Reguli absurde, de modă veche, care mai există în unele școli

luni, 25 aprilie 2022, 15:49
2 MIN
 Reguli absurde, de modă veche, care mai există în unele școli

Regulamente școlare din toată țara conțin reguli precise cu privire la ținuta și comportamentul elevilor. Și absurde, le cataloghează unele voci din lumea școlii. Unele precizează exact numărul de centimetri ai fustei, altele interzic ca fetele să poarte „podoabe scumpe” și băieții „coadă”. Școala 9 a vorbit cu părinți, elevi și un psiholog despre ce înseamnă ținută decentă în școală și ce ar trebui să facă profesorii atunci când văd comportamente în afara normei la elevi.

„Elevele şi elevii care îşi vopsesc părul vor fi sancţionaţi până la eliminarea din şcoală şi chiar mutarea la altă şcoală”. Este un fragment din regulamentul Școlii nr. 194 din București, ajuns pe rețelele sociale. Asociațiile de elevi au început să facă presiuni iar Școala nr. 194 din București a primit vizita inspectorilor școlari.

Nu este însă singura școală din România cu reguli foarte specifice. Școala 9 a răsfoit câteva dintre regulamentele școlilor din țară.

Colegiul „Bogdan Petriceicu Hasdeu” din Buzău, de exemplu, oferă multe detalii cu privire la ținuta acceptabilă:

– Este interzis ca elevii să aducă modificări la lungimea fustei (maxim 10 cm deasupra genunchiului), a pantalonului, a sacoului. Accesoriile, pantofii, ciorapii, bluzele etc. nu trebuie să ofere ținutei o tentă stridentă, provocatoare. Culorile acceptate pentru bluze, tricouri și cămăși sunt: alb, gri, negru, nuanțe de albastru; pentru ciorapi sunt uni: albi, gri, negru și bej.

– Părul se va purta curat, pieptănat, nevopsit în culori nenaturale. Nu sunt acceptate machiaje provocatoare. Băieții nu vor purta barbă, plete (părul se va purta cel mult până la baza urechii) sau „coadă”.

Obsesia pentru părul și unghiile elevilor e întâlnită și în regulamentele altor unități de învățământ:

– Colegiul Național Ioan Slavici din Satu Mare: „Prin ținută necorespunzătoare se înțelege: decolteuri ample, bluze deasupra taliei, fuste mini, fuste mulate, machiaj exagerat, bijuterii în exces, piercing-uri, papuci de plajă, pantaloni scurți (deasupra genunchilor) etc.”.

– Școala nr. 20 din Pitești: „Se interzice purtarea, la şcoală, a podoabelor scumpe sau excesiv de mari, precum: lanţuri, mărgele, brăţări metalice, inele”.

Ne-au atras atenția și unele reguli de comportament considerate inadmisibile în școli, cum ar fi:

– elevii să circule pe coridor „în pas obișnuit”, să nu consume semințe sau gumă de mestecat, „băieţii să nu intre în toaleta fetelor, iar fetele să nu intre în toaleta băieţilor” (Școala nr. 20 din Pitești)

– elevii „se vor încolona pentru a ieşi în pauză” (Școala gimnazială „Dr. Victor Babeș” Baia Mare).

Aflați amănunte de pe scoala9.ro.

Comentarii