De Sănătate

Punem punctul pe știi

Un caz controversat ieri la Iaşi! Gravidă primită în spital cu huiduieli. Iată cine-i de vină!

joi, 26 martie 2020, 02:50
5 MIN
 Un caz controversat ieri la Iaşi! Gravidă primită în spital cu huiduieli. Iată cine-i de vină!

Un caz controversat şi regretabil, cauzat de comunicarea deficitară a DSP, instituţie condusă de dr. Lucian Indrei. Cât de justificat este protestul cadrelor medicale de la maternitate faţă de transferul unei gravide infectate cu coronavirus? Protestul a avut loc la Maternitatea „Elena Doamna”, cadrele de aici fiind nemulţumite că pacienta gravidă a fost adusă la ei deşi de gardă era cealaltă maternitate din oraş, ei neavând decât două echipamente special. DSP decisese însă anterior ca astfel de cazuri să fie aduse aici, dar nu a comunicat hotărârea taman celor ce aveau nevoie de ea. În ciuda protestului din curte, gravida în cauză a fost tratată în mod corespunzător.

Cazul unei gravide în luna a opta care a fost confirmată pozitiv cu noul coronavirus a stârnit ieri o serie de reacţii regretabile şi contradictorii între cele două maternităţi din oraş. În timp ce angajaţii Maternităţii „Elena Doamna“, unde femeia a ajuns, susţin că celalaltă maternitate, „Cuza Vodă“, ar fi trebuit să preia acolo cazul, cei de la „Cuza Vodă“ spun că încă de la începutul săptămânii s-a stabilit de către autorităţi că aceste cazuri de gravide cu Covid-19 vor fi preluate de „Elena Doamna“.

Nu aveau echipamente

Femeia, o tânără din zona Târgu Neamţ care se afla internată la Spitalul de Boli Infecţioase „Sf. Parascheva“ Iaşi, a ajuns la Maternitatea „Elena Doamna“ în jurul orei 11, în curtea unităţii medicale fiind adunaţi mai mulţi angajaţi avizaţi, care protestau. Aceştia au spus că le lipsesc echipamentele de protecţie, şi că acest caz ar fi trebuit să fie preluat de celalaltă maternitate din oraş, „Cuza Vodă“, care ieri era de gardă. Dr. Gabriel Martinescu, managerul de la „Elena Doamna“, susţinea ieri că revolta angajaţilor era justificată şi că în momentul de faţă există echipamente de protecţie doar pentru două astfel de cazuri. „Reacţia angajaţilor a fost datorată nelămuririi situaţiei – de ce noi, ca spital, să avem acest caz şi nu Maternitatea Cuza Vodă? Ţin să vă spun că întreg personalul, chiar cu acea stare de panică existentă, şi-a dus la îndeplinirea misiunea, şi anume să intre în sală şi să ajute acea mamă. Eu, în momentul de faţă, nu am primit nicio informare oficială din partea DSP că spitalul nostru va primi paciente diagnosticate cu Covid“, a declarat Gabriel Martinescu. Pacienta a fost investigată de dr. Doina Iancu, care a susţinut, la rândul ei, că acest caz nu ar fi trebuit să ajungă la „Elena Doamna“, motivând că aici nu se primesc sarcini sub 34 de săptămâni, pacienta având 33 de săptămâni şi două zile, dar şi pentru că spitalul nu era de gardă. Pe de altă parte, reprezentanţii Maternităţii „Cuza Vodă“ spun că de pe 24 martie au primit o adresă din partea Direcţiei de Sănătate Publică, în care se precizează că orice caz confirmat de coronavirus va fi direcţionat către Maternitatea „Elena Doamna“.

„Toate cazurile confirmate Covid-19 şi care necesită desfăşurarea de acitivăţi medicale în acordarea asistenţei obstetricale şi rezolvare patologiei ginecologice să fie preluate de Maternitatea «Elena Doamna»“, se precizează în documentul DSP. Medicii de la „Cuza Vodă“ spun că au trimis către cealaltă maternitate trei echipamente complete de protecţie, precum şi un medic de gardă care să se ocupe de caz, şi că această comunicare deficitară nu duce decât la instalarea unei stări de panică în rândul pacientelor.

