TULBURĂTOR! Fată lăsată să moară de prietenul care a ascuns accidentul rutier

sâmbătă, 14 februarie 2015, 03:00
5 MIN
 TULBURĂTOR! Fată lăsată să moară de prietenul care a ascuns accidentul rutier

Un tânăr din Răducăneni a muşamalizat în mod criminal un accident rutier în care două adolescente au fost grav rănite, totul pentru a scăpa de rigorile legii. Ieşeanul băuse înainte de a se urca la volan şi a comis mai multe fapte abominabile, rând pe rând, numai pentru a nu fi descoperit. A refuzat chiar să ducă victimele accidentului la spital, pentru a nu i se da de urmă. Una dintre victime, o fată de 18 ani, a murit cu zile după ce a fost dusă la spital mult prea târziu. Iţele acestui caz complicat au fost descâlcite de procurorii ieşeni, care au trimis în judecată şoferul, la doi ani şi jumătate de la comiterea faptei. Este de departe cel mai ciudat caz de acest gen soluţionat de anchetatori în ultima perioadă. Fata care a decedat era proaspăt absolventă de liceu şi tocmai promovase „bac“-ul cu nota 9.

Disperarea de a nu fi prins de Poliţie după ce s-a urcat băut la volan a determinat un tânăr să ascundă un accident ru­tier în care două adolescente au fost grav rănite. Timp de mai multe ore, acest tânăr, din Răducăneni, a plimbat cele două victime rănite, refuzând la un mo­ment dat chiar şi intervenţia unor ambulanţieri ce treceau întâmplător şi au văzut accidentul, totul de teamă să nu fie deconspirat. Fetele rănite au ajuns până la urmă la spital, însă tardivitatea a fost unul dintre motivele care au dus la decesul uneia dintre ele. O fată de doar 18 ani, proaspăt absolventă de liceu şi cu tot viitorul în faţă. După mai bine de doi ani de anchetă, procurorii ieşeni au descâlcit ieri iţele acestui caz incredibil, trimiţând în judecată şoferul vinovat de producerea accidentului, dar şi un prieten de-al său care a intrat în jocul acestuia.

Joaca de-a accidentul rutier

Alexandru Irimia avea doar 21 de ani în momentul în care a avut loc accidentul menţionat. Se întâmpla în seara zilei de 17 septembrie 2012, atunci când tânăra care avea ulterior să moară, D.B., dar şi o prietenă a sa de 17 ani s-au întâlnit într-un local din Ră­ducăneni cu un grup de şase tineri. Deşi consumase băuturi alcoolice, Alexandru Irimia a decis, în jurul orei 1.30, să mear­gă cu maşina până la Iaşi, acolo unde cele două tinere şi un alt tânăr urmau să se întâlnească cu un alt tânăr. În localitatea Cozia, într-o curbă la dreapta, Alexandru Irimia a pierdut controlul volanului, iar vehiculul s-a lovit violent de un taluz, în urma impactului maşina răsturnându-se.

„In­cul­paţii au scos victimele din maşină (acestea ocupând bancheta din spate), după care inculpatul Irimia Alexandru l-a contactat telefonic pe fratele minorei vătămate, G.C., cerându-i să vină în localitatea Cozia pentru a prelua victimele. După ce acesta din urmă a ajuns la locul accidentului, întâmplător pe DN 28 a trecut o ambulanţă. Para­me­dicii au oprit, pentru că au văzut maşina în decor, însă inculpaţii i-au asigurat că nu aveau nevoie de ajutor, susţinând că impactul nu se soldase cu victime“, au precizat procurorii. Fratele minorei accidentate a preluat cele două victime şi s-a dus spre Răducăneni. Pe sora sa a lăsat-o în grija părinţilor, iar pe D.B., la solicitarea ei, a lăsat-o la intrarea blocului în care locuia.

A inventat o poveste

Bărbatul s-a întors ulterior la Cozia, timp în care Alexandru Irimia a tractat maşina răsturnată. Irimia a ascuns maşina în curtea unei societăţi comerciale din Rădu­că­neni, acoperind-o cu prelate şi aşezând deasupra două anvelope. În acelaşi timp, tanarul care fusese cu victimele a mers la locul în care o lăsase pe D.B., în faţa blocului, şi a văzut că ea era tot acolo şi că starea sa s-a înrăutăţit. Atunci a luat decizia de a o duce pe aceasta şi pe cealaltă victimă la staţia SMURD din comună. Acolo,  le-a spus medicilor că tânăra, care era inconştientă, s-ar fi îmbătat şi ar fi că­zut pe scări.

„Mai mult, la ora 2,05 inculpatul acesta a iniţiat un apel 112 anunţând evenimentul în aceeaşi formă: că două adolescente (dintre care una a consumat alcool) au căzut pe scări şi s-au lovit la mâini şi la picioare“, au completat procurorii. D.B. a intrat în convulsii, simptome specifice şi comei alcoolice, ceea ce a făcut varianta lui  să pară iniţial plauzibilă. Cei de la Răducăneni au cerut atunci o nouă ambulanţă, iar fetele au fost aduse la Iaşi. D.B. a fost internată la Iaşi în stare critică, aceasta murind în cele din urmă pe 10 octombrie, la 23 de zile de la accident.

Minciuna ticluită de băieţi nu avea însă să ţină decât timp de câteva ore. Asta pentru că prietena lor minoră fusese dusă de ambulanţă şi internată la alt spital, Spitalul de Copii „Sfânta Maria“. Aici, tânăra de 17 ani, care, spre deosebire de prietena ei, era conştientă, le-a spus me­dicilor varianta adevărată a acidentului, nu a căderii pe scări. Unitatea a anunţat imediat Poliţia după ce a audiat fata, oamenii legii aflând, în cele din urmă, şi adevărul chiar în acea noapte, când s-au şi deplasat în căutarea vinovaţilor.

„Po­liţiştii i-au găsit în curtea Spitalului «Sfântul Spiridon» Iaşi pe ambii inculpaţi. Şoferul Irimia Alexandru a fost supus recoltării de probe biologice de sânge, iar în urma analizelor de laborator şi a calculului retroactiv al alcoo­lemiei s-a stabilit că, la ora producerii accidentului, acesta avea o îmbibaţie alcoolică în sânge de 1,15 grame la mie“, au încheiat procurorii. Anche­ta­torii au reuşit abia vineri trimiterea în judecată a inculpaţilor, totul ca urmare a audierilor numeroase şi a pistelor false induse de cei urmăriţi penal. Urmează ca instanţa de judecată să dea un verdict în acest spinos caz.

Comentarii