(VIDEO-FOTO) Peste 100 de primari din Basarabia şi România au semnat la Iaşi o declaraţie de unire

sâmbătă, 10 martie 2018, 10:15
2 MIN

Primarii unionişti din Basarabia şi România se întâlnesc în aceste moment la Iaşi pentru a semna un memorandum pro-unire. Întâlnirea are loc la Palatul Culturii.

(UPDATE 12:43) Primarul Mihai Chirica a citit rezoluţia Ligii Aleşilor Unionişti, după care participanţii l-au ales preşedinte. Vicepreşedinte a fost ales primarul localităţii Cimişlia, prima care a semnat declaraţia de unire cu România.

(UPDATE 11:53) În cuvântul lor, participanţii au pledat pentru desfiinţarea hotarului de la Prut, pentru o mai mare implicare a Parlamentelor de la Bucureşti şi Chişinău şi a altor instituţii în pregătirea mult doritei reveniri a Moldovei Răsăritene la Patria Mamă. Totodată, cei prezenţi au menţionat ziua de duminică, 25 martie, când, în centrul Chişinăului, moldovenii vor marca printr-o mare adunare împlinirea a 100 de ani de la unirea Basarabiei cu România (eveniment istoric ce s-a petrecut pe 27 martie 1918).

Cititi si: Ce spune Meleșcanu despre declarația de unire adopată la Iași și în Basarabia

(UPDATE 11:34) Participanţii la prima conferinţă a aleşilor locali unionisti din Republica Moldova şi România vor adopta o rezoluţie "întru realizarea cât mai grabnică şi mai armonioasă a acestui nobil deziderat de reîntregire a neamului nostru".


(UPDATE) La eveniment participă 106 primari, viceprimari sau consilieri din localităţile de peste Prut care au semnat declaraţii de unire cu România. Aproximativ 15% dintre localităţile Moldovei Răsăritene au semnat aceste declaraţii. Sunt prezenţi primarul Mihai Chirica, viceprimarul Gabriel Harabagiu, George Simion (Acţiunea 2012), Aurica Ichim, directorul Muzeului Unirii, Gheorghe Cliveti, directorul Institutului de Istorie "A. D. Xenopol", Claudiu Lucian Topor de la Facultatea de Istorie. "Nu de Dodon ne facem griji, ci de faptul că sunt mulţi Dodoni printre noi", a spus Mihai Chirica în discursul lui.

(TEXT INITIAL) Ei vor forma şi o Ligă a Aleşilor Locali Unionişti. Din această Ligă, fac parte, deocamdată, primarii din 100 localităţi din Republica Moldova care şi-au exprimat în scris dorinţa de unire a Basarabiei cu România. Din România, s-au înscris primarii din două oraşe, al Iaşului şi al unei localităţi din judeţul Bistriţa Năsăud.

Comentarii