Un cunoscut preot, fost profesor la “Negruzzi” şi Universitatea de Arte, a încetat din viaţă

sâmbătă, 21 septembrie 2019, 16:15
2 MIN
 Un cunoscut preot, fost profesor la “Negruzzi” şi Universitatea de Arte, a încetat din viaţă

Părintele profesor Florin Bucescu, doctor în muzică, etnomuzicolog, bizantinolog, paleograf, conferenţiar universitar la Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași, a trecut astăzi, 21 septembrie 2019, la cele veșnice.

Slujba înmormântării va avea loc luni, 23 septembrie, la Biserica „Naşterea Maicii Domnului” – Talpalari, începând cu ora 12.00, urmând ca trupul neînsuflețit să fie depus, apoi, la Cimitirul „Eternitatea” din Iași, potrivit doxologia.ro.

Părintele profesor s-a născut la data de 18 mai 1936, în localitatea Broscăuții Noi, județul Storojineț din Bucovina de Nord – astăzi Ucraina, fiind fiul preotului Casian și al prezbiterei Eufrosina. A învățat la Liceul „Eudoxiu Hurmuzachi” din Rădăuţi, a urmat studiile Institutului Teologic din Bucureşti (1953 – 1957) și ale Conservatorului de Muzică „George Enescu” din Iaşi (1962 – 1967).

De asemenea, a urmat studii de doctorat la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, obținând în 2002 titlul de doctor cu teza „Cântarea psaltică în manuscrisele moldovenești din secolul al XIX-lea”. În perioada 1990-1991, părintele Bucescu a fost lector universitar la Institutul Teologic din Iași, iar din 1995, conferențiar universitar la Universitatea de Arte din Iași. Din 1992 a fost membru al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor și a fost numit în 1997 preot suplinitor la Parohia „Naşterea Maicii Domnului” Talpalari – Iaşi.

\Părintele Florin Bucescu a fost profesor de limba română, istorie și muzică la Iaslovăț (Suceava), profesor de muzică la Liceul „Costache Negruzzi” din Iași, profesor de muzică vocală la Școala Normală „Vasile Lupu” din Iași și cadru didactic la Seminarului Teologic „Vasile cel Mare” din Iași (1995 – 2005). Totodată, a fost membru fondator al Arhivei de Folclor a Moldovei și Bucovinei. Ca semn de înaltă prețuire, părintele Florin Bucescu a primit în 2011, cea mai înaltă distincție a Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, „Crucea Moldavă”.

În decursul anilor, părintele profesor a avut o bogată activitate de cercetare, redactare și publicare a unor volume și studii, în domeniile: Folclor muzical.

Comentarii