ALARMANT: multe cazuri de copii mici cu tulburări digestive

marți, 09 decembrie 2014, 02:58
3 MIN
 ALARMANT: multe cazuri de copii mici cu tulburări digestive

Medicii au constatat că aceştia sunt infectaţi cu rotavirus.

Medicii ieşeni atrag atenţia asupra infecţiei cu rotavirus. Tot mai mulţi copii ajung în stare gravă la spital. Ioana B. s-a prezentat la medic după ce a observat că starea de sănătate a băieţelului ei de un an şi trei luni a început să se înrăutăţească. “Iniţial am crezut că poate fi vorba de o indigestie, de la un aliment sau ceva. Apoi a început să facă febră, iar medicul de familie a zis că trebuie să mergem la spital pentru mai multe investigaţii”, a povestit mama. Aici, medicii l-au diagnosticat pe micuţ cu gastroenterită, provocată de rotavirus.

Boala cauzată de rotavirus este contagioasă, care se transmite uşor, iar infecţia se manifestă prin numeroase episoade de diaree apoasă, însoţite frecvent de vărsături şi temperatură, ce pot duce la deshidratări severe; iar numărul copiilor care ajung să fie depistaţi cu această infecţie este în creştere. În ultimele zile au fost deja confirmate zece astfel de cazuri.

“În ultima perioadă, fiind un sezon rece, ne-am fi aşteptat ca afecţiunile respiratorii să primeze, însă se constată o adresabilitate foarte mare pentru tulburari digestive, gastroenterite, care au chiar o manifestare zgomotoasă, cu multe scaune şi de la vârste mici până chiar dincolo de un an, cu vărsături foarte multe şi stare de deshidratare. Vorbim de o stare generală mai rea şi care în urma investigaţiilor se dovedesc a fi produse de rotavirus. Este foarte contagioasă, şi atunci când apar infecţii, acestea se împrăştie peste tot, în ciuda dezinfecţiilor serioase care se fac. Şi aceste infecţii cu rotavirus trebuie tratate cu seriozitate pentru că pot provoca deshidratări, care chiar pot produce pericol de moarte”, a explicat prof. dr. Evelina Moraru, medic primar alergologie-imunologie.

Părinţii trebuie să aibă în vedere că primul simptom al infecţiei cu rotavirus este febra, urmată de diaree, dureri abdominale şi vărsături, moment în care trebuie să vă adresaţi unui medic specialist pentru a evita eventualele complicaţii. Tratamentul în acest caz este diferit în funcţie de gravitatea bolii. Nu se vor administra antibiotice, iar în cazurile mai puţin severe se va urma un regim alimentar plus administrarea de săruri de rehidratare şi antidiareice. În cazurile grave este necesară internarea în spital pentru tratament intravenos de reechilibrare hidroelectrolitică. Din fericire, infecţia cu rotavirus poate fi prevenită.

“Pentru acest virus există un vaccin, care se poate administrata după vârsta de două luni a copilului, respectiv între două şi şase luni, prin două administrări orale şi care din păcate nu sunt susţinute de stat”, a adăugat prof. Moraru.

Acest vaccin poate fi procurat din farmacii, iar preţul depăşeşte suma de 200 de lei. Sunt însă sfaturi pe care medicii le recomandă părinţilor pentru a-i feri pe cei mici de o eventuală infecţie – alăptarea sugarilor, evitarea spaţiilor aglomerate, dezinfectarea periodică a spaţiului de joacă şi a jucăriilor, izolarea cazurilor chiar şi în interiorul familiei sau menţinerea unei igiene cât mai bune. 

 

Comentarii