Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Protest fără precedent la Universitate. Zeci de profesori vor manifesta pe scările instituţiei

GALERIE
Cuza Iasi
  • Cuza Iasi
- +

Scările din faţa universităţii vor fi azi la prânz pline de profesori nemulţumiţi. O petiţie în sprijinul manifestării de protest semnată de şase cunoscute cadre didactice a strâns în final sute de adeziuni. „De peste doi ani are loc un asalt continuu asupra statului de drept. În loc să abandoneze un demers profund toxic, coaliţia actuală de guvernare a trecut la modificarea brutală a legislaţiei referitoare la combaterea corupţiei”, se spune în textul petiţiei. Declaraţii ale unora dintre semnatari, dar şi alte amănunte, pe larg, în rândurile de mai jos.

Mai mulţi profesori din Iaşi vor protesta astăzi, de la ora 12, pe scările din dreptul intrării la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi, împotriva abuzurilor reclamate de către aceştia care au loc din partea coaliţiei de guvernare asupra statului de drept. O petiţie semnată de şase cadre didactice, - Flavius Solomon, istoric, Eugen Vărvărucă, matematician, Alexandru Călinescu, istoric literar, Gelu Bourceanu, chimist, Florea Ioncioaia, istoric, Răzvan Socolov, medic, şi Cezar Catrinescu, chimist -, care a strâns alte sute de semnături în mediul online, reclamă abuzurile asupra justiţiei şi subordonarea acesteia de către actuala guvernare.

Apel public la implicare

„De peste doi ani, odată cu adoptarea de către Guvernul României a Ordonanţei de Urgenţă nr. 13, sub pretextul amendării legislaţiei penale şi de organizare a sistemului judiciar, are loc un asalt continuu asupra statului de drept. Încă de la începutul lunii februarie 2017, numeroase organizaţii nonguvernamentale, asociaţii profesionale şi grupuri cetăţeneşti au cerut, prin apeluri publice şi proteste de stradă, oprirea acestei agresiuni, care ameninţă fundamentele sistemului politic, ordinea constituţională şi viitorul societăţii noastre. În loc să abandoneze un demers profund toxic, coaliţia actuală de guvernare a trecut la modificarea brutală, fără o consultare autentică a magistraţilor, a partidelor de opoziţie şi a opiniei publice, a cadrului legal privind organizarea sistemului judiciar, îndeosebi a legislaţiei referitoare la combaterea corupţiei“, se precizează în textul petiţiei. Profesorii contestă faptul că legiuitorii nu au ţinut seama de faptul că modificările din justiţie nu au fost agreate de partenerii internaţionali sau de instituţii profesionale din domeniul justiţiei, şi că ţara alunecă către un sistem „oligarhic, iliberal, în care întreaga putere va aparţine unui grup restrâns de persoane. Subsemnaţii fac un apel public către cetăţenii României de a se implica, prin mijloacele legale şi democratice garantate de Constituţie, în apărarea statului de drept, a democraţiei şi a valorilor europene“, se mai precizează în textul citat.

Prof.dr. Codrin-Liviu Cuţitaru, unul dintre participanţi, a declarat că protestul nu este menit să instige oamenii să răstoarne puterea în stradă, ci îşi doreşte ca prin acest proces să fie conştientizată mai bine situaţia critică prin care trece ţara şi ca oamenii să îşi impună participarea la vot ca o obligaţie morală, nu doar ca o opţiune. „Generaţia mea a prins schimbarea bruscă şi radicală la capitalismul din România imediat de după Revoluţie. Am ieşit în stradă la Iaşi, eram studenţi în Piaţa Unirii, dacă ar fi început revoluţia la Iaşi probabil eu şi mulţi dintre colegii şi prietenii mei de atunci am fi fost astăzi morţi. Nu credeam că ne putem întoarce vreodată la un astfel de regim, la astfel de condiţii, însă toate semnele, începând cu subordonarea justiţiei, indică spre faptul că ne îndreptăm încet spre o formă de dictatură“, a declarat prof.dr. Codrin Liviu Cuţitaru.

Alexandru Călinescu: „Un curent care se manifestă în ţară“

Şi profesorul universitar Alexandru Călinescu, unul dintre iniţiatorii petiţiei, fost director al Bibliotecii Centrale Universitar din Iaşi, şi-a exprimat intenţia de a veni la acest protest, se bucură de existenţa acestuia şi explică faptul că gestul său este unul firesc şi în concordanţă cu toate luările de poziţie pe care le-a avut în trecut. „Este o formă de protest, de a manifesta dezacordul faţă de asaltul masiv care se dă de doi ani încoace pentru a supune justiţia, şi este o formă de solidarizare cu magistraţii care încă rezistă acestui asalt. Este bine că se întâmplă acum şi în mediul universitar, sunt gesturi care se adună, se completează unul pe altul. Au fost proteste similare la Bucureşti, la Sibiu, acum există şi la Iaşi - remarcăm un curent care se manifestă în ţară, şi ar fi de dorit să fie în cât mai multe astfel de centre“, a declarat Alexandru Călinescu. În mesajele transmise ulterior semnării petiţiei, cadrele didactice au precizat că îşi doresc să continue manifestările până când situaţia din ţară se va îndrepta.

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri