VIAŢA CETĂŢII: Castanii porceşti din Iaşi au parte de o moarte lentă din cauza unei molii
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 07.03.2021

VIAŢA CETĂŢII: Castanii porceşti din Iaşi au parte de o moarte lentă din cauza unei molii

GALERIE
castan
  • castan
- +

Suntem în plină vară, dar încă din luna iunie frumoasele frunze palmat-compuse ale castanului porcesc (Aesculus hippocastanum L.) sunt “ruginite”, au devenit nefolositoare arborilor şi total inestetice în cadrul peisajului estival predominant verde. Aleea principală, dar şi exemplarele alăturate din Parcul Expoziţiei arată ca în perioada căderii frunzelor la foioase... Le “plângi de milă” bieţilor castani, dar noi, ieşenii, încă nu-i putem ajuta cu nimic, deşi toamna, în ultimii ani, au fost adunate şi îndepărtate toate frunzele din zonă care conţineau pupele (crisalidele) moliei miniere, pregătite de iernare!

Care este situaţia castanului porcesc?

Castanul porcesc este o specie exotică, introdusă la noi tocmai de prin secolele XVI-XVII, ca arbore de parc sau de-a lungul străzilor. El este originar din Asia Mică şi părţile muntoase ale Greciei, unde ajunge până la 30 m înălţime şi la diametre de 1,5 metri. Înfloreşte anual, cu remarcabilele lui panicule erecte de 30 cm înălţime şi produce acele capsule ţepoasem globulare, ce conţin 1-2 castane cu înveliş brun-lucitor ca de mobilă. În Europa, mai este denumit “castan sălbatic” sau “castanul calului”.

În ceea ce priveşte ecoprotecţia umană, respectiv asigurarea umbrei, coborârea temperaturii sub coronament, sporirea locală a umidităţii aerului datorită propriei transpiraţii etc., castanul porcesc se aseamănă cu teiul argintiu. Până în urmă cu 20-25 de ani, castanul porcesc nu era ameninţat de insecte.

Molia minieră a castanului porcesc (Cameraria ohridella)

Molia minieră a produs atacuri puternice asupra frunzelor de castan porcesc, mai ales după anul 1990, în toată Europa sudică şi mijlocie. Fluturaşul păros, cu anvergura aripilor de 10 mm şi o culoare maronie-cenuşie, depune şi lipeşte ouăle pe frunzele de castan sălbatic cu flori albe (cei cu flori roşii sunt evitaţi de către molie). După câteva zile, micuţa larvă înţeapă epiderma frunzei şi se hrăneşte cu mezofilul frunzei dintre cele două epiderme, fiind apărată de prădători/ consumatori şi de intemperii. După 3-4 săptămâni, ajunsă la maturitate, larva se împupează. După 2-3 săptămâni ies fluturii din frunze, se împerechează şi depun o nouă serie de ouă. În decurs de un sezon de vegetaţie, pot apărea 3-4 generaţii de molii miniere. Iernarea se face în stadiul de pupă, în frunzele căzute pe jos.

Din cauza vieţii “miniere” de larvă protejată de cele două epiderme ale frunzei, a perioadei scurte de viaţă a fluturaşilor, a datei puţin previzibile a zborului de împerechere şi mai ales a lipsei duşmanilor naturali, în oraşul Iaşi, Cameraria ohridella n-a putut fi combătută.

Cum este combătută Cameraria ohridella în Europa?

În Europa Centrală şi Sudică, molia minieră a frunzelor de castan sălbatic este combătută prin injectarea fiecărui arbore arbore cu insecticide de tipul “dimilin” (diflubenzurom), “imidacloprid”, “abamectin”, “confidor WG”, “acetamiprid” etc. Deoarece primul tratament se face după scuturarea florilor de castan, pentru protecţia albinelor, sunt ucise numai moliile din generaţia a II-a şi a III-a, într-o proporţie totală de 82%.

