Salariile din învăţământ: nivelul acestora si după câţi ani de vechime se atinge salariul mediu la nivel naţional

luni, 18 aprilie 2022, 01:50
4 MIN
 Salariile din învăţământ: nivelul acestora si  după câţi ani de vechime se atinge salariul mediu la nivel naţional

La începutul acestui an au avut loc o serie de manifestări ale profesorilor din învăţământul preuniversitar cu privire la drepturile salariale pe care ar fi trebuit să le aibă de la 1 ianuarie. 

Teoretic, în acest an, salariile cadrelor didactice din învăţământul preuniversitar ar fi trebuit majorate cu 16%. Practic, au primit iniţial doar 4% şi promisiuni, chiar dacă, anterior, majorările salariale le-au tot fost amânate de Guvernele Orban şi Cîţu. Acum însă, salariile profesorilor cu experienţă pot fi considerate decente, dar comparativ cu alţi bugetari, cum ar fi cei din administraţie, cadrele didactice câştigă mai puţin.

O bună perioadă de timp, salariile din învăţământ au fost considerate unele dintre cele mai mici din ţară, având în vedere că o bună parte dintre angajaţi au studii superioare în domeniu, poate fi considerată o meserie cu un grad ridicat de stres, mai ales pentru un începător la o şcoală cu elevi cu tulburări de comportament, iar nivelul de birocraţie şi numărul de hârtii de completat şi planuri de lecţie de pregătit nu este tocmai mic. Astfel, pentru o perioadă îndelungată de timp, cei mai buni absolvenţi ai facultăţilor au fugit de meseria de profesor, căutând joburi mult mai bine plătite în diferite alte domenii.

Care sunt salariile pentru un profesor la început de drum

Meseria de profesor poate fi o alternativă şi pentru cineva care nu are studii superioare, iar salariile nu sunt atât de mici ca în urmă cu două decenii. Practic, pentru un cadru didactic care are sub trei ani de vechime în muncă şi niciun an de experienţă la catedră, iar singurile sporuri de care beneficiază sunt cel neuropsihic şi indemnizaţia de hrană, la final de lună încasează aproape 2.300 de lei, salariul de bază fiind de 3.381 de lei, iar venitul brut total fiind de 3.977 de lei.

Problema apare însă atunci când compari un profesor cu studii medii cu unul cu studii superioare, cu aceeaşi vechime şi aceleaşi sporuri. La final de lună, chiar dacă cadrul dadactic are măcar vreo trei ani de facultate şi poate şi doi de masterat, intrând la categoria profesor cu studii superioare „debutant”, încasează doar cu vreo 200 de lei mai mult, adică 2.524 de lei, salariul de bază fiind 3.712 lei, iar venitul brut (cel care include şi sporurile) 4.366 de lei. După ce profesorul reuşeşte să îşi dea definitivatul în învăţământ, adică după măcar un an de vechime, ajunge la un salariu net de 2.545 de lei. Adică încă 20 de lei la salariu după un examen pentru care a trebuit să se pregătească temeinic şi mai multe inspecţii la clasă şi un dosar cu planuri de lecţii. După alţi câţiva ani de vechime, dar nu mai mult de 5, şi fără alte sporuri, un profesor ajunge să încaseze 2.718 lei lunar, venitul brut fiind de 4.700 de lei, iar salariul brut 4.029 de lei, iar când trece bariera de 5 ani salariul încasat ajunge la 2.835 de lei.

Sporurile, cele care păstrează oamenii cu experienţă în şcoli

Putem vedea că, deşi salariile din învăţământ nu pot fi considerate mici, nici nu sunt cele mai motivante pentru şefii de promoţii din facultăţi, care ajung să lucreze pentru diferite multinaţionale, chiar dacă nu sunt neapărat pregătiţi pentru acel domeniu în facultate. Devin însă oarecum motivante în momentul în care acumulează măcar 10 ani de experienţă la catedră, când, doar cu definitivat, un cadru didactic are aproape 3.000 de lei. În cei 10 ani de exeperienţă are însă timp să îşi susţină gradele didactice (proces care presupune inspecţii şi hârtii de completat), să fie suficient de experimentat pentru a lua ore de dirigenţie şi chiar să obţină o gradaţie de merit. Un astfel de cadru didactic încasează cu mai bine de 1.000 de lei în plus, salariul net la final de lună fiind de 4.273 de lei, iar dacă predă într-o zonă izolată atunci mai are încă puţin peste 100 de lei la salariu.

La ce sume pot ajunge cadrele didactice

Cu adevărat salarii bune pot fi considerate cele ale profesorilor cu peste 25 de ani la catedră, dar şi în acest caz contează foarte mult sporurile, gradaţiile sau eventual un doctorat. Dacă toate aceste criterii sunt îndeplinite, atunci un profesor încasează la final de lună 5.595 de lei, salariul de bază fiind de 5.813 lei, iar venitul brut este de 9.678 de lei. Dacă predă în învăţământul special, mai încasează, net, încă aproximativ 500 de lei, ajungând la 6.133 de lei la final de lună. Învăţătorii, au însă salarii mai mici. Cu acelaşi sporuri, fără cele de învăţământ special, salariul lunar ajunge la 4.662 de lei, chiar şi cu gradaţie de merit, doctorat şi peste 25 de ani de vechime la catedră. Depăşeşte cu puţin 5.000 de lei doar dacă predă în învăţământul special.

Analizând salariile din învăţământ, putem concluziona că un profesor ajunge sau depăşeşte salariul mediu net abia după 10 ani la catedră, timp în care trebuie să îşi dea gradele didactice şi să îşi asume responsabilitatea de diriginte.

 

 

Comentarii