De Sănătate

Punem punctul pe știi

Şoc anafilactic de la un tăun. Ce recomandare au făcut medicii?

luni, 10 septembrie 2018, 01:50
2 MIN
 Şoc anafilactic de la un tăun. Ce recomandare au făcut medicii?

O femeie în vârstă de 67 de ani, din judeţul Iaşi, a fost la un pas de moarte după ce a fost înţepată de un tăun, o insectă asemănătoare unei muşte, care înţeapă  în general animalele, dar uneori şi omul, pentru a se hrăni cu sângele lor. 

Aceasta a intrat în şoc anafilactic din cauza înţepăturii şi a fost necesară transportatea sa la Unitatea de Primire Urgenţe (UPU) a Spitalului „Sfântul Spiridon“ din Iaşi. „Pacienta în vârstă de 67 de ani a ajuns în UPU în urma unei înţepături de tăun. Aceasta se afla în şoc anafilactic şi prezenta un edem pulmonar acut“, a precizat profesorul Diana Cimpoeşu, medic-şef UPU-SMURD. După ce a fost stabilizată, femeia a fost internată la Clinica II Medicală. Înţepăturile de tăun nu au fost atât de frecvente în unităţile medicale ieşene, precum au fost în ultimele luni reacţiile la pişcăturile de albine, ţânţari sau căpuşe.

Cu toate acestea, înţepăturile acestei insecte sunt printre cele mai dureroase, acestea fiind şi cele mari transmiţătoare de bacterii şi viruşi periculoşi, rata de apariţie a infecţiilor fiind mult mai mare decât în cazul altor insecte. Deşi muşcătura de tăun nu provoacă mereu reacţii care pun viaţa în pericol, medicii recomandă prezentarea de urgenţă la spital dacă locul umflăturii se umflă puternic şi devine purulent, dacă pielea din jurul rănii îşi schimbă culoarea sau pe piele apar alte umflături. Alte simptome sunt şi durerile de cap, stări de somnolenţă sau apatie şi febra. 

Comentarii