Justiţie în ritm de melc

9 ani le-a trebuit judecătorilor din Iaşi să condamne nouă proxeneţi

miercuri, 11 decembrie 2013, 02:50
2 MIN
 9 ani le-a trebuit judecătorilor din Iaşi să condamne nouă proxeneţi

Nouă persoane acuzate de trafic de carne vie la începutul anilor 2000 au fost condamnate, ieri, de judecătorii Tribunalului Iaşi. Urmează apelul.

Unul dintre cele mai vechi dosare aflate pe rolul in­stanţelor ieşene a fost finalizat ieri de magistraţii din cadrul Tribunalului Iaşi. Nouă persoane acuzate de proxenetism au primit condamnări cu executare într-un dosar ce a ajuns în justiţie în anului 2004. Potrivit minutei, cea mai mare pedeapsă a primit-o un membru al clanului Gologan, Ioan Onofrei, condamnat la 7 ani de închisoare cu executare. Mirel Boaru, Mircea Frunză, Petru Isac, Ecaterina Ştefan, Cristinel Mocanu, Argentina Balan, Iulia Balan şi Visarion Balan au primit şi ei pedepse ce variază între trei şi şase ani şi jumătate de închisoare în regim de detenţie. În cei nouă ani cât au trecut de la momentul destructurării reţelei, dosa­rul a fost trimis înapoi pentru refacerea materialului de ur­mărire penală. Deşi s-a dat o sentinţă, e posibil ca până la condamnarea efectivă a inculpaţilor să mai dureze întrucât aceştia mai au două căi de atac.

Potrivit actului de acuzare, cei nouă inculpaţi ar fi pus pe picioare la începutul anilor 2000, o reţea de trafic de persoane printre care se aflau şi victime minore. Între anii 2000 şi 2004, membrii grupării ar fi dus în Polonia peste 50 de tinere pe care le-ar fi obligat să se prostitueze obţinând astfel beneficii financiare importante de pe urma lor. Reţeaua ar fi fost împărţită în trei structuri. Una s-ar fi ocupat de re­crutarea tinerelor de pe raza judeţului Iaşi şi obţinerea paşa­poartelor, alta de transportul acestora, iar cea de-a treia de supravegherea victimelor şi încasarea sumelor obţinute de acestea din prostituţie. La vremea respectivă, tra­ficanţii ar fi obţinut şi 200.000 de dolari de pe urma unei singure victime.

Comentarii