(UPDATE) Protest după ce o gravidă infectată cu coronavirus a fost dusă la Elena Doamna să nască

miercuri, 25 martie 2020, 11:07
4 MIN
 (UPDATE) Protest după ce o gravidă infectată cu coronavirus a fost dusă la Elena Doamna să nască

O pacientă testată pozitiv cu noul coronavirus, dar asimtomatica, a fost transferată la ora 11.00 la Maternitatea Elena Doamna din Iași pentru a naşte.

Momentul a creat panică în rândul angajaților, care au organizat un protest ad-hoc în curtea unității medicale, spunând pe de o parte că le lipsesc echipamentele de protecție necesare pentru a putea trata astfel de pacienți, iar pe de altă parte susțin că spitalul lor nu era de gardă, iar pacienta trebuia să fie trimisă către Maternitatea Cuza Vodă.

La fața locului au fost prezenți și jandarmi care au asigurat liniștea și au discutat cu cadrele medicale.

Managerul unității medicale, Gabriel Martinescu, susține faptul că revolta cadrelor medicale este justificată pentru că, din punctul său vedere, garda în ziua de astăzi trebuia să fie asigurată de cealaltă maternitate din Iași, Cuza Vodă. Într-o declarație oferită presei, el a precizat că în momentul de față există echipamente pentru a trata doar două paciente infectate cu noul COVID-19 care ar putea să nască la Elena Doamna, spunând că este un consum foarte mare de materiale de protecție pentru un pacient, de aproximativ 60.

„Reacția angajaților a fost datorată nelămuririi situației – de ce noi, ca spital, să avem acest caz și nu Spitalul Cuza Vodă? Țin să vă spun că întreg personalul, chiar cu acea stare de panică existentă, și-a dus la îndeplinirea misiunea și anume să intre în sală și să ajute acea mamă”, a declarat Gabriel Martinescu.

Într-o postare de pe pagina de Facebook a Consiliului Județean Iași, aceștia precizează că Maternitatea „Elena Doamna” fusese desemnată încă de acum două săptămâni pentru preluarea unor astfel de urgențe.

Reamintim faptul că în urmă cu 10 zile o doctoriță a unității medicale, Diana Popovici, a postat un mesaj pe Facebook în care se plângea de faptul că în cursul gărzii din ziua de duminică a trebuit să realizeze de urgență o operație de cezariană la o pacientă care se afla în autoizolare la domiciliu, existând șansele ca aceasta să fie contaminată cu noul coronavirus. În mesajul ei, medicul a scris că nu existau echipamente de protecție suficient de performante pentru a trata pacienții infectați cu COVID-19, și că a efectuat procedura alături de echipa chirurgicală purtând două rânduri de măști, două rânduri de mănuși și halatul steril.

UPDATE: Cititi mai jos poziţia oficială a Maternităţii “Cuza Vodă” şi documentul DSP în care se precizeaza ca toate cazurile confirmate cu coronavirus vor fi preluate de clinica “Elena Doamna”.

"Referitor la declarațiile făcute de medicii de la Spitalul Clinic de Obstetrică Ginecologie Elena Doamna Iași, potrivit cărora spitalul lor nu era de gardă și pacienta ar fi trebuit dusă la Spitalul Clinic de Obstetrică Ginecologie ”Cuza Vodă” Iași, facem următoarele precizări:

–       Potrivit adresei cu nr. 9849 din 23.03.2020 a Direcției de Sănătate Publică Iași, pe perioada cât situația o impune, toate cazurile confirmate cu COVID 19 si care necesită desfășurarea de activități medicale în acordarea asistenței obstetricale și rezolvarea patologiei ginecologice să fie preluate de către Spitalul Clinic de Obstetrică Ginecologie Elena Doamna Iași.

–       Am trimis la Spitalul Elena Doamna 3 echipamente complete de protecție, precum și un medic de gardă, care să se ocupe de caz.

În contextul actual, este vital să menținem Spitalul Clinic de Obstetrică Ginecologie ”Cuza Vodă” Iași pentru asigurarea asistenței medicale pentru pacientele din întreaga Moldovă și NU NE permitem să ajungem în situația unor alte spitale mari din țară.

Credem că doar colegialitatea, ajutorul reciproc și respectarea regulilor ne pot face să traversăm cu bine această perioadă. Comunicarea deficitară și lipsa colaborarii între medici poate conduce la o creștere a stării de panică la nivelul personalului medical și poate perturba grav activitatea medicală și încrederea populației în serviciile de sănătate. (Dr. Bogdan Doroftei, director medical Spitalul Clinic de Obstetrică Ginecologie ”Cuza Vodă” Iași)."

 

Comentarii