Absenteismul din Consiliul Judeţean ia bani de la comune şi-i aduce la Iaşi

joi, 09 noiembrie 2017, 02:50
2 MIN
 Absenteismul din Consiliul Judeţean ia bani de la comune şi-i aduce la Iaşi

Consilierii PSD au fost nevoiţi să accepte amendamentele opoziţiei pentru împărţirea a aproape 5 milioane de lei între cele 98 de primării din judeţ. În propunerea iniţială, cea mai mare parte a fondurilor mergea în mediul rural.

Cu un singur proiect de hotărâre pe ordinea de zi, şedinţa extraordinară de ieri a consilierilor judeţeni a fost, de fapt, una obişnuită. Schimburile de replici tăioase au fost nelipsite, iar participanţii au văzut-o în premieră pe secretara judeţului ieşindu-şi din pepeni (cel care a reuşit „performanţa“ cerându-şi scuze pe loc). Subiectul dezbaterilor a fost aprobarea propunerilor de repartizare pe unităţile administrativ-teritoriale din judeţ a unui procent din cotele defalcate din impozitul pe venit şi din sumele provenite din taxa pe valoarea adăugată. Banii sunt destinaţi echilibrării bugetelor locale, achitării arie­ratelor provenite din neplata cheltuielilor de funcţionare, finalizării proiectelor finanţate din fondurile Uniunii Europene aferente perioadei de programare 2007-2013, precum şi pentru susţinerea programelor de dezvoltare locală şi a proiectelor de infrastructură care necesită cofinanţare locală, pe anul în curs.

Polemicile s-au iscat în jurul criteriilor de acordare a banilor. Proiectul prevedea ca 99 la sută din fonduri să se aloce după suprafaţa comunei sau oraşului, iar 1 la sută după numărul de locuitori. Practic, municipiile şi oraşele ar fi primit foarte puţini bani. Consilierii liberali şi cei ai Mişcării Populare s-au opus modificării raportului iniţial, respectiv 80/ 20 la sută. „Pe noua formulă, noi nu finanţăm ieşenii, ci finanţăm căprioarele din pădure, finanţăm ie­puraşii de pe ogoare, şi nu investiţiile din centrele urbane sau din co­mune“, a declarat Romeo Vatră, liderul consilierilor liberali, care a cerut păstrarea vechiului raport. Pre­şedintele Maricel Popa, care a condus şedinţa, a invocat principiul solidarităţii, arătând că aproape două treimi din populaţia judeţului trăieşte în mediul rural. „Solidaritate cu cine?“, l-a întrebat Alin Aivănoaei, liderul consilierilor PMP. Însă nu şeful CJ i-a răspuns, ci liderul grupului de consilieri ai PSD. Cristian Stanciu a spus că, pe de o parte, este presiunea primarilor de comune, iar pe de altă parte este nevoie de 19 voturi, adică peste 50 la sută din numărul total al consilierilor (37), pentru ca proiectul să fie adoptat.

După o scurtă pauză de consultări, proiectul a trecut în unanimitate: 80 la sută din bani pe criteriul suprafeţei comunei (oraşului) şi 20 la sută după numărul de locuitori. „Nu ne dorim ca ieşenii să devină pioni într-un răz­boi intern al PSD purtat între Maricel Popa şi Mihai Chirica“, a declarat ulterior Romeo Vatră. „Un preşedinte de CJ care propune proiecte în defavoarea localităţilor din judeţul său este de neacceptat“, a conchis Alin Aivănoaei.

Comentarii