4 deputaţi ieşeni au votat pensiile speciale pentru primari. Despre câţi bani e vorba

joi, 24 decembrie 2015, 02:58
3 MIN
 4 deputaţi ieşeni au votat pensiile speciale pentru primari. Despre câţi bani e vorba
Primarii de comune primesc 1.000 de lei în plus la pensie pentru fiecare mandat. Dacă au avut două mandate, vor primi în plus 2.000 de lei. Patru deputaţi ieşeni au votat pensiile speciale pentru primari, viceprimari, preşedinţi şi vicepreşedinţi de consilii judeţene. Nichita ar fi primit câte 1.500 de lei pentru fiecare mandat, dacă nu era DNA. Contribuabilii din toată ţara ar putea scăpa de această plată dacă fostul primar e găsit vinovat de luare de mită.

După ce şi-au asigurat bătrâneţile, parlamentarii umflă şi pensiile aleşilor locali. Senatul a adoptat proiectul de lege privind acordarea de pensii speciale primarilor, viceprimarilor, preşedinţilor de consilii judeţene şi vicepreşedinţilor acestora. Pro­iectul a fost adoptat cu un singur vot împotrivă, în condiţiile în care liberalii au părăsit sala, refuzând să participe la vot.

Printre votanţi s-au numărat şi senatorii ieşeni Marin Burlea (UNPR), Florin Con­stantinescu (PSD) şi Sorin Lazăr (PSD). Cum proiectul fusese adoptat deja tacit de către Camera Deputaţilor, el va fi înaintat direct spre promulgare preşedintelui Klaus Iohannis.

„Primarii, viceprimarii, preşe­dinţii şi vicepreşedinţii consiliilor judeţe­ne, ca şi deputaţii şi senatorii, magistraţii sau alte categorii care beneficiază de pensii spe­ciale nu pot avea alte activităţi pro­ducătoare de venit în paralel cu activitatea lor din administraţie. Mulţi dintre cei care au îndeplinit sau îndeplinesc funcţiile de primar, viceprimar, preşedinte şi vice­preşedinte al consiliului judeţean au plecat din sfera de activitate privată, re­nun­ţând la beneficii financiare mult mai consistente pentru a se pune în slujba comunităţilor locale“, se menţionează în expu­nerea de motive a legii.

Legea adoptată de Senat reia prevederile legii referitoare la pensiile speciale ale parlamentarilor, recent adoptată. Astfel, la împlinirea vârstei de pensionare, foştii primari, viceprimari, preşedinţi şi vicepre­şedinţi de consilii judeţene au dreptul la o indemnizaţie suplimentară faţă de pensie, calculată în funcţie de durata mandatului îndeplinit. Pensia specială va fi egală cu 0,55% din produsul dintre numărul de luni de mandat şi indemnizaţia brută din luna anterioară ieşirii la pensie, în limita a maxim trei mandate.

Pensia specială este supusă impozitului pe venit şi contribuţiei de asigurări de sănătate. Pensia nu se acordă foştilor aleşi locali condamnaţi definitiv pentru câteva infracţiuni de corupţie, respectiv darea sau luarea de mită, traficul de influenţă şi cumpărarea de influenţă. În schimb, alte infracţiuni de corupţie, cum este conflictul de interese, nu atrag pierderea dreptului.

De pensia specială vor beneficia doar aleşii locali care şi-au exercitat funcţia timp de cel puţin patru ani, adică un mandat complet. Astfel, un fost primar al unei comune de categoria întâi, cu peste 7.000 de locuitori, are o in­demnizaţie brută de aproximativ 4.200 lei. Acesta va beneficia, la ieşirea la pensie, de o pensie suplimentară de 1.100 de lei pentru fiecare mandat dus până la capăt, iar viceprimarul va primi o pensie suplimentară de 985 lei.

Pentru o comună de categoria a II-a, cu o populaţie cuprinsă între 3.000 şi 7.000 de locuitori, pensiile suplimentare ale primarului şi viceprimarului vor fi de 1.060, respectiv 940 lei.

Pentru comunele mici, pensiile suplimentare vor fi de 1.010, respectiv 890 lei.

Foştii primari ai municipiului Iaşi vor avea o pensie suplimentară de 1.500 lei pentru fiecare mandat, iar foştii viceprimari1.310 lei. Se vor lua în considerare cel mult trei mandate.

Comentarii