Un scenariu „bombă”. PNL îşi poate recâştiga majoritatea în CL nu mărindu-şi numărul consilierilor, ci micşorând consiliul

joi, 02 noiembrie 2023, 02:50
6 MIN
 Un scenariu „bombă”. PNL îşi poate recâştiga majoritatea în CL nu mărindu-şi numărul consilierilor, ci micşorând consiliul

Liberalii îşi pot recâştiga majoritatea în Consiliul Local (CL) fără a mai orchestra un caz de „trădare” din rândul partidelor de opoziţie. Acest lucru este posibil printr-o conjunctură politică care a prins „viaţă” după demisia a doi consilieri USR.

Dacă USR nu-i va putea înlocui pe aceştia, iar verificările „Ziarul de Iaşi” au revelat că sunt probleme în acest sens, atunci cele 13 voturi ale PNL (11 consilieri) şi PMP (2 consilieri) ar fi îndeajuns pentru a vota orice proiect de hotărâre (inclusiv numirea unui nou viceprimar), cu excepţia acelor iniţiative care vizează vânzarea de terenuri.

„Majoritatea absolută în CL (50% plus unul, n.r.) se raportează la numărul de consilieri în funcţie, în timp ce majoritatea calificată (două treimi, n.r.) se raportează la numărul de consilieri aleşi”, potrivit unor jurişti consultaţi de ZDI.

Consiliul Local Iaşi are 27 de membri, dar, odată cu plecarea celor doi consilieri USR, numărul de consilieri în funcţie va fi 25. „Majoritatea absolută este primul număr natural strict mai mare decât jumătate din totalul membrilor în funcţie”, se arată în Codul Administrativ.

Astfel, cele 13 voturi vor fi suficiente pentru PNL-PMP să-şi aprobe proiectele dorite, cel puţin temporar (zile sau săptămâni), până când USR îşi va găsi supleanţii: conform Codului Administrativ, supleanţii pot depune jurământul după vacantarea locului şi validarea lor de către instanţă. Această „perioadă-tampon” (între vacantare mandat şi validare mandat supleant) redă liberalilor majoritatea în plen, iar ea se poate prelungi dacă USR nu îşi va găsi supleanţii.

Culmea, chiar dacă au probleme în a-i înlocui pe cei doi consilieri demisionari, USR va dezbate o posibilă excludere a fostului lider de grup din CL (Răzvan Timofciuc), după ce acesta a lansat un atac acid la conducerea filialei şi a cerut demisia şefilor. Între timp, Timofciuc a scris şi el o demisie: cea din poziţia de lider de grup al USR în CL, el rămânând consilier local.

Şefii USR Iaşi au susţinut ieri că nu vor fi „probleme” în a-i înlocui pe consilierii demisionari, dar au nominalizat cu greu abia numele unei singure persoane.

Lista USR la alegerile locale din 2020 nu a fost completă

În 2020, USR Iaşi a depus o listă cu doar 26 de nume pentru Consiliul Local (faţă de maximul de 34, care include şi o rezervă de 7 persoane). Dintre aceştia, doar 11 mai sunt pe lista suplimentară pentru un mandat de consilier local. Dar, numărul lor se reduce întrucât cei mai mulţi dintre ei se află în una dintre următoarele situaţii: nu mai au domiciliul în municipiul Iaşi, au demisionat între timp din partid, sunt susţinători ai noului partid care va fi înfiinţat de către Cosette Chichirău sau, pur şi simplu, nu au mai fost prezenţi în „viaţa” de partid din anul 2020 (nu au cotizaţiile achitate la zi).

Reporterul ZDI a insistat ieri la o conferinţă de presă a USR ca şeful filialei municipale (Filip Havârneanu) să nominalizeze înlocuitorii celor doi demisionari. După ce a enumerat unele profesii, deputatul a indicat un singur nume – un cadru didactic care, în această perioadă, se află în străinătate (în concediu).