Deocamdată această molie minieră nu atacă frunzele castanilor cu flori roşii: Aesculus x Carnea (hibrid euramerican); Aesculus Pavia (nord-american); Aesculus Discolor (nord-american). Literatura de specialitate semnalează faptul că uneori Cameraria Ohridella se instalează şi pe frunze de arţar şi paltin, dar noi n-am descoperit acest aspect.

Totuşi, ce s-ar putea face la Iaşi împotriva moliei?

Singura soluţie care se întrevede în prezent este specializarea unui tânăr absolvent universitar de la Serviciile Publice în activitatea de injectare a arborilor afectaţi şi achiziţionarea (spre exemplu din Italia) a unui instrumentar complet, inclusiv insecticidele standard şi echipamentul de protecţie.

Noi am constatat că în peste 30 de ţări, de pe toate continentele, combaterea bolilor şi a dăunătorilor se practică prin metoda injectării arborilor. Această metodă este cea mai ecologică cu putinţă, fără împrăştierea otrăvurilor în mediul înconjurător.

Ing.dr. Ionel LUPU
Asociaţia Dendro-Ornamentală “Anastasie Fătu” - Iaşi

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Proiectele, iluzii în fotbalul ieşean

Nicolae GRECU

Proiectele, iluzii în fotbalul ieşean

Atunci, când Politehnica va fi un club puternic, când Copoul va fi un punct de atracţie pentru fotbaliştii din toată Moldova, atunci ne putem gândim şi la antrenorul necesar pentru a râvni la performanţă

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

Monumenta linguae Dacoromanorum. Scurt istoric al unui proiect filologic major (IV)

Eugen MUNTEANU

Monumenta linguae Dacoromanorum. Scurt istoric al unui proiect filologic major (IV)

În foiletonul de faţă autorul evidenţiază rolul pe care l‑a jucat proiectul MLD la trezirea printre tinerii cercetători a interesului pentru studiile biblico-filologice.

Hirotonie de Episcop: Preasfinţitul Nichifor Botoşăneanul

pr. Constantin STURZU

Hirotonie de Episcop: Preasfinţitul Nichifor Botoşăneanul

Mâine va fi hirotonit noul Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, Nichifor Botoşăneanul, ales de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în şedinţa sa din 25 februarie 2021. Acest post de Episcop-vicar era vacant după ce, anul trecut, Preasfinţitul Părinte Calinic Botoşăneanul a fost ales şi întronizat Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor. Vorbim, aşadar, despre un eveniment rar, un moment istoric. În Catedrala Mitropolitană din Iaşi, precedenta hirotonie de episcop săvârşită a fost tocmai cea a Preasfinţitului Calinic Botoşăneanul, în urmă cu 30 de ani, pe 25 martie 1991.

Ce înseamnă să ai de-a face cu o lume mult prea complexă ca să o poţi înţelege pe deplin? (I)

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Ce înseamnă să ai de-a face cu o lume mult prea complexă ca să o poţi înţelege pe deplin? (I)

Azi vă voi familiariza cu câteva dintre ideile şi teoriile unui om de ştiinţă, eseist, filozof şi fost trader, unul dintre cei mai cunoscuţi şi urmăriţi specialişti în înţelegerea probabilităţii, incertitudinii şi riscului. Fie că vorbim de lebădă neagră, (anti)fragilitate, sisteme complexe, stresor, şoc, criză, instabilitate, volatilitate sau predictibilitate, aceste noţiuni sunt extrem de criticate de către multe gulere scrobite ale orgolioşilor scientişti.

pulspulspuls

Suferinţele discrete ale madamei

Suferinţele discrete ale madamei

Una mai molcuţă, de uichend, pe azi, dacă tot e sâmbătă şi e aşa frig afară. Şi ce ar putea fi mai moale şi mai pufos decât opera lirică, stimaţi telespectatori, şi mai ales graniţa penală a acesteia cu politichia mâloasă de Bahlui? 

Caricatura zilei

De citit

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.