LIVE Zi lungă, astăzi, în adminstraţie: Chirica şi Alexe caută „votul de aur” pentru aprobarea bugetelor UPDATE

luni, 12 februarie 2024, 02:50
6 MIN
 LIVE Zi lungă, astăzi, în adminstraţie: Chirica şi Alexe caută „votul de aur” pentru aprobarea bugetelor UPDATE

Autorităţile locale şi judeţene vor dezbate astăzi bugetele pe anul în curs. Ambele situaţii sunt problematice din punct de vedere politic: la Consiliul Judeţean (CJ) nu există siguranţa aprobării bugetului, iar, la Consiliul Local (CL), totul depinde de alegerea celui de-al doilea viceprimar.

Ședința CJ poate fi urmărită mai jos:

UPDATE ORA 11:15

Votul i-a surprins pe consilierii social-democrați, pentru că până ieri se știa că doi dintre aleșii liberali nu puteau să voteze pe motiv de incompatibilitate. Între timp, la CJ a ajuns "dezlegarea" de la Agenția Națională de Integritate, care menționa un caz similar de la CJ Neamț. Astfel, "cel mai mare buget din istoria de 30 de ani a Consiliului Județean", cum l-au prezentat șefii CJ, a fost adoptat cu voturile celor 17 consilieri prezenți in corpore, al președintelui Costel Alexe și al consilierului PMP Adrian Acostoaiei.

 

UPDATE 11:00

La rândul lui, liderul grupului PSD, Cristian Stanciu, a anunțat retragerea amendamentelor pe care le-au pregătit aleșii social-democrați și că aceștia nu vor vota proiectul de buget al județului pe 2024.

Cu 19 voturi "pentru", bugetul CJ a  fost votat. Niciun amendament propus de cei de la USR nu a fost pe placul majorității PNL-PMP, toate fiind respinse pe bandă rulantă.

UPDATE ORA 10:15

Ședința extraordinară a CJ în care punctul principal – primul, de altfel, pe ordinea de zi (proiectul de buget) – a început cu intervenția consilierului PSD Mircea Manolache, care l-a întrebat pe președintele Costel Alexe la ce buget s-a referit că e cel mai mare: "al CJ sau al familiei Alexe?" 
Costel Alexe nu l-a întrerupt decât ca să îl atenționeze că ședința nu ar trebui să dureze mai mult de 30 de minute.

Text inițial:

Primăria şi CJ au un buget cumulat de aproape 4,5 miliarde de lei, în condiţiile în care doar o treime reprezintă cheltuieli de investiţii. PSD a criticat dur ambele bugete, în timp ce şefii USR susţin că aleşii acestui partid, de asemenea, nu vor da aviz favorabil. În centrul atenţiei rămân consilierii PMP: cu trei reprezentanţi la judeţ şi doi la municipiu, PMP, partid dezbinat în două tabere, joacă un rol cheie în aprobarea sau respingerea bugetelor. Nu este exclusă şi o altă ipoteză de lucru: la judeţ, bugetul să ajungă să fie aprobat cu aportul unui consilier PSD, care se află în conflict cu filiala.

Va fi ales Răzvan Timofciuc viceprimar?

Liberalii au eşuat în două rânduri să-l înscăuneze viceprimar pe Răzvan Timofciuc (exclus din USR), deşi au bătut palma cu acesta încă din luna noiembrie 2023. În decembrie, PMP a cerut o amânare, iar, în ianuarie, un „act de indisciplină” a unui liberal, după cum a catalogat situaţia primarul Mihai Chirca, a determinat o nouă amânare a votului. Astăzi, proiectul de alegere a viceprimarului figurează pe ordinea de zi a şedinţei CL înainte de dezbaterea bugetului. Un nou viceprimar trebuie desemnat prin vot secret, iar cel puţin 14 consilieri trebuie să agreeze propunerea: PNL are 11 consilieri, PMP 2, iar, cu votul lui Timofciuc (legea îi permite să voteze), teoretic, viceprimarul poate fi ales.

Liderii politici cu care ZDI a discutat în weekend spun că nu ar trebui să fie probleme în desemnarea lui Răzvan Timofciuc, dar, în acelaşi timp, nu sunt excluse noi surprize. Cert este că, dacă Timofciuc va fi desemnat viceprimar, atunci votul pe buget devine o formalitate, în condiţiile în care toţi consilierii noii majorităţi (PNL-PMP-Timofciuc) vor fi prezenţi la vot: pentru aprobarea bugetului sunt necesare tot 14 voturi.

Bugetul municipiului ajunge la circa 2,5 miliarde de lei. Aproape un miliard din această sumă este dedicat investiţiilor, iar cea mai importantă sursă de finanţare este PNRR. La capitolul investiţii noi, Primăria Iaşi este restantă, în general fiind vorba despre proiecte vehiculate şi în alţi ani.

