anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

miercuri, 25.05.2022

Ritmul forajelor geotehnice pe traseul viitoarei autostrăzi Paşcani-Suceava-Siret merge în paşi de melc

GALERIE
foraj geotehnic
 • foraj geotehnic
- +

Conducerea Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere a prezentat stadiul proiectele de infrastructură din Moldova şi Bucovina, directorul Cristian Pistol fiind cel care a făcut prezentarea în cadrul unei şedinţe la care au participat reprezentanţi ai autorităţilor locale, ai societăţii civile, şi ai prestatorilor care au contracte cu compania pentru realizarea proiectelor din această zonă a ţării, dar şi cu membri ai Parlamentului.

În urma acestei şedinţă, conducerea CNAIR a transmis că ritmul lucrărilor de forare pe traseul autostrăzii Paşcani – Suceava – Siret este nesatisfăcător. Mai mult, potrivit aceleiaşi surse, pe tronsonul Suceava – Siret nu este mobilizată nici o instalaţie de foraj în teren, din cele 5 instalaţii declarate în cadrul ofertei tehnice de către firma care trebuie să realizeze lucrările.

Astfel, pe tronsonul 5 dintre Paşcani şi Suceava – în lungime de 61,86 km – unde este în derulare, cu începere din octombrie 2020, un contract pentru elaborarea Studiului de Fezabilitate (SF) şi a Proiectului Tehnic (PT) în valoare de 11,72 milioane lei, fără TVA, sunt în desfăşurare activităţile pentru obţinerea Avizelor şi acordurilor solicitate prin Certificatul de Urbanism iar simultan se desfăşoară procedura pentru obţinerea Acordului de Mediu. Investigaţiile geotehnice au fost demarcate în septembrie 2021, au fost sistate în perioada 20.12.2021-05.01.2022 iar până la şedinţa de la finele săptămânii trecute au fost realizate foraje geo pe aproape 2.405 m din totalul de 9.256 m. Deşi este o creştere semnificativă faţă de situaţia prezentată la data de 10 decembrie 2021 când pe această porţiune erau realizaţi aproape 1.000 ml, şi de această dată ritmul este considerat nesatisfăcător de către CNAIR pentru că „Prestatorul nu reuşeşte să mobilizeze în teren numărul de utilaje asumate în cadrul ofertei depuse”, în sensul că sunt mobilizate în teren doar 4 din cele 5 instalaţii de forat declarate în oferta tehnică.

De asemenea, pe tronsonul 6 dintre Suceava şi Siret – în lungime de 56,17 km – unde este în derulare, cu începere din octombrie 2020, un contract pentru elaborarea SF şi PT în valoare de 10,09 milioane lei, fără TVA, sunt în desfăşurare activităţile pentru obţinerea Avizelor şi acordurilor solicitate prin Certificatul de Urbanism iar simultan se desfăşoară procedura pentru obţinerea Acordului de Mediu. Investigaţiile geotehnice au fost demarcate în august 2021, au fost sistate în 20.12.202, informând CNAIR că instalaţia (singura, de altfel) mobilizată pe Suceava-Siret a fost relocată pe Paşcani-Suceava iar până la evaluarea prezentată şedinţa de săptămâna trecută au fost realizate foraje geo pe aproape 1.040 metri liniari din totalul de 8.164 consideraţi a fi necesari. De altfel, aici se pare că au apărut o serie de aspecte problematice de care însă CNAIR nu a făcut referire deoarece în situaţia prezentată la 10 decembrie 2021 când pe această porţiune erau realizaţi aproape 900 ml se specifica faptul că erau 7.133 ml propuşi. Prin , cel puţin la o primă vedere, nu pare a fi vorba doar de o situaţie imputabilă firmei care face serviciile din cauza mobilizării deficitare, ci şi despre situaţii nou apărute în teren. Desigur, CNAIR a comunicat doar că şi de această dată ritmul este considerat nesatisfăcător de către pentru că „Prestatorul nu reuşeşte să mobilizeze în teren numărul de utilaje asumate în cadrul ofertei depuse”.

În ambele cazuri, CNAIR monitorizează şi verifică în permanenţă stadiul realizării investigaţiilor geotehnice, prin personalul CNAIR Central, al Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Iaşi şi al Secţiei de Drumuri Naţionale Suceava, mobilizat în teren. De asemenea, au fost instituite mecanismele contractuale, Prestatorul acumulând în prezent penalităţi de întârziere în cuantum de 0.001% din valoarea de contract/zi de întârziere.

SURSA: obiectivdesuceava.ro

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Vârful adversităţii

Lucian DÎRDALA

Vârful adversităţii

Aşa cum o sugerează semnale venite în ultima vreme din multe ţări, inclusiv din Australia, ofensiva chineză pe frontul comerţului şi investiţiilor este extrem de intensă. Şi, din câte se pare, Beijingul se aşteaptă la o contraofensivă de acelaşi calibru: elementul politico-militar este fundamental, dar singurul front deschis în prezent este cel economic.

opinii

Liţă Chiţălău şi lupta pentru pace

Florin CÎNTIC

Liţă Chiţălău şi lupta pentru pace

Eram în clasa a XII-a de liceu, în 1980, când a ajuns la noi, pe filierele dirijate de Securitate - care tocmai se antrena pentru societatea de consum controlată de ea - cel mai recent album Pink Floyd. Era o operă rock, care ducea la cel mai înalt nivel compoziţiile „cu mesaj” şi geniul interpretativ al uneia dintre cele mai mari trupe de rock progresiv din istoria genului. Mai ales că vorbea despre libertate!

Epoca lui „Davai ceas, davai palton”

Radu PĂRPĂUȚĂ

Epoca lui „Davai ceas, davai palton”

Vorba asta este ştiută şi răsştiută de români, până şi de ultimul ţăran semianalfabet, căruia rusnacii i-au jefuit totul din casă şi i-au violat fetele. Cine se face că nu ştie de politica de rapt rusă, acum după atâţia ani, şi nu e convins de asta, să am iertare - e un ticălos. Şi, în forme diverse, şi alte popoare au cunoscut acestea, căci nu numai românii n-au putut evita „Sfânta Rusie” ticăloasă (apropo, nici o ţară din lume nu se mai autointitulează „sfântă”, sfânt e un atribut al Divinităţii) şi ceatlăul rusesc. Iar acum, în anul de graţie 2022, agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei a pus capac la toate - sfidează toate ţările, Uniunea Europeană... însă vom reveni la asta.

Mariana Cioromila: Du-te, tinere, până atingi limita potenţialului tău

Alex VASILIU

Mariana Cioromila: Du-te, tinere, până atingi limita potenţialului tău

Întrerup însemnările despre interviurile lui George Enescu pentru a schiţa portretul artistului de teatru liric Mariana Cioromila, înălţată în Zborul Înalt la 18 mai.

pulspulspuls

Managerul şmardoi Grămadă, pus să lucreze la darea de seamă

Managerul şmardoi Grămadă, pus să lucreze la darea de seamă

Au luat-o băieţii în derâdere la început, dar auzim că, după olecuţă de reflecţie caldă la o berică rece, peste uichend, le-a mai venit mintea la cap. 

Caricatura zilei

Băsescu a pocnit, de data asta, o mașină

Editia PDF

Bancul zilei

Doi rechini : - Ce faci, ma? - Am fost bolnav... - Pai, ce-ai avut?  - Am mâncat un general rus si o saptamân (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.