De Sănătate

Punem punctul pe știi

Trei mari spitale ieşene vor fi controlate în curând „la sânge“

luni, 14 octombrie 2019, 01:50
2 MIN
 Trei mari spitale ieşene vor fi controlate în curând „la sânge“

Acestea vor primi în curând vizita evaluatorilor ANMCS în vederea acreditării . „În acest moment, tot spitalul este angrenat în această activitate, fiind mai multe etape care trebuie îndeplinite“, spune unul dintre directorii acestora.

 

Trei spitale din judeţ se pregătesc ca anul viitor să primească vizita evaluatorilor de la Autoritatea Naţională de Management al Calităţii în Sănătate (ANMCS) în vederea acreditării. Astfel, în momentul de faţă îşi pregătesc documentaţia necesară Spitalul de Recuperare din Iaşi, Spitalul de Neurochirurgie din Iaşi, dar şi Spitalul Municipal de Urgenţă din Paşcani, vizita de evaluare fiind programată pentru primele luni ale anului 2020. Acreditarea celor trei spitale expiră pe 23 martie 2020, la cinci ani de la acreditarea în primul ciclu. Pentru acreditarea în ciclul II a fost nevoie ca spitalele să depună cerere de înscriere în perioada martie – iunie a acestui an.

„În acest moment, tot spitalul este angrenat în această activitate, fiind mai multe etape care trebuie îndeplinite. După transmiterea către ANMCS a datelor, urmează etapa de verificare, apoi prezenţa efectivă în spital a evaluatorilor. Sunt foarte multe criterii care trebuie îndeplinite“, a precizat dr. Doru Baltag, director medical al Spitalului de Recuperare. Etapa de evaluare propriu-zisă înseamnă că la data stabilită se va deplasa la spital o comisie de evaluare care timp ce câteva ore, maximum patru, „vor aplica instrumentele de evaluare şi vor colecta, prin intermediul acestora, informaţii pe care le vor transmite ANMCS“. După finalizarea vizitei, va fi întocmit „proiectul raportului de evaluare“, iar în cazul în care este necesar, un reprezentant al spitalului poate transmite către ANMCS „obiecţiuni cu privire la conţinutul proiectului raportului de evaluare“.

„Aceste obiecţiuni vor fi analizate, conform procedurii interne a ANMCS, de către Comisia de analiză a obiecţiunilor. Raportul cu concluziile acestei analize va fi transmis membrilor comisiei de evaluare, care le vor transmite unităţii sanitare prin intermediul Raportului de evalua­re“, precizează reprezentanţii ANMCS. Raportul de acreditare va fi elaborat după ce ajung la ANMCS datele finale colectate de către evaluatori, urmând să fie prezentate concluziile raportului de acreditare, împreună cu propunerea de încadrare într-o anumită categorie. Preşedintele ANMCS este cel care va emite ordinul de încadrare în categoria de acreditare, iar ulterior va fi publicat în Monitorul Oficial al României. 

 

 

Comentarii