Un proiect de la TUIASI care i-ar putea ajuta pe nevăzători, cel mai inovativ din Europa

sâmbătă, 22 decembrie 2018, 02:57
2 MIN
 Un proiect de la TUIASI care i-ar putea ajuta pe nevăzători, cel mai inovativ din Europa

Un proiect realizat de o echipă de cercetători de la Facultatea de Automatică şi Calculatoare din cadrul Politehnicii ieşene a fost desemnat cel mai inovativ din Europa.

Echipa de la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi“ din Iaşi (TUIASI) a fost premiată la competiţia ICT 2018: Imagine Digital – Connect Europe pentru proiectul Sound of Vision, considerat a fi unul dintre cele mai inovative proiecte din întregul continent finanţate din fonduri europene.

Competiţia organizată de Comisia Europeană a avut loc la începutul lunii decembrie la Viena, iar proiectul echipei ieşene a fost selectat din alte peste 1.000 de proiecte din categoria „Tech for Society“. Astfel, proiectul Sound of Vision s-a remarcat ca fiind cea mai bună inovaţie în categoria respectivă, mai fiind alte trei categorii premiate.

„Noi am câştigat categoria, fiind considerat cel mai bun proiect de inovare conform unui juriu de experţi din domeniu. În finală am ajuns prin vot public, votând toată Europa, dar în finală ne-am prezentat proiectul în faţa unui juriu de patru experţi“, a precizat Simona Caraiman, coordonator al proiectului din partea TUIASI.

Proiectul de cercetare Sound of Vision a fost gândit pentru a rezolva problemele nevăzătorilor în a se orienta în mediul înconjurător prin folosirea tehnologiei moderne. A fost creat un dispozitiv care transmite nevăzătorului informaţii sonore şi haptice despre lumea din jur, ajutându-l nu doar să se deplaseze, ci îl informează despre punctele de interes din vecinătatea sa.

Proiectul s-a derulat pe o durată de trei ani, iar finanţarea de patru milioane de euro este de la Comisia Europeană.

Echipa din Iaşi a fost condusă de profesorul Vasile-Ion Manta, iar coordonatorul ştiinţific al proiectului este Simona Caraiman, ambii de la Facultatea de Automatică şi Calculatoare de la TUIASI.

Comentarii