Acuzaţii de fraudă informatică la o mare companie din Iaşi din cauza unui laptop

miercuri, 05 martie 2014, 02:50
2 MIN
 Acuzaţii de fraudă informatică la o mare companie din Iaşi din cauza unui laptop

Plângere inedită soluţionată de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Crimă Organizată şi Terorism (DIICOT) Iaşi. Un angajat al companiei SC Continental Automotive România SRL, de la punctul de lucru din Iaşi, s-a plâns procurorilor că un coleg de la departamentul IT i-ar fi reţinut fără drept laptopul personal.

În plângerea adresată de Valentin Mihai Pop, acesta a precizat că, pe 22 aprilie 2013, în timp ce se afla la muncă la Continental, ar fi fost deposedat de laptop de către colegii săi. Sistemul ar fi ajuns la Ciprian D., informatician, care ar fi intrat în calculator şi ar fi modificat date. Pop a precizat că, în ziua respectivă, pentru prima dată de când lucra la Continental (2007) i s-a cerut să dea laptopul şi, deşi a refuzat, a fost întocmit un proces-verbal de predare-primire şi a lăsat bunul la sediul unităţii. Ulterior, a mai precizat Pop, laptopul său ar fi ajuns la Ciprian D. Reclamantul a mai precizat că a cerut o explicaţie pentru indisponibilizarea laptopului, însă nu a primit niciuna. De asemenea, Pop a mai arătat că în laptopul său se aflau mai multe fişiere, documente, precum şi corespondenţă, care erau confidenţiale şi prin a căror sustragere i s-ar fi putut produce prejudicii.

Inginerul de la Continental şi-a acuzat colegul de infracţiunile de “acces fără drept la un sistem informatic”, “acces fără drept în scopul obţinerii de date informatice”, “fapta de a modifica, şterge sau deteriora date informatice ori de a restricţiona accesul la aceste date fără drept” şi “transferul neautorizat de date dintr-un sistem informatic”. Procurorii DIICOT au concluzionat însă că acuzaţiile sale nu sunt întemeiate. “Accesarea sistemului informatic al numitului Pop Mihai Valentin şi vizualizarea activităţilor desfăşurate pe acesta la data la care se reclamă ca fiind săvârşite faptele nu a probat modificarea sau transferul de date informatice din sistem aşa încât nu poate fi reţinută intenţia numitului D. Ciprian de a acţiona cu rea-credinţă în sensul alterării integrităţii sistemului informatic al reclamantului şi nici existenţa infracţiunii de alterare şi transfer neaurozat de date”, au precizat procurorii DIICOT. Valentin Pop a atacat şi în instanţă decizia anchetarilor. Ieri, judecătorii Tribunalului Iaşi nu i-au dat însă câştig de cauză.

La rândul său, informaticianul Ciprian D. a precizat, la audierile procurorilor, că a efectuat o verificare a calculatorului lui Pop, însă în baza unui regulament intern al companiei.

Comentarii