Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Salariile din învăţământ: nivelul acestora si după câţi ani de vechime se atinge salariul mediu la nivel naţional

GALERIE
profesori
  • profesori
- +

La începutul acestui an au avut loc o serie de manifestări ale profesorilor din învăţământul preuniversitar cu privire la drepturile salariale pe care ar fi trebuit să le aibă de la 1 ianuarie. 

Teoretic, în acest an, salariile cadrelor didactice din învăţământul preuniversitar ar fi trebuit majorate cu 16%. Practic, au primit iniţial doar 4% şi promisiuni, chiar dacă, anterior, majorările salariale le-au tot fost amânate de Guvernele Orban şi Cîţu. Acum însă, salariile profesorilor cu experienţă pot fi considerate decente, dar comparativ cu alţi bugetari, cum ar fi cei din administraţie, cadrele didactice câştigă mai puţin.

O bună perioadă de timp, salariile din învăţământ au fost considerate unele dintre cele mai mici din ţară, având în vedere că o bună parte dintre angajaţi au studii superioare în domeniu, poate fi considerată o meserie cu un grad ridicat de stres, mai ales pentru un începător la o şcoală cu elevi cu tulburări de comportament, iar nivelul de birocraţie şi numărul de hârtii de completat şi planuri de lecţie de pregătit nu este tocmai mic. Astfel, pentru o perioadă îndelungată de timp, cei mai buni absolvenţi ai facultăţilor au fugit de meseria de profesor, căutând joburi mult mai bine plătite în diferite alte domenii.

Care sunt salariile pentru un profesor la început de drum

Meseria de profesor poate fi o alternativă şi pentru cineva care nu are studii superioare, iar salariile nu sunt atât de mici ca în urmă cu două decenii. Practic, pentru un cadru didactic care are sub trei ani de vechime în muncă şi niciun an de experienţă la catedră, iar singurile sporuri de care beneficiază sunt cel neuropsihic şi indemnizaţia de hrană, la final de lună încasează aproape 2.300 de lei, salariul de bază fiind de 3.381 de lei, iar venitul brut total fiind de 3.977 de lei.

Problema apare însă atunci când compari un profesor cu studii medii cu unul cu studii superioare, cu aceeaşi vechime şi aceleaşi sporuri. La final de lună, chiar dacă cadrul dadactic are măcar vreo trei ani de facultate şi poate şi doi de masterat, intrând la categoria profesor cu studii superioare „debutant”, încasează doar cu vreo 200 de lei mai mult, adică 2.524 de lei, salariul de bază fiind 3.712 lei, iar venitul brut (cel care include şi sporurile) 4.366 de lei. După ce profesorul reuşeşte să îşi dea definitivatul în învăţământ, adică după măcar un an de vechime, ajunge la un salariu net de 2.545 de lei. Adică încă 20 de lei la salariu după un examen pentru care a trebuit să se pregătească temeinic şi mai multe inspecţii la clasă şi un dosar cu planuri de lecţii. După alţi câţiva ani de vechime, dar nu mai mult de 5, şi fără alte sporuri, un profesor ajunge să încaseze 2.718 lei lunar, venitul brut fiind de 4.700 de lei, iar salariul brut 4.029 de lei, iar când trece bariera de 5 ani salariul încasat ajunge la 2.835 de lei.

Sporurile, cele care păstrează oamenii cu experienţă în şcoli

Putem vedea că, deşi salariile din învăţământ nu pot fi considerate mici, nici nu sunt cele mai motivante pentru şefii de promoţii din facultăţi, care ajung să lucreze pentru diferite multinaţionale, chiar dacă nu sunt neapărat pregătiţi pentru acel domeniu în facultate. Devin însă oarecum motivante în momentul în care acumulează măcar 10 ani de experienţă la catedră, când, doar cu definitivat, un cadru didactic are aproape 3.000 de lei. În cei 10 ani de exeperienţă are însă timp să îşi susţină gradele didactice (proces care presupune inspecţii şi hârtii de completat), să fie suficient de experimentat pentru a lua ore de dirigenţie şi chiar să obţină o gradaţie de merit. Un astfel de cadru didactic încasează cu mai bine de 1.000 de lei în plus, salariul net la final de lună fiind de 4.273 de lei, iar dacă predă într-o zonă izolată atunci mai are încă puţin peste 100 de lei la salariu.

La ce sume pot ajunge cadrele didactice

Cu adevărat salarii bune pot fi considerate cele ale profesorilor cu peste 25 de ani la catedră, dar şi în acest caz contează foarte mult sporurile, gradaţiile sau eventual un doctorat. Dacă toate aceste criterii sunt îndeplinite, atunci un profesor încasează la final de lună 5.595 de lei, salariul de bază fiind de 5.813 lei, iar venitul brut este de 9.678 de lei. Dacă predă în învăţământul special, mai încasează, net, încă aproximativ 500 de lei, ajungând la 6.133 de lei la final de lună. Învăţătorii, au însă salarii mai mici. Cu acelaşi sporuri, fără cele de învăţământ special, salariul lunar ajunge la 4.662 de lei, chiar şi cu gradaţie de merit, doctorat şi peste 25 de ani de vechime la catedră. Depăşeşte cu puţin 5.000 de lei doar dacă predă în învăţământul special.

Analizând salariile din învăţământ, putem concluziona că un profesor ajunge sau depăşeşte salariul mediu net abia după 10 ani la catedră, timp în care trebuie să îşi dea gradele didactice şi să îşi asume responsabilitatea de diriginte.

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri