Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Tu când ți-ai dozat ultima dată vitamina D3, principală cauză de astenie, rarefiere osoasă, poliartralgii, tulburări de somn și dispoziție? (P)

GALERIE
vitamina_D
  • vitamina_D
- +

Vitamina D, denumită şi „vitamina soarelui” joacă un rol cheie pentru sănătatea noastră, ocupând un loc special între vitamine. Organismul nostru are nevoie de Vitamina D pentru metabolismul osos, pentru aportul corespunzător de calciu, pentru inimă şi sistemul nervos dar şi pentru reglarea sistemului imunitar.

În timpul iernii, pentru că expunerea la lumina soarelui este redusă, producerea de Vitamina D este insuficientă şi valorile pot scădea sub nivelul minim recomandat de 30 ng/ml.

Nivelul de Vitamina D în sânge este cel mai bun indicator pentru rezerva disponibilă în organism în acel moment.

Care sunt consecinţele deficienţei de Vitamina D?

Persoanele care au o deficienţă a vitaminei D au o predispoziţie crescută pentru:

  • Bolile autoimune (scleroză multipla, boala Crohn, diabet zaharat de tip 1, lupus eritematos sistemic);
  • Bolile infecţioase (tuberculoză şi afecţiuni respiratorii);
  • Hipertensiune şi afecţiuni cardiovasculare;
  • Osteopenie şi osteoporoză;
  • Parodontoză la gravide (inflamaţia şi infecţia oaselor şi ligamentelor pe care se fixează dinţii);
  • Slăbiciune şi dureri musculare;
  • Demenţă senilă precoce şi boala Parkinson.

Cui se recomandă Vitamina D?

  • Femeilor însărcinate şi celor care alăptează;
  • Copiilor pentru formarea şi creşterea osoasă;
  • Persoanelor în vârstă, care, în general, în cursul anilor, pierd parţial capacitatea de a produce Vitamina D;
  • Pacienţilor cu infecţii frecvente care ai de obicei niveluri scăzute ale Vitaminei D;
  • Pacienţilor cu afecţiuni tumorale. Vitamina D, recunoscută ca având efect protector, poate încetini proliferarea celulelor maligne;
  • Pacienţilor cu afecţiuni reumatice la care nivelurile scăzute de vitamina D, asociate cu tratamentul cu corticosteroizi, cauzează o deteriorare ulterioară a articulaţiilor.

Surse bogate în vitamina D

Expunerea la soare

Expunerea la radiaţii ultraviolete este o sursă importantă de vitamină D. Nivelul vitaminei D astfel sintetizate depinde de pigmentarea tegumentelor, de anotimp, de gradul de însorire a regiunii, de nivelul poluării atmosferice, de durata expunerii la soare şi de practica utilizării cremelor de protecţie solară.

 În expunerea la soare trebuie să ţinem cont de balanţa între beneficii şi riscuri şi să luăm în calcul o expunere suficientă la soare care să asigure o sinteză adecvată de vitamina D şi să prevină riscul de neoplasm al pielii.

Alimentaţia şi suplimentele alimentare

Cele mai bogate surse naturale sunt: uleiul de peşte, somonul, heringul, peştele gras (sardine, anaşoa, macroul), gălbenuşul de ou, ciupercile, soia,  ficatul de vită, cerealele, nucile, merele, lactatele etc.

Dacă nici acestea nu sunt suficiente, puteţi apela la suplimentele alimentare cu vitamina D, care se găsesc sub 2 forme: D2 - ergocalciferol (acelaşi tip care se găseşte şi în alimente) sau D3 – colecalciferol (forma obţinută prin expunerea la soare).

Pentru infomații cu privire la condițiile de recoltare,vă rugăm să ne contactați: Spitalul „Providența” - 0232.241 271, 0730.230.030 sau 0745.375.427

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri