Se va întoarce Chirica la Primărie pe post de director general? Iată un scenariu!

luni, 07 februarie 2022, 03:02
3 MIN
 Se va întoarce Chirica la Primărie pe post de director general? Iată un scenariu!

Ce declara primarul suspendat pe 19 ianuarie: "Eu sunt directorul general al Primăriei, nu ştiu dacă cineva îşi mai aminteşte de această funcţie, funcţie din care sunt suspendat datorită poziţiei de demnitar".

Mihai Chirica poate rămâne, teoretic, angajat al Primăriei în situaţia în care îi încetează mandatul de primar, dar numai în anumite condiţii. În 2012, Mihai Chirica era director general al Primăriei, funcţie din care a fost suspendat odată ce a devenit viceprimar. El a candidat atunci la Consiliul Local (CL) din partea Uniunii Social-Liberale (PSD-PNL), fiind propus pe lista social-democraţilor. După constituirea CL, a fost desemnat viceprimar, funcţie pe care a deţinut-o până în mai 2015, când a devenit primar interimar şi, ulterior, primar ales în două rânduri (2016 şi 2020).

În toată această perioadă, Mihai Chirica a rămas suspendat din funcţia de director general al Primăriei. Totuşi, dacă i-ar înceta mandatul de primar, Mihai Chirica nu ar putea ocupa imediat cealaltă funcţie publică întrucât are o altă problemă: fiind trimis în judecată în dosarul Skoda şi acuzat de o infracţiune legată de serviciu, atunci raportul de serviciu se suspendă de drept. Astfel, până la finalul procesului Skoda, ar rămâne în continuare suspendat din funcţia de director general.

Despre suspendarea din această funcţie pe perioada cât este demnitar a amintit, recent, inclusiv Mihai Chirica cu ocazia unei conferinţe de presă care a avut loc înainte ca DNA să-i interzică să-şi exercite atribuţiile de primar. "Eu sunt directorul general al Primăriei Municipiului Iaşi, nu ştiu dacă cineva îşi mai aminteşte de această funcţie, din care sunt suspendat datorită poziţiei de demnitar, de când am ajuns viceprimar. În condiţiile în care mă duc în Primărie, devin directorul general al Primăriei Municipiului Iaşi, iar iau câinii comunitari, iar mă apuc de şine de tramvai, iar mă sui prin copaci, iar schimb, să spunem, parte din vegetaţie, ce să facem?, muncim să facem Iaşul frumos", declara Mihai Chirica pe 19 ianuarie.

Comentariul acestuia a venit într-un context mai larg în care a vorbit despre relaţia între departamente ale instituţiei şi "respectul pentru profesie". Însă afirmaţia poate fi interpretată şi într-un context în care revenirea pe funcţia de director general ar avea loc în cazul în care şi-ar înceta mandatul la termen, fără o legătură directă cu situaţia actuală când nu-şi poate îndeplini atribuţiile de primar. În orice caz, în situaţia în care îi încetează mandatul de primar, atunci, teoretic, Mihai Chirica se poate întoarce pe funcţia de director general al Primăriei, dar numai după finalizarea procesului Skoda.

O situaţie similară este şi în cazul fostului viceprimar Gabriel Harabagiu: acesta se află în concediu de paternitate şi este suspendat din funcţia de şef Serviciu Relaţii Comunitare şi Politici Publice din cadrul municipalităţii. La sfârşitul concediului, Harabagiu poate reveni pe postul din Primărie, cu condiţia să nu fie trimis în judecată pentru o infracţiune legată de serviciu.

În prezent, Mihai Chirica este suspendat de facto din funcţia de primar după ce DNA l-a plasat sub control judiciar cu interdicţia de a-şi exercita atribuţiile pe o perioadă de 60 de zile. Primarul a contestat această decizie în instanţă: procesul va avea loc în aceste zile, iar dacă judecătorii vor infirma măsura DNA, atunci, Mihai Chirica îşi poate relua atribuţiile de conducător al instituţiei. DNA îl anchetează pe Mihai Chirica pentru fals intelectual în formă continuată şi instigare la uzurparea funcţiei într-un dosar vizând modul în care Primăria a atestat construirea unui bloc de către compania Flux (condusă de omul de afaceri Gheorghe Cheşcu), deşi firma nu a respectat autorizaţia de construire iniţială.

Comentarii