Uriaşul depozit logistic Kaufland, de 7 ha spaţii pentru marfă, de la Brătuleni: detalii exclusive. Plus un nou magazin, în Bularga

sâmbătă, 03 iunie 2023, 01:50
4 MIN
 Uriaşul depozit logistic Kaufland, de 7 ha spaţii pentru marfă, de la Brătuleni: detalii exclusive. Plus un nou magazin, în Bularga

Depozitul logistic al Kaufland de la Miroslava (Brătuleni) a intrat pe ultima sută de metri în procesul de autorizare. Raportul de mediu va fi supus dezbaterii publice la finalul lunii iunie şi, foarte posibil, în luna iulie va fi emisă autorizaţie de construire. „Ziarul de Iaşi” a analizat documentaţia de mediu depusă de către beneficiar şi vă prezintă detalii în premieră despre cel de-al treilea centru logistic al lanţului de retail de la nivel naţional.

Spaţiile de depozitare vor avea o suprafaţă utilă de aproape 70.000 mp (7 ha). În depozitul de la Miroslava (Brătuleni, în spate la Metro) vor fi stocate materiale şi mărfuri care vor aproviziona magazinele Kaufland din zona de nord-est a ţării şi nu numai. Odată ce lucrările vor începe, termenul de execuţie este de 24 de luni.

Zona de construire a devenit un nou pol de dezvoltare industrială şi logistică a Iaşului, lucru care a devenit posibil după ce Primăria Miroslava a lansat parcul industrial, realizând investiţiile necesare pentru modernizarea infrastructurii rutiere şi a reţelelor de utilităţi.

Kaufland deţine peste 40 ha, lângă Metro

Centrul Regional Multifuncţional Kaufland va fi amenajat lângă Parcul Industrial I Miroslava, în apropiere de Metro. Prin intermediul acestui proiect vor fi construite hale de depozitare, alături de spaţii administrative, cu un regim de înălţime parter, mezanin şi 2 etaje.

Accesul către centru va fi asigurat de drumurile interioare din parcul industrial, căi rutiere care asigură legătura cu drumul european şi şoseaua de centură. Amprenta la sol a spaţiilor de depozitare va fi de aproape 62.000 mp, în timp ce suprafaţa utilă va ajunge la 67.000 mp.

În documentaţia de mediu se arată că o suprafaţă de 24 hectare va avea destinaţia de spaţiu verde, urmând a fi făcute şi plantări. De asemenea, proiectul prevede amenajarea unei pasarele pietonale (250 mp), în timp ce partea carosabilă şi aleile pietonale vor avea o suprafaţă totală de circa 80.000 mp.

„Structura de rezistenţă va fi o construcţie în cadre, cu stâlpi şi grinzi din beton armat prefabricat. Placa suport pardoseală va fi realizată din beton armat. În funcţie de destinaţia spaţiilor interioare, pereţii de compartimentare vor fi de mai multe tipuri: din beton armat prefabricat sau monolit, gips-carton, zidărie şi panele tip sandwich pentru camerele frigorifice”, se arată în raportul de mediu.

În ceea ce priveşte parcajele, proiectul prevede amenajarea a 700 de locuri de parcare, în condiţiile în care 120 dintre acestea vor fi pentru camioane, iar minimum 20% din locurile destinate vehiculelor mici (580) vor fi prevăzute cu staţii de încărcare electrice.

În raport se arată că se va produce o aglomerare a traficului în zonă, având în vedere şi dezvoltările industriale din vecinătăţi, dar beneficiarul susţine că circulaţia poate fi fluidizată corespunzător „printr-o sistematizare eficientă a accesurilor şi ieşirilor din parcări”.

„Proiectul implică suplimentarea zonei cu maşini şi persoane. Odată cu realizarea proiectului, se aşteaptă ca traficul în zonă să se aglomereze, însă datorită proiectării eficiente, traficul nu va fi semnificativ îngreunat, chiar dacă se suplimentează numărul de maşini.

În ansamblu, proiectul va contribui la aglomerarea zonei, însă în limite acceptabile, având în vedere proiectele învecinate şi capacitatea de preluare a traficului existent”, se arată în documentaţie. Toată suprafaţa de peste 40 hectare va fi împrejmuită cu un gard înalt de 2 metri.

Ofensivă de investiţii Kaufland la Iaşi

În ultimii ani, lanţul de retail a pornit o ofensivă la Iaşi, Kaufland având cele mai mari investiţii din capitala Moldovei pe piaţa de profil. Anul trecut, compania a deschis magazinul din Tătăraşi şi are în proces de autorizare alte două hipermarketuri: unul în CUG şi celălalt în Galata.

Acestor două proiecte li se adaugă o investiţie de o amploare ceva mai mare: un parc de retail în Bularga, care va fi amenajat pe un teren de 6,4 hectare, suprafaţă care a făcut parte din Moldomobila. Despre acest proiect încă nu sunt cunoscute foarte multe informaţii, având în vedere că demersurile pentru realizarea Planului Urbanistic Zonal (PUZ) au început în a doua jumătate a anului trecut.

„Amenajare parc retail, galerii comerciale, amenajare acces auto şi pietonal, parcare, amplasare mijloace publicitare şi gospodărire de apă”, este obiectul PUZ-ului. Cert este că Kaufland a investit deja 10 milioane euro în proiectul de la fosta Moldomobila, acesta fiind preţul de achiziţie al terenului.

De asemenea, din obiectul PUZ-ului, rezultă că Kaufland nu se va limita doar la construirea unui magazin „tradiţional”, ci parcul de retail va cuprinde şi alte spaţii comerciale pentru partenerii lanţului de hipermarketuri. 

Comentarii