Printre cele mai importante investiţii ale municipalităţii se numără modernizarea transportului public (achiziţia de tramvaie şi autobuze, construirea depoului şi altele), reabilitarea de şcoli, modernizarea infrastructurii rutiere (în special zona Bucium), construirea de blocuri sociale (Grădinari) şi finalizarea proiectelor începute în anii trecuţi (proiecte europene, parcul din faţa Teatrului Naţional etc.).

Bugetul de la judeţ, aprobat cu aportul unui consilier PSD?

De la alegerile din 2020, la CJ a funcţionat o majoritate cu 21 de voturi: 18 consilieri ai PNL (inclusiv şeful CJ Costel Alexe, care are drept de vot) şi 3 consilieri ai PMP. Ceilalţi consilieri, 16 la număr, au fost în opoziţie: 10 consilieri ai PSD şi 6 ai USR. Pentru aprobarea bugetului judeţului sunt necesare 19 voturi.

Surse ZDI spun că unul dintre consilierii PNL (Marius Minea) nu îşi va exercita dreptul la vot întrucât ar interveni o situaţie de incompatibilitate, el fiind angajat la ApaVital. Minea a confirmat ieri telefonic acest lucru. Astfel, la PNL rămân doar 17 voturi disponibile.

În ecuaţie intervin cei trei consilieri PMP, partid care este împărţit în două tabere: una pe filiera lui Cristian Diaconescu, care susţine alianţa cu PNL, iar cealaltă pe filiera lui Eugen Tomac, partizani ai alianţei cu USR şi FD. Surse ZDI spun că liberalii se pot baza doar pe două dintre cele trei voturi ale PMP (Adrian Acostoaie şi Radu Ursanu), în timp ce al treilea consilier PMP (Marian Uscatu) ar fi anunţat deja că nu votează bugetul. Chiar şi cu două voturi de la PMP, liberalii tot ar fi putut aproba hotărârea, însă intervine o altă situaţie: surse ZDI spun că Radu Ursanu nu va participa la şedinţă, el fiind în concediu.

Astfel, liberalii se pot baza efectiv doar pe 18 voturi, lipsindu-le un singur vot, similar cu situaţia de la Consiliul Local. Surpriza în acest caz ar putea veni de la PSD: surse ZDI spun că liberalii ar fi abordat-o pe Lăcrămioara Ursu, consilieră social-democrată aflată în proces de excludere din partid. Astfel, aprobarea bugetului la CJ ar putea veni cu aportul acestei consiliere care să asigure „votul de aur”.

CJ propune pentru anul în curs un buget general de circa 2 miliarde de lei, dintre care doar 530 milioane lei reprezintă cheltuieli de investiţii. Infrastructura rutieră, cea şcolară şi sistemul de sănătate reprezintă investiţiile cu cea mai mare pondere în bugetul de dezvoltare.

PSD şi USR anunţă că nu vor vota bugetele

Liderii PSD Iaşi au susţinut ieri o conferinţă în care au criticat dur bugetele propuse la judeţ şi municipiu. Bogdan Cojocaru, preşedinte PSD Iaşi, şi Bogdan Balanişcu, preşedinte al organizaţiei municipale a PSD Iaşi, au susţinut că bugetele nu au viziune şi „sunt de stagnare, nu de dezvoltare”.

În cazul bugetului judeţului, Cojocaru a acuzat alocări disproporţionate ale fondurilor, lipsa investiţiilor de anvergură şi o agendă de proiecte care, în fapt, reprezintă iniţiative care au fost începute de administraţii precedente. „Nici măcar în ultimul an de mandat, penelistul Costel Alexe nu propune un buget al dezvoltării judeţului”, a comentat Bogdan Cojocaru, el urmând a fi desemnat candidatul PSD pentru şefia CJ Iaşi.

De cealaltă parte, Bogdan Balanişcu, candidat PSD la Primărie, a susţinut că bugetul municipiului este unul al „improvizaţiei şi machetelor”, fără o viziune clară. „Sunt aceleaşi proiecte, rostogolite an de an. Un proiect de buget făcut pe genunchi fără a fi pus în concordanţă cu realităţile din Iaşi”, a spus Balanişcu.

Ambii lideri au confirmat că votul consilierilor PSD, atât la CL, cât şi la CJ, va fi unul negativ. În schimb, excepţia ar putea fi, aşa cum au precizat surse ZDI, consilierul judeţean PSD aflat în proces de excludere din partid.

„USR nu susţine şi nu va susţine un buget care dăunează judeţului Iaşi. Noi suntem pro-dezvoltare transparentă şi echitabilă. În calitate de preşedinte al filialei, am transmis colegilor să procedeze ca atare – să facă ce le dictează conştiinţa şi toţi, la unison, şi la judeţ, şi la municipiu, mi-au transmis că nu vor vota bugetul din cauza problemele pe care le au proiectele”, a comentat, la rândul lui, liderul USR Iaşi, Ştefan Tanasă. 

CITEȘTE ȘI: LIVE În sfârșit, Iașul are un nou viceprimar. Răzvan Timofciuc a obținut cele 14 voturi necesare din partea consilierilor

Comentarii