De Business

Punem punctul pe știi

S-a întâmplat ceva în septembrie! Cădere masivă a vânzărilor de locuinţe în Iaşi

Conform datelor oficiale anul acesta în septembrie s-au tranzacţionat în judeţ 492 de locuinţe faţă de 1.694 în aceeaşi perioadă din 2017.

luni, 29 octombrie 2018, 03:02
6 MIN
 S-a întâmplat ceva în septembrie! Cădere masivă a vânzărilor de locuinţe în Iaşi

Vânzările de locuinţe s-au prăbuşit în Iaşi. Conform cifrelor publicate pe site-ul Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI), la Iaşi tranzacţiile cu case au scăzut cu aproximativ 70% luna trecută, comparativ cu luna septembrie 2017. Ce spun specialiştii consultaţi? La nivel naţional se anticipează chiar şi o criză, din cauză că preţurile au crescut foarte mult, ele devenind inacesibile şi pentru cele mai bine plătite categorii de salariaţi din ţară. 

Spre exemplu, anul trecut în luna septembrie, la Iaşi s-au înregistrat la cadastru un număr de 1.694 de vânzări de apartamente şi case. Anul acesta însă, tot în septembrie, la Oficiul de Cadastru din Iaşi s-au înregistrat doar 492 de vânzări, cu circa 70% mai puţine ca anul trecut.

„În primele nouă luni ale anului 2017 s-au înregistrat în judeţul Iaşi 6.384 de tranzacţii imobiliare, mai multe comparativ cu primele luni ale anului 2018, când avem înregistrate 4.411 vânzări. Din totalul de 2.000 de tranzacţii înregistrate la Iaşi luna trecută, un sfert sunt imobiliare, restul sunt vânzări de terenuri intravilane şi extravilane. În luna septembrie a anului trecut s-au înregistrat 3.600 de tranzacţii totale, din care aproximativ jumătate erau imobiliare, mai exact 47%”, au precizat reprezentanţii ANCPI.

La nivel de ţară, luna trecută s-au înregistrat 8.785 de tranzacţii imobiliare, dintr-un total de 42.500 de tranzacţii totale, în scădere cu 30% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Scădere drastică se înregistrează şi la Cluj, unde au începus să scadă şi preţurile la locuinţe, lucru care nu s-a mai întâmplat din 2015.

„Nimeni nu s-ar fi aşteptat. Am crezut că este o eroare de calcul, dar piaţa de la Cluj a ajuns la un maxim şi nici IT-iştii nu-şi mai pot permite preţurile solicitate. Să nu uităm că în România şi în Cluj trăiesc şi alte persoane decât IT-işti”, a declarat Dana Ababei, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Evaluatorilor Autorizaţi din România, pentru Ziarul Financiar.

Specialiştii din domeniul de business spun că era de aşteptat ca vânzările să scadă atât de mult, deoarece în ultimii ani s-a investit masiv în judeţul Iaşi iar piaţa a ajuns cumva la saturaţie.

„În anii 2015-2016 a fost o creştere mare a investiţiilor imobiliare, iar în 2017 s-a păstrat trendul. Acum piaţa a prins o anumită maturitate, de stabilizare, nu mai avem vârful ca în 2017. Totuşi scăderea e foarte mare, e curioasă aş spune. Iaşul stătea destul de bine la nivel de ţară. Cred că va rămâne o constanţă de 1.000 de unităţi pe lună. În opinia mea, doar atât poate absorbi piaţa locală. Depinde şi de cum va fi trend-ul investiţiilor, acum investitorii au devenit mai sceptici, prevăzători. Este posibil şi ca preţurile la imobile să fi devenit foarte mari şi să nu mai fi fost forţă de cumpărare, a existat însă posibilitatea de finanţare internă, externă… Produsul imobiliar este totuşi 100% românesc, faţă de produsele de uz casnic, care sunt de import! Oricum, o scumpire de 10%- 15% este simţită de cumpărători. Era de aşteptat un astfel de moment pentru că o vreme nu au fost investiţii de niciun fel la Iaşi, apoi a fost acea explozie după 2015. Oraşul este unul studenţesc, atrage forţă de muncă din regiune şi din  Republica Moldova şi automat atrage şi necesitatea de a avea o locuinţă”, a declarat Paul Butnariu, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Iaşi.

