5 greseli de comunicare care iti pot distruge relatia si cum sa le eviti

sâmbătă, 25 iunie 2016, 17:57
2 MIN
 5 greseli de comunicare care iti pot distruge relatia si cum sa le eviti

Comunicarea este cheia oricarei relatii sanatoase si puternice. Din cauza unor greseli mici sau a unor cuvinte nepotrivite, comunicarea poate fi distorsionată. 

Pentru a evita aceste erori tot ce trebuie sa faci este sa respiri adanc si sa urmezi sfaturile urmatoare. propuse de elle.ro:

1. Nu il asculta doar pentru a-ti exprima opinia

Conversatia nu este un ciclu in care asculti doar pentru a formula un raspuns. Trebuie sa investesti in comunicare si sa iti respecti partenerul, ascultandu-l cu adevarat. Ce ai tu de spus este doar o parte a discutiei si totodata, parerea partenerului este la fel de importanta.

2. Nu merita sa il judeci

Partenerul tau merita ceva mai bun decat sa fie judecat; acesta trebuie sa fie ascultat si inteles atunci cand este cazul. In momentul in care il judeci elimini sansa unor posibile solutii. Acest lucru nu doar ca nu este eficient, insa nici tu nu iti doresti sa simti asta, asadar este bine sa ii oferi prezumtia de nevinovatie.

3. Asculta activ, cu atentie

Sa poti asculta cu adevarat ce zice partenerul tau este un exercitiu pe care trebuie sa il faci zilnic. Totodata, este un lucru minunat sa faci asta pentru orice persoana din jurul tau. Incearca sa iti eliberezi mintea si sa lasi deoparte toate ideile tale preconcepute. Fii atenta la cuvintele lor si exploreaza-le semnificatia. Pune intrebari pentru a-i intelege mai bine si incearca sa ai cat mai mult contact vizual.

4. Presupunerile nu ajuta niciodata

Presupunerile distrag atentia de la adevar. Adevarul este conceput de noi pentru a ne satisface dorintele, fricile si ego-ul. Doar prin explorarea adevarului situatiei si a pozitiei partenerului putem sa gasim solutii cu adevarat eficiente. Nu iti pierde timpul facand ipoteze, deoarece la final va trebui sa te descurci atat cu efectele acestora, cat si cu cele ale adevarului.

5. Nu apela la tratamentul tacerii

Pe masura ce un conflict se inrauteste, este bine sa iti dai seama ceea ce simti si sa ii spui asta si partenerului. Este ok sa ceri o pauza in conversatie sau cearta, insa asigura-te ca intelege ca nu vrei sa eviti subiectul. Totodata, nu uita sa revii la ce discutati dupa ce te calmezi. Intotdeauna veti avea o discutie mai eficienta daca sunteti sinceri si nu folositi agresivitatea verbala.

Comentarii