VIDEO: Doi prichindei de la grădiniţa Prințesa Anastasia din CUG, confirmaţi cu COVID

miercuri, 01 iulie 2020, 13:13
5 MIN
 VIDEO: Doi prichindei de la grădiniţa Prințesa Anastasia din CUG, confirmaţi cu COVID

Două cazuri de COVID-19 la grădinița Prințesa Anastasia din Iași. Ultimul a fost confirmat aseară. Primul copil a fost contaminat în familie, al doilea a luat de la primul și a fost confirmat aseară. 

UPDATE: "Cei doi copii se află internați la spital. Unul încă din garda de vineri, iar celălalt internat de ieri cu mama care este tot pozitivă. Copiii nu ridică probleme din punct de vedere al infecției cu SARS CoV2", a declarat Carmen Dorobăț, managerul Spitalului de Boli Infecțioase.

UPDATE: Iuliana Tăutu, managerul grădiniţei, a menţionat faptul că doreşte să sublinieze faptul că unitatea şcolară a luat toate măsurile necesare pentru preîntâmpinarea unor astfel de cazuri. Aceasta povesteşte şi modul în care s-a infectat fetiţa, primul copil infectat. „Fetiţa a intrat în contact, înainte de data de 22 iunie, cu o bunică venită probabil din Suceava. Ulterior, pe 29 iunie, am fost anunţaţi de către părinţi de faptul că fetiţa este confirmată pozitiv şi la fel unul dintre părinţi. Ulterior, un alt copil din grupă a prezentat simptome. Noi ne-am asigurat în permanenţă că se respectă toate măsurile, părinţii aveau obligaţia, în declaraţia pe propria răspundere, să menţioneze dacă au intrat în contact cu vreun caz suspect de Covid-19, noi facem triaj epidemiologic la intrare, părinţii intră doar cu mască, copiii au papuci de schimb şi se dezinfectează la intrare pe mânuţe. Noi am igienizat toate spaţiile imediat ce am fost informaţi de primul caz, dar având în vedere că este vorba de copii din aceeaşi grupă nu a putut fi preîntâmpinat cel de-al doilea caz. În urma informării de către DSP că este încă un copil confirmat, grădiniţa este închisă pentru următoarele 14 zile, iar în această perioadă se va realiza din nou igienizarea în totalitate a spaţiilor”, a precizat managerul.

UPDATE: A fost informat și Inspectoratul Școlar Județean Iași. Reprezentanții ISJ Iași au spus că vor luat toate măsurile necesare, chiar dacă este vorba de o unitate de învățământ privată. ISJ Iași se va asigura că acei copii sau personalul să nu intre în contact cu cei de la alte grădinițe din oraș.

TEXT INITIAL: Ambii sunt internați la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași. 26 de copii și 6 angajați se află în izolare la domiciliu și momentan cursurile la grădiniță sunt suspendate. Activitatea ar urma să fie reluată după dezinfectarea completă a spațiilor. Reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Iași au menționat că ei știu doar de suspiciuni de infectare cu Covid-19 la acea grădiniță din zona CUG. Aceștia așteaptă deocamdată confirmarea reprezentanților DSP Iași, care nu au informat deocamdată inspectoratul școlar. Reprezentanții ISJ Iași au menționat că vor reveni cu informații suplimentare și cu măsurile care se vor lua în momentul confirmării.

Poziţia DSP faţă de cele două cazuri de la Grădiniţa din CUG

Pe data de 27 iunie 2020 a fost confirmat cu noul coronavirus un copil înscris la o grădiniţă particulară cu program prelungit din municipiul Iaşi. Acesta este contact direct cu un caz confirmat din familie şi având în vedere apariţia unor uşoare simptome, a fost testat şi confirmat ulterior cu COVID-19. A fost luată imediat măsura izolării la domiciliu a tuturor contacţilor direcţi, copii, părinţi şi personal educativ.

Cititi si: 326 noi cazuri de coronavirus în ultimele 24 de ore, 16 decese

Gradiniţa cu program prelungit a început activitatea pe data de 16 iunie şi conform anchetei epidemiologice, la apariţia primului caz de coronavirus erau 26 de copii înscrişi pentru activitati recreative şi 6 angajaţi. În urma apariţiei simptomelor la un alt copil înscris la aceeaşi unitate de învăţământ preşcolar, conform metodologiei a fost efectuată testarea acestuia. În cursul serii trecute, a fost confirmat pozitiv cu noul coronavirus. Ambii copii sunt internaţi la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva” Iaşi, iar starea de sănătate este bună.            

În unitatea de învăţământ preşcolar au fost efectuate operaţiuni de igienizare şi acestea vor fi efectuate şi în perioada următoare. Ancheta epidemiologică este în curs de desfăşurare.

Reamintim ca potrivit Hotărârii Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă nr. 28 din 11 iunie 2020, în cadrul căreia s-a decis ”reluarea activităţii în creşe, grădiniţe şi afterschooluri”, a fost elaborat un ghid pentru organizarea unităţilor de învăţământ preşcolar din sistemul public, pentru primirea copiilor la activităţi recreative în perioada vacanţei de vară. Conform acestui ghid, suprafaţa alocată unui copil trebuie să fie mai mare de 4 metri pătraţi, iar jucăriile care nu pot fi dezinfectate trebuie eliminate. Copiii care vor avea temperatură mai mare de 37,3 grade vor fi izolaţi într-o cameră specială. Educatorii vor avea măşti de protecţie pe care trebuie să le înlocuiască din 4 în 4 ore. Părintele trebuie să-i măsoare temperatura copilului acasă, iar cei mici trebuie să renunţe la jucăriile preferate. La intrare îi va aştepta unul dintre angajaţii grădiniţei pentru triajul epidemiologic, iar cei din familie nu vor mai avea voie în interior. Educatorul va spăla copilul pe mâini la intrarea în grădiniţă şi îl va duce pe un traseu bine stabilit spre sală. Personalul grădiniţei va ajuta copiii să se spele pe mâini înainte şi după fiecare masă, după somn sau dacă strănuta, dar şi la plecare. Activităţile în aer liber vor reprezenta o proporţie cât mai mare din program, iar afară pot fi în acelaşi timp mai multe grupe, însă cu distanţa de 2 metri între ele.

 

Comentarii