68 de ani de Eric Clapton

vineri, 29 martie 2013, 02:50
3 MIN
 68 de ani de Eric Clapton

Întâi de toate, să nu uităm să vă arătăm o nouă născocire a geniului omenesc, îmbinând armonios plăcutul cu utilul: megasupercadoul la care visează oricare chitarist, mai ales în prag de vară călduroasă: frigiderul în formă de half-stack Marshall!
 

În altă ordine de idei, sâmbătă, pe 30 martie, e ziua de naştere a unui muzician care a intrat de curând în rubrică, atunci când am scris despre ultimul său album: Eric Clapton împlineşte 68 de ani – cei mai mulţi, dedicaţi blues-ului! Mai exact, a început să cânte în 1963 cu The Yardbirds (trupă care a mai lansat încă doi mari chitarişti ai lumii – pe Jeff Beck şi pe Jimmy Page, ulterior la Led Zeppelin):

Clapton, care voia un blues mai pur, a anunţat că renunţă şi l-a propus, drept înlocuitor, pe Page; Jimmy era implicat într-un alt proiect, deci l-a propus la rându-i pe Jeff Beck, care a devenit chitaristul trupei.

în 1965, Eric a ajuns, pentru puţin timp, la John Mayall & the Bluesbreakers;

în vara lui 1966 a plecat şi de acolo, iar în locul său a venit alt mare nume al blues-ului, Peter Green, cel care a fondat, ulterior, Fleetwood Mac:

Din 1966 până în ’69 a urmat o perioadă bună pentru Clapton, care şi-a clădit renumele alături de trupa Cream (Jack Bruce – bass, voce şi Ginger Baker – tobe), cu care a lăsat piese pe care noi, cel puţin, le ascultăm şi azi:

Iată şi un film cu Cream (în spate se văd amplificatoare Marshall după care a fost făcut frigiderul prezentat la începutul textului!):

În 1969, Eric Clapton a pornit trupa Blind Faith cu fostul coleg Ginger Baker, cu Steve Winwood (claviaturist care a concertat şi în România şi alături de care Clapton mai cântă şi azi, din când în când) şi de Ric Grech (bass). 

Un documentar pe cât de lung, pe atât de interesant – cuprinde, în prima parte, multe imagini pe care tocmai le-aţi văzut şi multe chestii despre care tocmai am povestit:

În primăvara lui 1970, Clapton a fondat Derek and the Dominos, cu care a scos, printre altele, o piesă pe care sigur aţi ascultat-o:

"Layla" a fost compusă din dragoste (neîmpărtăşită, la început) pentru Pattie Boyd, soţia celui mai bun prieten al său, George Harrison (ex-Beatles), cu care Eric s-a şi căsătorit, prin 1979.

A fost o perioadă cam confuză, plină de alcool şi alte droguri… În fine, important este că Eric şi George au rămas prieteni, până la moartea celui din urmă… 

 

În clip mai apar – poate i-aţi observat – Elton John, Ringo Starr, Phil Collins, Jeff Lynne (Electric Light Orchestra / Traveling Wilburys) şi Mark King, bassistul de la Level 42.
 
După 1971, Eric Clapton se dezlănţuie solo, aşa cum îl ştim şi astăzi; despre cariera sa din ultima perioadă am mai pomenit şi vom mai scrie. Deocamdată, vă urăm să aveţi un sfârşit de săptămână la fel de frumos ca muzica din textul ăsta!

 

Comentarii