Unii dezvoltatori se gândesc dacă mai investesc

Însă cel mai bine iau pulsul pieţei agenţii imobiliari, care intermediază zilnic tranzacţii şi dezvoltatorii.

„Noi am vândut bine anul acesta, ne-am cam încheiat vânzările la Newton pe Tătăraşi şi la restul proiectelor. Am vândit cam tot. Observ însă că dacă acum trei luni vindeam câte 10 apartamente pe lună, acum au scăzut la jumătate. La vânzare noi mai avem 10 apartamente, deci dacă vând şi 2 pe lună e bine pentru mine. Simt însă piaţa că nu e ok, deocamdată stau aşa. Dacă vine o perioadă de criză e bine să nu te prindă cu pânzele sus. Mai avem 1-2 proiecte la care ne gândim dacă să ne mai apucăm sau nu”, a explicat Bogdan Gheorghiu, unul dintre marii dezvoltatori imobiliari ai Iaşului.

Există dezvoltatori care susţin că încă nu se simt afectaţi de situaţie.

„La mine nu e nicio scădere la vânzări. Cum nu sunt toate degetele de la o mână la fel, aşa nici lunile nu seamănă între ele”, a spus scurt şi la obiect Cristin Zămoşteanu, dezvoltator din Iaşi.

„Or să spună că imobiliarele au explodat”

Am discutat pe acest subiect şi cu un agent imobiliar care se ocupă în special cu vânzarea apartamentelor noi şi care apreciază, deoarece numărul vânzărilor ar fi de fapt puţin mai mare decât arată oficial cifrele. Acesta explică faptul că la cadastru s-au înregistrat mai puţine vânzări ca anul trecut deoarece multe case şi apartamente sunt cumpărate cu promisiune de construire. Cumpărătorul nu mai ţine neapărat sa vadă casa la cheie pentru a se decide dacă o cumpără sau nu, deoarece dezvoltatorul le dă ocazia să o personalizeze, adică cumpărătorul îşi alege parchetul, gresia, faianţa si uşile în limita unui buget stabilit. În prezent, cumpărătorii sunt mai interesaţi de zonă, reputaţia dezvoltatorului, preţ şi compartimentare.

„Sunt foarte multe antecontracte care nu sunt încă înregistrate la cadastru şi blocuri care încă nu sunt finalizate şi care se înregistrează abia la anul viitor la cadastru. Când se vor înregistra toate antecontractele de acum la anul la cadastru, or sa spună că imobiliarele au explodat! Acum oamenii cumpără apartamentele de pe schiţă, cu promisiune de construire, de la stadiul de proiect. E normal să nu apară la cadastru dacă dezvoltatorul abia în 2019 în aprilie îl predă la cheie. Şi dau exemplu blocurile 2 şi 3 de la Conest, din Tudor, unde sunt vândute deja toate apartamentele, dar abia la anul se predau clienţilor”, a explicat Florin Filip, agent imobiliar la Inter Imobiliare Iaşi.

Din dorinţa de a vedea dacă dezvoltatorii sunt afectaţi de aceste scăderi mari ale vânzărilor, am vorbit şi cu inspectorul şef pe judeţul Iaşi din cadrul Inspectoratului de Stat în Construcţii.

„Dacă se construieşte mai puţin în ultima vreme este din cauza specificului acestei meserii, e ca transhumanţa oilor la munte. Activitatea de construcţie este sezonieră, vara se construieşte mult iar iarna mai puţin. În fiecare an, de pe 15 noiembrie şi până pe 15 martie ritmul în domeniul construcţiilor scade”, a declarat Radu Lupăşteanu, precizând faptul că încă nu se simte dacă scade numărul de şantiere sau nu, cel mai probabil acest lucru urmând să fie vizibil abia în vara anului viitor.

Comentarii