Rezultatele finale: harta votului în judeţul Iaşi. Ce teritorii a cucerit Opoziţia

marți, 28 mai 2019, 01:50
3 MIN
 Rezultatele finale: harta votului în judeţul Iaşi. Ce teritorii a cucerit Opoziţia

Duminică nefastă pentru PSD Iaşi: a pierdut practic judeţul printre degetele cu care îl ţinea captiv aproape în totalitate de doi ani. Centralizarea rezultatelor finale arată că, practic, deşi are primari în 65 de unităţi administrative (oraşe/comune) din totalul de 98, a reşit să se menţină pe primul loc în doar 37. Cu o infrastructură politică comparabilă, PNL a obţinut victoria în peste jumătate din comune: 51. Lipsa aceleiaşi infrastructuri în cazul USR-PLUS a avut ca rezultat statistic obţinerea victoriei în numai 9 unităţi administrative. Cu toate acestea, USR-PLUS a câştigat alegerile pe judeţ ca procent total, una dintre aceste unităţi câştigătoare net fiind Iaşul, restul în zona limitrofă municipiului. O situaţie inedită: balotaj perfect la numărul voturilor, la Cristeşti, între PNL şi PSD. 

Alegerile de duminică au consfinţit ieşirea judeţului Iaşi de sub influenţa PSD. Social-democraţii au reuşit să adune mai multe voturi doar în jumătate dintre comunele unde au primari, în timp ce liberalii şi USR-PLUS au câştigat în fiefuri tradiţionale ale PSD.

Liberalii domină centrul şi estul judeţului, iar USR s-a impus în majoritatea comunelor limitrofe municipiului Iaşi. În schimb, social-democraţii îşi păstrează influenţa în special în vestul judeţului.

În una dintre comune (Cristeşti) a fost egalitate între PSD şi PNL, ambele partide fiind pe primul loc în opţiunea electoratului, fiecare cu câte 417 voturi.

În ceea ce priveşte strict mediul urban, USR-PLUS s-a impus de o manieră categorică în municipiul Iaşi, liberalii au câştigat în Podu Iloaiei şi Târgu Frumos, în timp ce PSD a rămas cu Paşcaniul (câştigat greu, la o diferenţă de doar câteva sute de voturi în faţa PNL) şi Hârlău.

Pe scurt, PNL s-a impus în 51 de comune/oraşe, PSD în 37 iar USR-PLUS în 9. Asta în contextul în care PSD are primari în 65 de comune din cele 98 de unităţi administrative ale judeţului.

Unde a obţinut cele mai mari scoruri fiecare partid

USR-PLUS a avut cel mai bun procent în Valea Lupului (45,6%), comună unde a fost înregistrată şi cea mai mare prezenţă din judeţ (62%), iar primarul este de la PSD.

Faptul că a reuşit să câştige detaşat şi în municipiul Iaşi (37,2%) a fost decisiv pentru ca USR-PLUS să se impună pe locul 1 şi în judeţ. USR-PLUS a mai câştigat în Miroslava (36,4%), Ciurea (33,5%), Rediu (32,6%), Bârnova (30,8%), Movileni (30,2%), Holboca (28%) şi Tomeşti (28%).

Victoria USR-PLUS în aceste localităţi vine în contextul în care cele două partide politice ale alianţei nu au structuri în teritoriu, sau nu sunt încă bine închegate, nici măcar în municipiul Iaşi.

Liberalii au scos un scor record în Plugari (75,7%), unde au şi primar, iar în alte nouă comune au înregistrat peste 50%, printre acestea numărându-se Mironeasa (61%), Leţcani (59,4%), Mogoşeşti-Siret (57%) şi Trifeşti (56,8%).

În schimb, PSD a câştigat detaşat în Ipatele (60,4%), şi doar în alte cinci comune din judeţ a avut un scor electoral de peste 50%. PSD a obţinut cele mai puţine în voturi în comune precum Mirceşti (9,1%), Valea Lupului (10%), Miroslava (10,4%), Aroneanu (12%), Rediu (12%), Bârnova (13,1%), Leţcani (15%) şi municipiul Iaşi (15%).

În judeţ: PNL – 32%, PSD – 26%, USR – 17%

Dacă scoatem rezultatele din municipiul Iaşi din ecuaţie (USR-36,8, PNL-18,6; PSD-15), scorurile celor trei partide se schimbă simţitor. În mediul rural, alianţa USR-PLUS are „priză“ doar la comunele limitrofe Iaşului, în timp ce în restul judeţului are de recuperat teren atât în faţa PNL, cât şi a PSD.

Fără municipiul Iaşi, PNL are în judeţ 32,3%, PSD 25,8%, iar USR-PLUS 16,7%. Dacă ieşenii din municipiu nu ar fi ieşit în număr mare la vot, atunci alianţa USR-PLUS ar fi pierdut primul loc la nivelul întregului judeţ în preferinţele electoratului.

În afara Iaşului, au fost exprimate peste 166.000 de voturi faţă de cele 162.000 voturi în munici­piu.

Potrivit rezultatelor provizorii făcute pu­blice de Biroul Electoral Central (BEC), după numărarea tuturor voturilor valabil exprimate în judeţul Iaşi, USR-PLUS a câştigat alegerile cu 26,8%, alianţa fiind urmată de PNL (25,5%), PSD (20,4%), Pro România (6,5%), PMP (5,9%), candidatul independent Gregoriana Tudoran (4%) şi ALDE (3,3%).

Ceilalţi nouă candidaţi, inclusiv George Simion, care a fost susţinut de primarul Mihai Chirica, au avut un scor electoral de sub 3%, adică mai puţin de 6.000 de voturi în întreg judeţul.

Vedeţi aici rezultatele pe fiecare comună/oraş în parte.

Mai jos, o comparatie cu votul in judet la alegerile parlamentare din 2016:

Comentarii