Sentinţe contradictorii: Achitaţi la Tribunal, condamnaţi la ani grei de închisoare la Curtea de Apel

marți, 11 mai 2021, 02:02
2 MIN
 Sentinţe contradictorii: Achitaţi la Tribunal, condamnaţi la ani grei de închisoare la Curtea de Apel

Curtea de Apel a întors la 180° sentinţa de achitare dată de Tribunal într-un caz de trafic de persoane. Magistraţii Tribunalului nu fuseseră convinşi de mărturiile fetelor forţate să se prostitueze în Grecia şi Germania şi nici de cele ale martorilor, considerându-le contradictorii şi necorelate cu alte probe. Cu acelaşi dosar în faţă, la o distanţă de un an şi jumătate, magistraţii Curţii de Apel au admis apelul DIICOT Iaşi, trimiţându-i pe cei doi acuzaţi la închisoare.

Conform rechizitoriului, faptele comise de Cristian Bulgariu şi Mihaela Chelariu s-au petrecut în 2015, când aceştia au racolat trei ieşence, promiţându-le locuri de muncă în străinătate. Una dintre femei îşi lăsase la Iaşi copiii de 9 şi, respectiv, 10 ani, în speranţa că le va putea oferi o viaţă mai bună. A doua abia împlinise 18 ani şi se aflase până atunci în sistemul de protecţie al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială. A treia, de asemenea mamă, era prietena fratelui lui Bulgariu, fiind cu atât mai uşor de amăgit.

Prima fată a reclamat că ar fi fost dusă în Grecia, în oraşul Schimatari din apropierea Atenei. Încă din prima seară, ar fi fost obligată să ofere servicii sexuale unui bărbat, încercând după aceea să-şi taie venele. Ea ar fi fost exploatată sexual timp de două luni, având şi 15 clienţi zilnic. După două săptămâni, a mai fi fost adusă o fată, căreia i se promisese un post de ajutor de bucătar. Au reuşit să fugă, refugiindu-se la un fost client pakistanez, care le-a găzduit o vreme, până au putut să se întoarcă în ţară. Celei de-a treia fete i s-a promis o slujbă de chelneriţă într-un bar din Germania. În loc de aceasta, ar fi fost dusă într-un bordel din Düsseldorf, fiind obligată să se prostitueze. Şi ea ar fi reuşit să fugă ajutată de un client. Ajunsă la Iaşi, ea s-ar fi întâlnit din nou cu cei doi, care au obligat-o să se prostitueze în zona Gării Nicolina. După patru zile, ar fi fost salvată de mama ei.

Achitaţi în primă instanţă, Bulgariu şi Chelariu au fost condamnaţi definitiv în faţa Curţii de Apel, pentru trafic de persoane în formă continuată. Bulgariu a primit o pedeapsă totală de 8 ani, 6 luni şi 20 de zile de închisoare, iar Chelariu va rămâne în spatele gratiilor timp de 6 ani. Cei doi vor trebui de asemenea să achite 31.730 lei drept cheltuieli judiciare şi 8.000 de euro ca despăgubiri civile către două dintre victime. Cea de-a treia nu s-a constituit parte civilă.

Comentarii