Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

România ca o găină fără cap

GALERIE
Pavel Lucescu
  • Pavel Lucescu
- +

Pentru că voluntarismul şi sufletul pe care-l pun militarii şi oamenii obişnuiţi, fiecare cu misiunea lui acolo, nu sunt suficiente pentru ca lucrurile să meargă cum trebuie. E nevoie de cineva care să pună totul cap la cap, să gândească lucrurile dincolo de nevoile specifice. E nevoie de un cap limpede, de leadership. Şi asta nu se vede.

Am stat ieri câteva ore în vama Siret, locul pe unde intră cei mai mulţi refugiaţi din Ucraina în România. Circa 500 pe oră de la începutul războiului.

În partea română lucrurile se mişcă relativ bine. Oamenii în uniformă, jandarmi, pompieri, poliţişti pun umărul şi pun, majoritatea dintre ei, şi suflet în ceea ce fac. Sunt amabili şi săritori. Oamenii obişnuiţi, civilii, sunt la fel. Zona vămii e împânzită de voluntari, tranducători, ong-uri, dar şi firme care oferă servicii, informaţii, produse de strictă necesitate, mâncare caldă sau rece, asigură transport gratis pentru diverse destinaţii interne. Localnicii din zonă gătesc mese calde şi le duc refugiaţilor, îşi pun casele la dispoziţie pentru cazare. La fel şi oameni ai diferitelor biserici. Practic cam toată suflarea disponibilă, cu o singură excepţie. Administraţia civilă, adică instituţiile alea conduse de politicieni sau de oameni puşi de partide să le administreze, majoritatea sinecurişti.

E drept că, spre exemplu, primăria Siret a pus la dispoziţie stadionul ca tabără de tranzit, că alte instituţii de stat au dat tot felul de aprobări care să înlesnească gestionarea fluxului de refugiaţi, că au virat poate şi ceva fonduri, dar prezenţa lor în spaţiul unde urgenţele sunt arzătoare, nevoile sunt presante şi oamenii, voluntari sau refugiaţi, sub cel mai mare stres, e aproape zero.

Şi asta se simte extrem de acut. Pentru că voluntarismul şi sufletul pe care-l pun militarii şi oamenii obişnuiţi, fiecare cu misiunea lui acolo, nu sunt suficiente pentru ca lucrurile să meargă cum trebuie. E nevoie de cineva care să pună totul cap la cap, să gândească lucrurile dincolo de nevoile specifice. E nevoie de un cap limpede, de leadership. Şi asta nu se vede.

Senzaţia pe care o încerci stând acolo e de haos. Nu e chiar aşa, pentru că până la urmă, încetul cu încetul, oamenii se organizează şi singuri. Dar asta înseamnă costuri în plus, efort, resurse, timp şi mult mai mult stres decât ar fi cazul.

Am găsit acolo undeva rătăcit un cort parcă a nimănui, de care nu se apropia nimeni de parcă ar fi fost pe un teritoriu minat. M-am dus să văd ce-i cu el, că n-avea nicio semnalizare, nu puteau şti al cui e şi cu ce scop e acolo. Am întrebat şi am aflat. Era al Consiliului Judeţean Suceava şi ceea ce am văzut în el m-a lămurit.  În cort erau trei doamne zgribulite lângă un morman de obiecte vechi aruncate parcă la întâmplare direct pe jos. Haine si diverse alte lucruri donate de suceveni. Impresia de mizerie era desăvârşită şi nu m-am mirat deloc când mi-au spus că nu vrea nimeni să ia din lucrurile de-acolo.

A fost singurul loc în care am dat, din pură întâmplare, peste cineva care să reprezinte instituţiile civile ale administraţiei de stat, fie ea locală sau centrală.

A fost ca un deja-vu. Ca ceva ce simţi, în calitate de cetăţean român, de fiecare dată cînd ai de-a face cu o instituţie administrată de politicieni sau de sinecuriştii lor. Senzaţia de părăsire, de indiferenţă, de incoerenţă. Senzaţia de agitaţie fără direcţie şi fără sens. Aceasta e fost şi prima imagine care mi-a venit în minte ieri în vama Siret. De ţară ca o  găină fără cap. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri