109 litografii semnate de Henri Matisse, expuse în premieră la Palatul Culturii

marți, 14 iunie 2016, 16:51
2 MIN
 109 litografii semnate de Henri Matisse, expuse în premieră la Palatul Culturii

Vernisajul expoziţiei are loc astăzi, de la ora 18 şi este prezentat de profesorul Petru Bejan. Accesul la vernisaj este gratuit. Expoziţia „Henri Matisse – Triumful modernismului“ va fi deschisă până pe 24 iulie.

Muzeul de Artă din cadrul Complexului Muzeal Naţional „Moldova“ Iaşi organizează la Palatul Culturii, în perioada 14 iunie – 24 iulie 2016, expoziţia „Henri Matisse – Triumful modernismului“. Aceasta prezintă 109 litografii, ce constituie o secţiune reprezentativă a operei grafice al lui Matisse.

„Selecţia acoperă atât concepţiile abstracte, cât şi desenul figurativ de geniu. În faţa acestor creaţii, vizitatorul va putea înţelege probabil de ce Henri Matisse a fost unicul artist pe care Pablo Picasso l-a admirat sincer, spunând despre el că «este cel mai bun dintre noi». Litografiile, provenite din colecţia lui Thomas Emmerling, sunt pentru prima dată prezentate publicului ieşean“, a precizat Valentina Druțu, șefa Muzeului de Artă.

Vernisajul expoziţiei are loc astăzi, de la ora 18 la Palatul Culturii, curatorii acestuia fiind Valentina Druţu, şef al Muzeului de Artă, şi Mihail Voicu, muzeograf în cadrul aceluiaşi muzeu. Vernisajul va fi prezentat de profesorul Petru Bejan, iar accesul la vernisaj este liber pentru toţi cei care doresc să participe.

Henri Matisse (1869-1954) a fost unul dintre cei mai importanţi pictori şi graficieni de la începutul secolului al XX-lea, fiind recunoscut drept cel care a deschis noi căi în cadrul artei abstracte. Matisse a influenţat artişti renumiţi ai secolului al XX-lea, precum Marc Chagall, Georges Roualt, Georges Braque, Pablo Picasso sau Andy Warhol. Capabil să exprime prin doar o singură linie, starea emoţională a modelului, Matisse a fost fascinat de tehnica litografiilor policrome, create pentru prima dată în anul 1895.

„Prin intermediul acestei tehnici, artistul duce o «luptă» cu piatra, până când viziunea sa prinde viaţă, abordând multiplele posibilităţi pe care litografia le oferă şi devenind unul din cei mai importanţi graficieni din istorie“, a mai precizat Valentina Druțu.

Comentarii