Un reputat chimist italian, Doctor Honoris Causa al Universităţii Tehnice Iaşi

luni, 16 septembrie 2019, 01:50
2 MIN
 Un reputat chimist italian, Doctor Honoris Causa al Universităţii Tehnice Iaşi

Senatul Universităţii Tehnice „Gheorghe Asachi“ din Iaşi va acorda titlul de Doctor Honoris Causa profesorului Antonio Marzocchella de la Universitatea „Federico II“ din Napoli, Italia, în cadrul şedinţei festive de astăzi. Ceremonia se va desfăşura în Sala de Conferinţe a Senatului – corp T Rectorat, începând cu ora 11.00. 

Personalitate marcantă a vieţii academice şi ştiinţifice europene, dr. Antonio Marzocchella este profesor de Sisteme Chimice şi Biotehnologice în cadrul Facultăţii de Inginerie, Departamentul de Inginerie Chimică, Materiale şi Producţie Industrială din Universitatea „Federico II“, Napoli, Italia (L’Università degli Studi di Napoli „Federico II“) fondată de împăratul Frederic al II-lea al Sfântului Imperiu Roman la 5 iunie 1224, fiind una dintre primele universităţi din lume şi cea mai veche universitate laică. Unul dintre cele mai renumiţi studenţi ai acestei universităţi a fost teologul şi filosoful Toma de Aquino. „În acest context, prof. Marzocchella se distinge în comunitatea academică internaţională prin contribuţiile în elaborarea, dezvoltarea şi coordonarea de cercetări în domeniile inginerie chimică, biotehnologie industrială şi biotehnologia mediului înconjurător. 

A publicat peste 250 lucrări ştiinţifice, din care peste 70% in jurnale cu factor de impact mediu-mare (peste 1.800 citări, H^24, în Web of Science). Este autor al unor brevete de invenţie care aduc contribuţii substanţiale la optimizarea proceselor, perfecţionarea echipamentelor şi aplicarea tehnologiilor curate. De asemenea, a coordonat proiecte naţionale şi europene în care universitatea este coordonator sau partener şi a desfăşurat activităţi multiple ca cercetător invitat la instituţii academice şi de cercetare din întreaga lume“, au precizat reprezentanţii TUIASI. În colaborare cu prof.dr. Maria Gavrilescu, de la TUIASI, Antonio Marzocchella este promotorul unui acord de cooperare internaţională între Departamentul de Inginerie Chimică, Materiale şi Producţie Industrială, din Universitatea „Federico II“ din Napoli şi Departamentul Ingineria şi Managementul Mediului din Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi“ din Iaşi, semnat în anul 2012. 

Comentarii