anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

duminica, 26.06.2022

Tu când ți-ai dozat ultima dată vitamina D3, principală cauză de astenie, rarefiere osoasă, poliartralgii, tulburări de somn și dispoziție? (P)

GALERIE
vitamina_D
 • vitamina_D
- +

Vitamina D, denumită şi „vitamina soarelui” joacă un rol cheie pentru sănătatea noastră, ocupând un loc special între vitamine. Organismul nostru are nevoie de Vitamina D pentru metabolismul osos, pentru aportul corespunzător de calciu, pentru inimă şi sistemul nervos dar şi pentru reglarea sistemului imunitar.

În timpul iernii, pentru că expunerea la lumina soarelui este redusă, producerea de Vitamina D este insuficientă şi valorile pot scădea sub nivelul minim recomandat de 30 ng/ml.

Nivelul de Vitamina D în sânge este cel mai bun indicator pentru rezerva disponibilă în organism în acel moment.

Care sunt consecinţele deficienţei de Vitamina D?

Persoanele care au o deficienţă a vitaminei D au o predispoziţie crescută pentru:

 • Bolile autoimune (scleroză multipla, boala Crohn, diabet zaharat de tip 1, lupus eritematos sistemic);
 • Bolile infecţioase (tuberculoză şi afecţiuni respiratorii);
 • Hipertensiune şi afecţiuni cardiovasculare;
 • Osteopenie şi osteoporoză;
 • Parodontoză la gravide (inflamaţia şi infecţia oaselor şi ligamentelor pe care se fixează dinţii);
 • Slăbiciune şi dureri musculare;
 • Demenţă senilă precoce şi boala Parkinson.

Cui se recomandă Vitamina D?

 • Femeilor însărcinate şi celor care alăptează;
 • Copiilor pentru formarea şi creşterea osoasă;
 • Persoanelor în vârstă, care, în general, în cursul anilor, pierd parţial capacitatea de a produce Vitamina D;
 • Pacienţilor cu infecţii frecvente care ai de obicei niveluri scăzute ale Vitaminei D;
 • Pacienţilor cu afecţiuni tumorale. Vitamina D, recunoscută ca având efect protector, poate încetini proliferarea celulelor maligne;
 • Pacienţilor cu afecţiuni reumatice la care nivelurile scăzute de vitamina D, asociate cu tratamentul cu corticosteroizi, cauzează o deteriorare ulterioară a articulaţiilor.

Surse bogate în vitamina D

Expunerea la soare

Expunerea la radiaţii ultraviolete este o sursă importantă de vitamină D. Nivelul vitaminei D astfel sintetizate depinde de pigmentarea tegumentelor, de anotimp, de gradul de însorire a regiunii, de nivelul poluării atmosferice, de durata expunerii la soare şi de practica utilizării cremelor de protecţie solară.

 În expunerea la soare trebuie să ţinem cont de balanţa între beneficii şi riscuri şi să luăm în calcul o expunere suficientă la soare care să asigure o sinteză adecvată de vitamina D şi să prevină riscul de neoplasm al pielii.

Alimentaţia şi suplimentele alimentare

Cele mai bogate surse naturale sunt: uleiul de peşte, somonul, heringul, peştele gras (sardine, anaşoa, macroul), gălbenuşul de ou, ciupercile, soia,  ficatul de vită, cerealele, nucile, merele, lactatele etc.

Dacă nici acestea nu sunt suficiente, puteţi apela la suplimentele alimentare cu vitamina D, care se găsesc sub 2 forme: D2 - ergocalciferol (acelaşi tip care se găseşte şi în alimente) sau D3 – colecalciferol (forma obţinută prin expunerea la soare).

Pentru infomații cu privire la condițiile de recoltare,vă rugăm să ne contactați: Spitalul „Providența” - 0232.241 271, 0730.230.030 sau 0745.375.427

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ce urmează după David?

Nicolae GRECU

Ce urmează după David?

Va rămâne copilul minune din înotul românesc un star nemuritor, rece şi singur sau va fi pionul unei emulaţii atât de necesare în sportul autohton?

opinii

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (IV)

Eugen MUNTEANU

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (IV)

Ideile învăţaţilor ardeleni privitoare la originea romană a poporului român şi la caracterul latin al limbii române au fost receptate şi împărtăşite şi de păturile cultivate ale societăţii din Moldova şi Valahia, contribuind la accelerarea procesului de modernizare, în sensul occidentalizării.

Cât de eficiente sunt pieţele?

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Cât de eficiente sunt pieţele?

Titlul este extrem de îndrăzneţ deoarece dialectica privind eficienţa sau ineficienţa pieţelor se găseşte permanent într-un impas. Sistemele complexe nu pot fi înţelese dintr-o perspectivă simplistă. Interogaţia poate fi încadrată în ceea ce Andrei Pleşu numea întrebări „mari” sau „ruseşti”, ceea ce poate conduce spre un drum fără oprire. 

Franţa, în echilibru fragil

Alexandru CĂLINESCU

Franţa, în echilibru fragil

Dezavuarea lui Macron şi a politicii sale este fără echivoc. Partidul preşedintelui LREM (La République En Marche) a fost din capul locului o construcţie artificială, o ficţiune. LREM a canibalizat cele două mari partide tradiţionale de la dreapta şi de la stânga (...). Reformele pe care le promitea Macron au rămas, aproape toate, literă moartă. Preşedintele a preferat să apeleze la ceea ce se numeşte „democraţie directă”, organizând dezbateri naţionale (ineficiente) şi înfiinţând organisme artificiale („Convenţia cetăţenească pentru climat” - „cetăţenesc” este un cuvânt magic, sugerând racordarea la tradiţia republicană).

pulspulspuls

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Foială mare de câteva zile la poştalionul ieşean, stimaţi telespectatori. Motivul: nu vreo chestiune profesională sau vreun eveniment legat de instituţiune, ci cu totul altceva: faptul că şeful de la Iaşi, un locotenent de-al menajerului de oraş Grămadă, va candida la alegerile pemepiste din filiala judeţeană, alegeri care au loc chiar astăzi. 

Caricatura zilei

Tik Tok Yoga

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.