Programul „Săptămâna Verde” la Iași: acțiuni ale APM în 17 școli din județ

marți, 23 aprilie 2024, 22:42
3 MIN
 Programul „Săptămâna Verde” la Iași: acțiuni ale APM în 17 școli din județ

Începând cu Ziua Pământului, respectiv 22 aprilie, timp de o săptămână, Agenția pentru Protecția Mediului Iași este partenerul şcolilor ieşene în „Săptămâna Verde”. Astfel, angajații de aici vor susține ateliere pe diverse teme de mediu, deșeuri, risipă alimentară și biodiversitate. De asemenea,  vor avea loc și tururi ghidate ale arborilor monument al naturii din centrul Iașului, vizite în arii naturale protejate și la sediul APM Iaşi, respectiv la stațiile de monitorizare a calității aerului.

Agenția pentru Protecția Mediului Iași va susține 27 de activități împreună cu 17 școli partenere, evenimentele având în prim-plan conceptul de calitatea mediului = calitatea vieții. Aceștia își propun să contribuie la o mai bună cunoaştere şi înțelegere a problematicii de mediu, a modului în care alegerile noastre zilnice au impact asupra acestuia și cum putem acționa pentru un mediu curat prin adoptarea unui stil de viaţă sustenabil. Miza tuturor este îmbunătățirea calității mediului şi, implicit, îmbunătățirea calității vieţii noastre și a generațiilor viitoare.

“În cadrul acţiunilor stabilite împreună cu instituţiile de învățământ preuniversitar, ne-am propus să abordăm şi să aprofundăm împreună cu elevii şi cadrele didactice teme privind aspecte ale vieţii cotidiene cu impact asupra mediului, aspecte ce pot fi reconsiderate, făcând astfel schimbarea în bine imperios necesară pentru un mediu sănătos: protecția naturii, conservarea ecosistemelor, reducerea poluării, reducerea risipei de resurse, reducerea risipei de hrană, colectarea separată a deşeurilor, pregătirea pentru reciclare ș.a.” a declarat ing. Galea Temneanu, director executiv al APM Iași.

Organizatorii programulului susțin că iniţiativa „Săptămâna Verde”, alături de o educaţie de mediu susţinută şi continuă prin implicarea sinergică a tuturor factorilor interesați, de la cadre didactice, elevi, părinţi, la administraţie publică, instituţii de profil, organizații neguvernamentale, companii, mass-media și societate civilă, va da roade prin formarea unor cetățeni responsabili față de societate și față de mediu.

Programul „Săptămâna verde” este inițiat de Ministerul Educației împreună cu Ministerul Mediului Apelor și Pădurilor și a devenit un program național, în acord cu prevederile Raportului „Educația privind schimbările climatice și mediul în școli sustenabile” al Administrației Prezidențiale, Strategiei naționale privind educația pentru mediu și schimbări climatice 2023-2030 și Strategiei naționale pentru dezvoltarea durabilă a României 2030. Au fost dezvoltate instrumente în vederea implementării, cum este platforma www.saptamanaverde.edu.ro , pe lângă cele existente (ex. https://www.scoliverzi.ro sau https://www.viitorplus.ro/educationale/) ce conțin materiale informative și idei de activități ce pot fi organizate la nivelul unităților de învățământ.

Programul ”Săptămâna verde” își propune să informeze elevii, profesorii, părinții și autoritățile școlare pe teme de mediu, precum și să schimbe modul în care tinerii se implică în rezolvarea problemelor de mediu, punând bazele unei generații a schimbării. De asemenea, organizatorii programului își doresc să dezvolte o formulă modernă de educație de mediu, realizată în colaborare cu profesori cu experiență, ușor diseminabilă la nivel național și susținută pe termen lung de promotorii proiectului prin Platforma „Școli verzi”. În continuare, aceștia vor pune la dispoziția profesorilor un model educațional prin care tinerii au ocazia să dezvolte o relație directă cu natura, să promoveze responsabilitatea individuală și comunitară.

Comentarii