33 de bombe uriaşe, de 250 kg fiecare, sub noua pistă de la Aeroport

sâmbătă, 07 septembrie 2013, 01:50
2 MIN
 33 de bombe uriaşe, de 250 kg fiecare, sub noua pistă de la Aeroport

Până acum au fost scoase din pământul şantierului de aici 33 de bombe de aviaţie, unele foarte periculoase. Activitatea aerogării nu este însă pusă în pericol.

Aeroportul s-a transformat într-un câmp minat. Conform reprezentanţilor aerogării, până acum au fost găsite, pe şantierul de construcţie a noii piste, un număr de 33 de proiectile. Marea majoritate a acestora, respectiv 32 de proiectile, sunt bombe de aviaţie, de 35 până la 250 kg. Dintre acestea, 28 sunt de provenienţă germană, iar 4 sunt britanice.

Totodată, a fost găsit şi un proiectil exploziv de 47 mm. Lucrările la noua pistă au fost sistate în perimetrul unde a fost descoperită muniţia, în vederea asanării zonei. „Detaşamentul de pompieri este la limită. Practic, s-a mutat tot efectivul pe Aeroport. La Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă se are în vedere cumpărarea de echipament nou, care să permită căutarea proiectilelor până la adâncimea de patru metri“, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean, Cristian Adomniţei. Conform precizărilor acestuia, şantierul la noua pistă nu a fost suspendat complet, efectuându-se în continuare lucrări, în punctele în care nu există riscuri.

Zona în care au fost găsite proiectilele nu se află în apropierea actualei piste, activitatea Aeroportului neavând de suferit. „Bombele găsite nu sunt în perimetrul funcţional al Aeroportului, activitatea aerogării desfăşurându-se în condiţii obişnuite. Pasagerii şi publicul larg nu au fost şi nu sunt în pericol, zborurile de pe şi către Aeroportul Iaşi fiind derulate în siguranţă“, a precizat purtătorul de cuvânt al Aeroportului, Raluca Filip.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii