De Business

Punem punctul pe știi

Administratorul Fortus susţine că a găsit metoda să scape de 90% din datorii

luni, 11 ianuarie 2016, 02:50
3 MIN
 Administratorul Fortus susţine că a găsit metoda să scape de 90% din datorii

Planul SMDA Mureş Insolvency vizează şi reducerea numărului de salariaţi cu 193 de persoane.

 

Unul din practicienii consorţiului care va asigura administrarea judiciară a combinatului Fortus, SMDA Mureş Insolvency, a publicat datele referitoare la modificarea planului de reorganizare a Fortus. Potrivit acestui document, în combinat vor urma disponibilizări şi se va aplica darea în plată pentru cei mai importanţi creditori, urmând ca societatea să revină în circuit cu o capacitate mult redusă. Din acelaşi document rezultă că planul de reorganizare în forma iniţială nu şi-a dus până la capăt efectele din cauza sentinţei de intrare în faliment pronunţată în aprilie 2015, deşi nici în lunile anterioare nu au fost respectaţi parametrii economici din plan decât în mică măsură.

„Impactul negativ înregistrat de societate odată cu declararea falimentului s-a manifestat prin efecte imediate cum ar fi: sistarea furnizării de energie electrică de către Societatea NEPTUN SA de pe data de 08.05.2015; nu a mai fost reluat contractul de furnizare a gazelor naturale de către C&Gaz Bucureşti începând cu luna mai 2015; a fost sistată executarea produselor contractate iar pe parcursul diverselor etape, beneficiarii şi-au retras contractele încheiate cu societatea FORTUS SA; pe parcursul procedurii falimentului s-a deteriorat climatul social de muncă”, potrivit coordonatorului SMDA Mureş Insolvency, Todor Ignaţie. De asemenea, notează practicianul în insolvenţă, nu au mai fost realizate etapele de valorificare a activelor nefuncţionale, din acest motiv neputând fi asigurate serviciile de pază la combinat. Prin modificarea de plan, se prevede atât valorificarea unei părţi a activului funcţional, cât şi a activului nefuncţional, inclusiv prin metoda dării în plată, „ceea ce duce la premisa ca 90% din totalul creanţelor să fie deja acoperite”, notează Todor Ignaţie.

Dacă va fi aprobată modificarea, efectivul celor 473 de salariaţi activi existenţi se va diminua până la aproximativ 280 de persoane, iar din încasările pe trimestrul III din anul 3 să se acopere cheltuielile procedurale, să se efectueze operaţiuni de mentenanţă urgente în contextul continuării activităţii de producţie  a „activului funcţional” şi să se plătească taxele şi impozitele locale şi către bugetul de stat. Totodată, adminsitratorul judiciar SMDA Mureş, confirmat doar de către creditori, nu şi de judecătorul sindic, a notat că se impune o nouă reevaluare a bunurilor din cauza uzurii suferite în timp, ultima evaluare datând din 2013. Noua valoare de piaţă a bunurilor ar putea da peste cap calculele iniţiale privind darea în plată, procentul de 90% pentru acoperirea creanţelor prin darea în plată invocat în raport riscând să nu fie unul realist. Propunerea de modificare a planului va fi analizată de judecătorul sindic la termenul de pe 20 ianuarie de la Tribunalul Târgu Mureş.

 

 

 

 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii