Un monument istoric din Copou a fost declasat chiar dacă Direcţia de Cultură s-a împotrivit
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

sambata, 22.01.2022

Un monument istoric din Copou a fost declasat chiar dacă Direcţia de Cultură s-a împotrivit

GALERIE
Casa Copou Veronica Micle sursa Turist in Orasul Iasi
 • Casa Copou Veronica Micle sursa Turist in Orasul Iasi
- +

Casa din Copou în care a locuit Veronica Micle poate fi demolată oricând. Magistraţii Curţii de Apel au decis radierea clădirii din lista oficială a monumentelor istorice. Plângerea în instanţă a fost făcută de proprietarul unuia dintre apartamentele din imobil, după ce solicitările adresate Ministerului Culturii, Institutului Naţional al Patrimoniului şi Direcţiei Judeţene pentru Cultură i-au fost respinse. Insituţiile invocaseră faptul că nu fusese urmată procedura legală de declasare, lipsind atât avizul Comisiei Naţionale a Monumentelor Istorice (CNMI), cât şi ordinul de ministru necesar.

Imobilul de pe strada Gheorghe Asachi, de lângă căminul E5, a fost clasat în lista monumentelor istorice de interes local în 1992, sub titulatura de „Casa poetei Veronica Micle”. În 1997, una dintre locatarele imobilului a solicitat declasarea din lista monumentelor istorice. Documentaţia tehnică necesară a fost întocmită în cadrul Complexului Muzeal „Moldova”, stabilindu-se că imobilul nu are valoare memorialistică şi nici elemente arhitecturale deosebite.

Referatul prin care se propunea ştergerea clădirii din lista monumentelor istorice a fost înaintat comisiei naţionale de profil. Conform, precizărilor făcute în instanţă de reclamantul Adrian L., locatara fusese informată în 1998 cu privire la finalizarea procedurilor de declasare a clădirii. Cu toate acestea, imobilul nu a fost şters efectiv de pe listă, el apărând în continuare în lista aprobată la nivel naţional în 2004.

Magistraţii Curţii de Apel au respins argumentul Direcţiei Judeţene pentru Cultură conform căruia nu fusese urmată procedura legală de declasare. În 1997 nu exista încă o procedură administrativă stabilită printr-un act normativ, fiind utilizate doar etapele prevăzute într-o circulară emisă de Ministerul Culturii. Ultima etapă prevăzută în circulară era aprobarea declasării în cadrul CNMI. Abia în 2001, situaţia avea să fie reglementată prin lege. „Ceea ce apare ca fiind esenţial în cauză este că potrivit legislaţiei din perioada 1997-1998, manifestarea de voinţă finală care avea efectul declasării unui bun imobil din lista monumentelor istorice era cea exprimată de organul colegial, CNMI.

Or, în speţă, o astfel de voinţă a fost exprimată în şedinţa acestui organ colegial din 7 iulie 1998 şi a fost adusă la cunoştinţa solicitantului la data de 9 iulie 1998. Nu există niciun echivoc în privinţa conţinutului manifestării de voinţă şi nici al asumării sale de singurul organ în drept să ia o astfel de măsură”, au apreciat judecătorii. Aceştia au admis acţiunea formulată de Adrian L. şi au decis radierea casei Veronicăi Micle din lista monumentelor istorice. Sentinţa poate fi atacată cu recurs, în faţa Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Primarul Chirica şi limbajul de mahala

Toni HRIŢAC

Primarul Chirica şi limbajul de mahala

Duritatea de limbaj, libertatea indecentă în apreciere sunt arme politice, dar nu pot fi folosite împotriva unor persoane care nu fac politică. Chiar şi în retorica electorală o asemenea exprimare este de obicei apanajul unor extremişti. Faptul că primarul Iaşului le foloseşte este un derapaj care trebuie sancţionat.

Filmuletul zilei

opinii

Pericolul extremismului

Alexandru CĂLINESCU

Pericolul extremismului

Am întâlnit în ultima vreme mai multe luări de poziţie care atribuiau „intelectualilor” vina pentru ascensiunea extremei drepte. Care intelectuali?

Spaţiile pentru artă din Iaşi. O nouă galerie

George PLEȘU

Spaţiile pentru artă din Iaşi. O nouă galerie

Orice deschidere a unei noi galerii este un act de curaj care trebuie salutat şi sprijinit. O scenă cât mai efervescentă, care va căuta să scape de conservatorism şi provincialismul care au dominat mult prea multă vreme cultura ieşeană, şi care va dori să fie conectată la trendurile globale, va atrage atenţia şi asupra potenţialului creativ local şi va genera mai multe puncte de diseminare a artei contemporane şi educare a publicului.

Critica „de întâmpinare”?

Nicolae CREŢU

Critica „de întâmpinare”?

Nu se mai vorbeşte prea mult, de deja destul de multă vreme, despre o critică de întâmpinare. Ceea ce nu înseamnă, totuşi, că ea ar fi dispărut cu totul, poate, mult mai curând şi de înţeles într-o măsură, doar că a suferit, în noi „contexte”, nu puţine mutaţii, deformări, probabil şi pervertiri. Faţă de ce era ea cel mai adesea, deşi nu lipseau nici atunci simulacrele de „critică”, doar fardate cu aşa o etichetă indulgentă, sub regimul comunist şi controlul lui (nu numai cenzura) asupra activităţii editoriale.

pulspulspuls

Ce Harvard, ce Princeton, ce universităţi de top: uitaţi aicea diplomă, băbăeţ!

Ce Harvard, ce Princeton, ce universităţi de top: uitaţi aicea diplomă, băbăeţ!

Mişcare magistrală, de maestru emerit (nu spunem în ce anume) a rectorul de la „Cuza”, dom’ Tudorel, în aceste zile de plin scandal al pagiatului lucrării de doctorat a premierului Ciucă: a scos şi el la bătaie una din diplomele din sertar, şi nu una oarecare. 

Caricatura zilei

Din cauza Omicron, se lasă cu penalizări

Editia PDF

Bancul zilei

Doi tipi, amândoi casatoriti, stau de vorba: – Nu stiu ce sa ma mai fac! De câte ori vin acasa, dupa ce am ba (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.

  X