Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Sindromul picioarelor neliniștite se manifestă prin mișcări involuntare ale membrelor inferioare

GALERIE
dr-baltag-1
  • dr-baltag-1
- +

Adelina Donose, Iași: ”De câțiva ani, mama mea, în vârstă de 56 de ani, se plânge că seara, la culcare, are o senzație de mâncărime și de curent electric la membrele inferioare, lucru care o agită foarte tare și simte nevoia să se miște. Aceste simptome nu o lasă să adoarmă, deși este foarte obosită. Chiar și noaptea, prin somn, își mișcă adesea picioarele. La început, a putut gestiona relativ bine aceste simptome, pentru că erau foarte rare. În ultimul timp, însă, frecvența cu care apar aceste senzații este crescută și, din această cauză, calitatea somnului ei a scăzut foarte mult. Medicul de familie ne-a spus că nu știe ce să îi dea și că ar fi bine să meargă la un neurolog, deoarece ar putea avea sindromul picioarelor neliniștite”.

Dr. Doru Baltag, medic primar neurolog, Directorul medical al Spitalului Clinic de Recuperare Iași: ”Într-adevăr, un diagnostic se poate pune numai discutând și consultând pacientul. De aceea, este corect ca mama dvs să se prezinte într-o clinică de neurologie pentru a putea fi investigată. În ce privește Sindromul picioarelor neliniștite (SPN), denumit și sindromul Ekbom, acesta este o afecțiune destul de frecventă, mai ales la femei, care se face simțită în special spre seară și în timpul somnului. Persoanele cu SPN simt o nevoie imperioasă de a-și mișca picioarele, se plâng de  o senzație inconfortabilă la nivelul membrelor inferioare și de tulburări ale somnului. De asemenea, în timpul somnului, pot să apară mișcări involuntare, spasmodice ale membrelor inferioare.

Unii pacienti au descris simptomele ca o senzație de curent electric sau de mâncărime. De obicei simptomatologia apare în repaus, în poziție culcat, șezut sau în timpul somnului, fiind ameliorată temporar prin mișcare. 

Etiologia SPN este necunoscută. Cu toate acestea, studiile arată că ar putea fi legată de un echilibru perturbat al unei substanțe chimice de la nivel cerebral, numită dopamină. Dopamina se secretă în mod natural și intervine în coordonarea mișcărilor. Nivelul sanguin al dopaminei scade seara, putându-se astfel explica de ce simptomele SPN se agravează seara și pe perioada nopții.

O altă cauză a SPN o constituie deficiența de fier, care intervine în producția de dopamină. Există două tipuri de SPN: primar și secundar. SPN primar apare în mod natural. Poate apărea la orice vârstă deși, de obicei, apare la adulții tineri cu simptome minime, ușoare. După vârsta de 50 de ani simptomele pot deveni mai frecvente și severe, producând perturbări ale somnului. 
SPN secundar apare ca și complicație a unei alte afecțiuni precum: anemia feriprivă, insuficiența renală cronică,  sarcina, alcoolismul cronic.

Unele medicamente pot de asemenea agrava simptomatologia ca antidepresivele, antipsihoticele, antihipertensivele sau cele pentru bolile de inimă, tratamente antialergice sau de raceală și tranchilizantele.

SPN este diagnosticat cu ajutorul simptomatologiei, iar medicul specialist va discuta cu  pacientul în legătură cu simptomatologia pe care acesta o acuză.
Multe dintre formele de sindrom al picioarelor neliniștite sunt ușoare și nu necesită tratament. Aceste forme pot fi ameliorate prin câteva schimbări de viață simple. Cu toate acestea, în cazul simptomelor severe, se recomandă tratament asociat - medicamentos dar și modificarea stilului de viață. 

Se vor evita substanțe stimulante precum tutun, alcool, cafea, se recomandă stabilirea unui program regulat de somn prin culcatul și sculatul la aceleași ore, efectuarea de exerciții fizice regulate (nu însă în preajma orelor de somn) dar și evitarea medicamentelor care ar putea declanșa simptomele SPN, sau le-ar putea agrava. 

Dacă SPN este produs prin deficiența de fier, tratamentul cu fier poate reduce simptomatologia. Dacă sarcina este cea care a declanșat simptomele, de obicei ele dispar până la patru săptămâni după naștere. Dar, repet, sfatul meu este să mergeți la un medic neurolog care va putea stabili diagnosticul și pașii terapeutici pe care mama dvs îi va avea de urmat”.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri