

Alex VASILIU

Muzicieni români în lume

Este titlul potrivit unei rubrici săptămânale de ziar, al unei emisiuni radiofonice cu acelaşi ritm de difuzare pentru că, fără intenţia părtinirii Eutherpei faţă de alte muze artistice, în limbajul sonor cult se exprimă pe înţelesul auditorilor de pretutindeni cei mai mulţi autori şi interpreţi români. Aleg numai câteva exemple:

pulspulspuls

Pro şi contra părintelui Calistrat, căruia pe drept i se mai spune şi „Ciocanul Sfântului Vasile”

Pro şi contra părintelui Calistrat, căruia pe drept i se mai spune şi „Ciocanul Sfântului Vasile”

Multă lume îl sună pe amicul nostru Archibald Tănasă ca să pună o vorbă bună în dreptul părintelui Calistrat, căruia după moliftelnic i s-ar mai putea spune şi „Ciocanul Sfântului Vasile”, în engleză „Master of monk’x boxing”, sau „Ninja de la Vlădiceni”, după ce a pocnit şi a trântit la pământ una sau două enoriaşe la intrarea în mănăstirea unde slujea. 

Caricatura zilei

Iohannis, cu așteptările înșelate

Editia PDF

Bancul zilei

Tata, tata! Avem lupi în bloc? Nu, puiule, vecinii îsi citesc facturile la curent si gaze!

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.