Apel la colegialitate

„În contextul actual, este vital să menţinem Maternitatea «Cuza Vodă» pentru asigurarea asistenţei medicale pentru pacientele din întreaga Moldovă şi nu ne permitem să ajungem în situaţia unor alte spitale mari din ţară. Credem că doar colegialitatea, ajutorul reciproc şi respectarea regulilor ne pot face să traversăm cu bine această perioadă. Comunicarea deficitară şi lipsa colaborării între medici poate conduce la o creştere a stării de panică la nivelul personalului medical şi poate perturba grav activitatea medicală şi încrederea populaţiei în serviciile de sănătate“, a precizat dr. Bogdan Doroftei, director medical al Maternităţii „Cuza Vodă“. De asemenea, şi Consiliul Judeţean Iaşi a precizat într-o postare pe pagina de Facebook că Maternitatea „Elena Doamna“ a fost desemnată încă de acum două săptămâni pentru preluarea unor astfel de urgenţe. Nu a fost lămurit însă un aspect esenţial: cum se face că DSP nu a comunicat şi la „Elena Doamna“ decizia ca această maternitate să preia cazurile infectate? DSP, ca de obicei în ultima perioadă, nu a avut ieri nicio reacţie la această situaţie.

Dificultăţi mari şi la transportul gravidei: de ce nu era în izoletă?

Dificultăţi în predarea gravidei po­zitive la Maternitatea „Elena Doamna“ a avut şi echipajul SMURD, cel care a asigurat transportul pacientei. Practic, ambulanţa nu a putut intra imediat în curtea spitalului, intrarea fiind blocată de maşina unui angajat. „Jandarmii au venit pentru că intrarea era blocată de maşina unui coleg“, a spus Gabriel Martinescu, managerul maternităţii. La rândul său, coordonatorul SMURD Iaşi, Diana Cimpoeşu, a spus că a fost nevoită să informeze DSP despre incident tocmai pentru ca angajaţii, cadrele medicale, să înţeleagă că şi aceşti bolnavi trebuiesc trataţi. „Gravida a fost preluată la solicitarea colegilor de la Boli Infecţioase. Era cu contracţii şi deci cu naştere declanşată. A fost preluată de echipa de Terapie Intensivă în maşina cu victime multiple, cu medic, asistent şi paramedici. Au dus-o la Maternitatea «Elena Doamna» unde, deşi cazul era anunţat, am avut dificultăţi la predare şi a trebuit să apelăm la coordonatorul acestor spitale pentru ca angajaţii să înţeleagă că şi aceşti pacienţi trebuie trataţi“, a declarat Diana Cimpoeşu. Cadrele medicale strânse în curte s-au arătat şi mai revoltate când au văzut că pacienta nu se afla în izoletă, ci doar avea costum de protecţie şi mască. „Tocmai de aceea, pacienta nu a fost coborâtă din ambulanţă până nu a fost degajată curtea. M-am asigurat că nu există nicio persoană în zonă“, a mai declarat Gabriel Martinescu, managerul de la „Elena Doamna“. La rândul ei, coordonatorul SMURD, Diana Cimpoeşu, a precizat că de altfel izoleta nu se mai foloseşte de mai mult timp. „Folosim de mai mult timp maşina pentru victime multiple la transportul pacienţilor suspecţi sau cofirmaţi cu coronavirus. Este folosită practic întreaga ambulanţă ca spaţiu de izolare. Riscul de contaminare nu există. Echipajul şi pacientul poartă costume de protecţie şi măşti. După transport se efectuează dezinfectarea ambulanţei. În cazul gravidei aflate în travaliu, era de la bun început imposibil de transportat cu izoleta“, a subliniat Diana Cimpoeşu. (Mădălina OLARIU; Silvia CRAUS)

Comentarii