„Următoarele persoane care intră sunt profesori…, noi acum discutăm cu aceste persoane pentru a vedea dacă în continuare sunt în Iaşi, dacă sunt…, avem o problemă, de exemplu, există o persoană care este în Suedia, nu ştim dacă se va întoarce. Gabriela Cojocaru este una dintre ele, este profesoară la Haşdeu, va mai fi, avem o doamnă care este farmacistă, avem oameni care sunt din CFR, oameni angajaţi la UAIC, lista continuă cu foarte multe nume, dar prima este Gabriela Cojocaru, a doua trebuie să verificăm dacă este în continuare în ţară, pentru că ştim că a vrut să se mute şi aşteptăm acum răspunsul de la ea, dacă va reveni la Iaşi”, a declarat Filip Havârneanu.

Problemele legate de înlocuirea celor doi consilieri au fost confirmate şi de surse politice. În context, amintim că şi un al treilea consilier USR a vrut să-şi dea demisia din CL zilele trecute, dar a revenit asupra deciziei în ultima clipă. Nu e clar dacă acest consilier va mai recuge la acest gest în viitorul apropiat.

„Avem în continuare, şi vreau să subliniez, oameni valoroşi care vor intra în locul celor care au demisionat, nu este niciun fel de problemă privind completarea mandatelor pe care le-am primit de la ieşeni, sunt oameni foarte faini, vom urma procedurile statutare de înlocuire”, a comentat senatorul Marius Bodea, candidat USR la Primărie.

CITESTE SI: Cutremur în politica locală – Proiecte în serie căzute la vot: PNL şi Chirica nu mai au majoritate în CL. Degringoladă şi la USR

Chiar dacă USR va reuşi să nominalizeze cele două persoane, liberalii ar putea profita de faptul că mandatele acestora trebuie validate de către instanţă, iar, în trecut, au fost cazuri când astfel de acţiuni s-au prelungit din diverse motive obiective. Astfel, majoritatea cu 13 voturi ar putea fi în vigoare pentru o perioadă mai mare de timp, iar cele două partide (PNL şi PMP) vor putea să voteze un nou viceprimar şi să aprobe orice proiect de hotărâre, mai puţin acele iniţiative care presupun vânzarea de terenuri.

USR discută despre posibila excludere a fostului lider de grup

Între timp, la USR a mai avut loc o demisie: Răzvan Timofciuc a demisionat din poziţia de lider de grup al consilierilor locali ai USR, după ce a atacat acid conducerea filialei.

„În următoarea şedinţă de birou judeţean, împreună cu colegii mei, vom analiza cele postate de colegul nostru Răzvan Timofciuc şi vom lua o decizie în consecinţă. Cert este că nu vom tolera acte de indisciplină, nu vom tolera acte care duc la încălcarea regulamentelor interne şi a statutului”, a declarat şeful filialei, Ştefan Tanasă.

De cealaltă parte, Timofciuc a precizat că şi-a dat demisia din poziţia de lider de grup a USR în CL întrucât a fost „exclus de facto din tot ce înseamnă politica USR pentru alegerile locale”.

„Nu vreau să girez cu această calitate (lider de grup, n.r.) tâmpeniile pe care le decid alţii fără să mă consulte. 99,9% dintre ieşeni habar nu au cine este cel care, pe acest ton marţial, se apucă să mă analizeze. Ar trebui să analizeze haosul din organizaţie şi că speranţele ieşenilor care şi-au pus încrederea în noi sunt distruse de această conducere ruptă de realitate”, a comentat Timofciuc, el fiind în continuare consilier local.

În toată această degringoladă care există în cadrul USR amintim şi cazul fostului viceprimar Cezar Baciu (ex-USR), eliberat din funcţie zilele trecute. Astfel, la acest moment, există doar 26 de consilieri în funcţie, dar pentru Baciu, USR a găsit rapid un supleant (Emanuel Zanoschi, cadru universitar) – şi în acest caz, însă, procedurile sunt la fel ca în cazul celor doi consilieri USR demisionari. 

Comentarii