Tudorel Toader a îndepărtat ultima voce critică la adresa sa din echipa de prorectori

vineri, 15 mai 2020, 01:57
3 MIN
 Tudorel Toader a îndepărtat ultima voce critică la adresa sa din echipa de prorectori

Echipa de prorectori de la Universitatea „Cuza“, a cărei finalizare era aşteptată ieri, va fi întregită abia peste o lună. Ce surprize au mai fost?

Tudorel Toader, rectorul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi, a prezentat în cursul zilei de ieri echipa de prorectori în faţa Senatului, şi nu a fost o şedinţă lipsită de surprize. În primul rând, se remarcă faptul că rectorul ales la al doilea mandat la conducerea instituţiei de învăţământ superior şi-a îndepărtat, după cum explică sursele ziarului, şi ultima voce care mai era critică la adresa sa din echipa de prorectori, sau care îl contrazicea pe unele subiecte. Prof.dr. Cătălin Tănase, care a fost prorector inclusiv în ambele mandate în perioada în care prof.dr. Vasile Işan a condus UAIC, a fost înlocuit de Toader cu conf.dr. Florin Brînză, de la Facultatea de Fizică a UAIC, ca prorector responsabil cu programele de masterat, studii doctorale, managementul calităţii şi extensiunile UAIC.

Tot în cadrul şedinţei de ieri, UAIC a devenit una dintre puţinele universităţi mari din România fără un prorector responsabil de relaţiile internaţionale. Prof.dr. Henri Luchian, unul dintre cei mai longevivi şi apreciaţi prorectori din universitate, va împlini anul acesta 65 de ani şi, pe data de 11 iunie, îşi va supune în atenţia Senatului solicitarea de a-i fi prelungit, cu un an, conform legii, activitatea pe post de profesor universitar. Problema, expusă şi în ediţia anterioară a „Ziarului de Iaşi“, este că în ultimii ani a existat o politică la nivelul instituţiei de învăţământ superior de a aproba dosarele de continuare a activităţii doar pentru cadrele didactice care sunt şi membri ai Academiei Române. Oficial, explicaţiile universităţii au vizat întinerirea corpului didactic; neoficial – această decizie a fost doar una din amplul plan de redresare financiară demarat de Toader în 2016, când a fost numit pentru prima dată rector.

Au fost puţine excepţii în ultimii ani, iar prof.dr. Henri Luchian se va supune voinţei Senatului în cadrul şedinţei de pe 11 iunie. Cum însă Tudorel Toader nu a propus o altă persoană în locul său şi a decis să preia el atribuţiile prorectoratului până la momentul votului de pe 11 iunie, oficiali din Biroul Executiv al Consiliului de Administraţie al UAIC au explicat pentru „Ziarul de Iaşi“ că este şi o măsură de impunere a voinţei sale asupra Senatului.

„Rectorul îl vrea în continuare pe Luchian prorector, dar nu poate să meargă în Senat şi să le solicite să îi prelungească contractul. Fără a fi pe post, nu poţi ocupa o funcţie de conducere. Astfel, e un mesaj pe care-l trimite că îl sprijină pe Luchian şi îşi doreşte ca el să fie prorector încă un mandat“.

În cadrul şedinţei care a avut loc ieri, au fost reconfirmaţi pentru un al doilea mandat ca prorectori prof.dr. Corneliu Iaţu – responsabil pentru strategie, dezvoltare instituţională şi personal, Miha­ela Onofrei – responsabilă de activităţi studenţeşti şi parteneriate cu mediul economic, prof.dr. Lucia Cifor – responsabilă de programe de licenţă şi activităţi de formare a personalului didactic din învăţământul preuniversitar, şi prof.dr. Ionel Man­galagiu – prorector pentru programe de cercetare ştiinţifică şi transfer tehnologic. Rectorul universităţii a refuzat să comenteze subiectul şi să ne răspundă la telefon.

Comentarii